Πατραϊκό Ημερολόγιο

 *Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Η ταυτότητα της ημέρας / εορτολόγιο

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

Αγίου Εδουάρδου Αγγλίας

Ανατολή ήλιου: 06:32 - Δύση ήλιου: 18:34

Εδουάρδος, Έντουαρντ, Έντυ

*Διεθνής Ημέρα Κινητοποιήσεων κατά της Κατοχής του Ιράκ

-ΣΥΝΕΔΡΙΟ : Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου  Πάτρας  11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης το τριήμερο 16-18 Μαρτίου  διοργανώνει η Στο πλαίσιο του  11ου  Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης - Regional Growth Conference (RGC), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Europe Direct Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. συνδιοργανώνουν ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με τους πολίτες με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Δυτική Ελλάδα», στις 09:00 Αμέσως μετά την εκδήλωση, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στις 12:00 μ.μ. στην ίδια αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνδιοργανώνουν εργαστήριο για τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας με αντικείμενο «Θέματα και εργαλεία του Ευρωπαϊκού ρεπορτάζ: Πώς μπορώ να ενημερώσω τους πολίτες του τόπου μου».

-ΠΟΛΥΕΔΡΟ 11.00 Εκπαιδευτική Δημιουργική Δράση για μικρά και μεγάλα παιδιά Η κυρία μπλα μπλα μπλα, ταξιδεύει στην Πάτρα για μια  διαδραστική,  παρουσίαση του βιβλίου της, που κυκλοφορεί από εκδόσεις Συμμετρία.

-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαρτίου 18.00- 21.00 Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία https://www.koinotopia.gr στο πλαίσιο των δράσεων για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας διοργανώνει σεμινάριο «Δείξε μου το φύλο σου να σου πω ποιος είσαι» για την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεότυπων με θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές  στον πολυχώρο της Καραϊσκάκη 153 με εμψυχώτριες την Ιωάννα Μιχοπούλου και τη Δήμητρα Καμαρινού. Στόχος θα είναι η αυτογνωσία και η ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, καθώς και η εκμάθηση τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γονείς και εκπαιδευτικούς. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 2610.622250 Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας.

-ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 19.00 αίθουσα του ΤΕΕ Δ Ελλάδος Τριών Ναυάρχων 40. Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος για την 25 Μαρτίου ,το Ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Πλακούδας Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω . Υμνους και τραγούδια της επανάστασης θα αποδώσουν ο Βυζαντινός χορός "Απόστολος Ανδρέας υπό την διεύθυνση του κ Σπύρου Σκιαδαρέση,Καθηγητή Θεολόγου M A Th Λαμπαδάριο Ι Ν Αγίου Ανδρέα με 20 μελή χορό και συνοδεία οργάνων της ορχήστρας του Σπήλιου Γκερμπεσιώτη.Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Φλαμής.Μετά από απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου ,λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση πένθους που βρίσκεται η πατρίδα μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο πρόγραμμα της εκδήλωσης  ΔΕΝ θα συμπεριληφθούν παραδοσιακοί χοροί.

-Έκθεση "Νήματα Μνήμης - Revisited" στο "TatianaDimou | Artists" Τσαμαδού 24, O χώρος πολιτισμού σύγχρονης τέχνης  ,παρουσιάζει το έργο της Δανάης Στράτου «Νήματα Μνήμης–Revisited»και. Εγκαίνια της έκθεσης 19:00. Η παρουσίαση περιλαμβάνειφωτογραφικό υλικό και προβολή από την εικαστική εγκατάσταση, που πραγματοποιήθηκε το 2020 , στο εργοστάσιο της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής, στην Πάτρα. HΔανάη Στράτου είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ελληνίδες εικαστικούς με διεθνή εμβέλεια.

-ΘΕΑΤΡΟ 21.00 «Γραμμές Τέχνης», ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΖΕΛ ΚΟΥΡΤΙΑΝ με τη Χριστίνα Αλεξανιάν Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 21:00... & Κυριακή 19 Μαρτίου, 20:00! σε μια σπουδαία παράσταση μνήμης & καλλιτεχνικής αρτιότητας… Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό & 13€ μειωμένο (ΑΜΕΑ, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητικό & ομαδικό άνω των 10 ατόμων) Κράτησεις: 6937341717 & 2611811281«Μια παράσταση-μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) & τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν, όπου η ίδια η ηρωίδα, επιζήσασα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και πρόσφυγας μετά στην Ελλάδα, καταγράφει τις αναμνήσεις της από την Καταστροφή της Σμύρνης όπως την έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας. Στο πρόσωπο της Ανζέλ Κουρτιάν ταυτίζονται Έλληνες, Αρμένιοι και Πόντιοι, αλλά κι ο κάθε άνθρωπος που έχει βιώσει τον πόνο της προσφυγιάς και τον θάνατο. Μετά την παράσταση ακολουθεί LIVE μουσικό πρόγραμμα, στο φουαγιέ του θεάτρου…!

-ΘΕΑΤΡΟ  21.30 Επίκεντρο+. Η Μέθοδος Γκρόνχολμ του Jordi Galceran σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου επιστρέφει. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, που βασίζεται στην θεωρία των παιγνίων και συνομιλεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα.Παραστάσεις: Σάββατο 18/3 στις 21:30 & Κυριακή 19/3 στις 20:00 και έως 2 Απριλίου 2023 (Παρασκευή έως Κυριακή) Τιμές Εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο Πληροφορίες-Κρατήσεις στο 2610 461050 & στο https://www.viva.gr/tickets/theater/i-methodos-gkronxolm

-ΘΕΑΤΡΟ 21.00 Λιθογραφείον η παράσταση Αγαμέμνων του Γιάννη Ρίτσου επιστρέφει Σάββατο 18 Μαρτίου  ώρα 21.00,Κυριακή 19 Μαρτίου 19.00 τηλ. Κρατήσεων – πληροφορίες : 2610.328.394. Ο Αγαμέμνων του Γ. Ρίτσου κατεβαίνει από το βάθρο του ήρωα και γίνεται ο άνθρωπος που αγωνιά για το εφήμερο της ύπαρξης. Πρόκειται για ένα κείμενο ενδοσκόπησης, ωριμότητας και ταπεινότητας. Ο ποιητής επιλέγει μια μεγάλη μορφή της δραματουργίας, την απογυμνώνει από τα ηρωικά της στοιχεία και την μετατρέπει σε ένα γνώριμο, "καθ' ημάς" πρόσωπο. Ο Αγαμέμνων αφήνει κατά μέρος τον ρόλο του ηγέτη και συνομιλεί με τον άνθρωπο μέσα του και απέναντι του. Ερμηνείες: Γεράσιμος Σοφιανός, Μαρίνα Παντελάκη.

-ΘΕΑΤΡΟ 21.15  Μηχανουργείο «Ο Ιεροεξεταστής» , για 3 παραστάσεις την Παρασκευή 17 (9.15 μ.μ.), το Σάββατο 18 (9 μ.μ.) και την Κυριακή 19 (8.15) Μαρτίου.Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής είναι ένα από τα κεφάλαια του μυθιστορήματος Αδελφοί Καραμαζώφ. Μέσα σ ένα κελί , στην Ισπανία του 14ου αιώνα , στα ποιο σκοτεινά χρόνια της Ιεράς Εξετάσεως, ο Ιησουίτης ιερέας θα εκστομίσει κατά του συλληφθέντα Ιησού και εν ονόματι της αγάπης για την ανθρωπότητα , τον λόγο της μεγάλης μισανθρωπίας .Σκηνοθεσία : Γεράσιμος Ντάβαρης Παίζουν : Γεράσιμος Ντάβαρης, Βασίλης Καλαντζής , Αφροδίτη Πισσία Τιμή εισιτηρίου : 12 ευρώ κανονικό , 10 ευρώ μειωμένο- ομαδικόΠληροφορίες-κρατήσεις στο τηλ: 6937492516

-ΈΚΘΕΣΗ  Ζωγραφικής – Γλυπτικής –Αγιογραφίας-Ψηφιδωτόύ, Μέγαρο της Αγοράς Αργύρη ανοικτή μέχρι της 31/3/2023.

-ΣΥΝΕΔΡΙΟ Διήμερο 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα, που διοργανώνει το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών με συνδιοργανωτές το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας (Ηράκλειο Κρήτης), το Fondazione Barba Varley και το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ : Έως και την Πέμπτη 30 Μαρτίου πρωινές αλλά και απογευματινές ώρες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την εντυπωσιακή έκθεση «Futura» καρναβαλικής έμπνευσης 3D γλυπτών και video mapping installation με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτριο Βάρδα και συνδιοργανωτή τον Ευθύμιο Αργυράτο που φιλοξενείται στην αίθουσα των εκθέσεων στα Παλαιά Σφαγεία.Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως και την Πέμπτη 30 Μαρτίου τις ώρες 9.00-14.00 και 17.00-21.00 εκτός του Σαββατοκύριακου 25 και 26 Μαρτίου.

-ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ :Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), διοργανώνει επετειακή έκθεση με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, διαμόρφωσε τον εκθεσιακό χώρο του με σχετικό ιστορικό υλικό. Θα εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια και έντυπα που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.Η συγκεκριμένη δράση του Δ.Σ. του Μουσείου Τύπου απευθύνεται τόσο σε μαθητές σχολείων, οι οποίοι επισκεπτόμενοι την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του πολιτιστικού φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ, όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες. Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, που βρίσκεται επί της Μαιζώνος 200 λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, από τις 9:00 έως 13:00.Για οργανωμένες επισκέψεις άνω των πέντε ατόμων είναι προτιμότερη η εκ των προτέρων επικοινωνία με τη γραμματεία του Μουσείου στο τηλ 2610 310 488 ή στο e-mail mouseiotipou@esiepin.gr.

-«ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ πηγαίνουν Πανεπιστήμιο» Και φέτος η δράση «Ημέρες γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών» με τίτλο: «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο». Πρωταρχικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε την ευκαιρία στις μαθήτριες και στους μαθητές που ενδιαφέρονται, να γνωρίσουν από κοντά το Πανεπιστήμιό μας κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους για γνώση και ευαισθητοποιώντας τους στον χώρο της έρευνας. Ταυτόχρονα, στόχος αυτής της ενέργειας είναι η επαφή και η γνωστοποίηση του έργου και των δραστηριοτήτων του Ιδρύματός μας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν, προσκαλούμε και φέτος μαθήτριες και μαθητές να επισκεφθούν τις ακαδημαϊκές μονάδες και τις δομές του Πανεπιστημίου Πατρών έως τις 31 Μαρτίου 2023 για ένα ταξίδι στην ακαδημαϊκή γνώση και έρευνα.  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την επικαιροποιημένη αντίστοιχη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών https://www.upatras.gr/stay-tuned/ta-scholeia-pigainoun-panepistimio/ αλλά και να επικοινωνούν με το Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας (email: dee@upatras.gr, τηλ. 2610 96 90 45-46, 2610 99 66 17).

-ΠΟΛΥΕΔΡΟ: Δύο εκθέσεις ζωγραφικής  όπου  παρουσιάζουν έργα τους η Σοφία Δημητροπούλου και ο Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος. Ο επισκέπτης θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη δουλεία δυο καταξιωμένων εικαστικών, να θαυμάσει τα έργα, να αποκωδικοποιήσει τις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιεί ο καθένας αλλά και να συνομιλήσει με τους δημιουργούς. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαρτίου.

-ΕΚΘΕΣΗ: "Φιλοτελισμός και Ελληνική Λογοτεχνία" 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ-Στέγη Γραμμάτων, «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»  Κορίνθου 241, φιλοξενείται έκθεση φιλοτελικών αναμνηστικών τεκμηρίων, της «ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ».    Το θέμα της έκθεσης είναι: «Φιλοτελισμός και Ελληνική Λογοτεχνία» και Η έκθεση παρουσιάζει, εκτός από τα συλλεκτικά αντικείμενα προς τιμήν των συγγραφέων και εκδόσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που αφορούν την γραφή, σε διάφορες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας.

-Ιταλικό Τσίρκο Orfei Experience 17 Μαρτίου έως 9 Απριλίου  Ακτή Δυμαίων, Πάτρα Το φαντασμαγορικό ιταλικό Τσίρκο Orfei Experience από τις 17 Μαρτίου 2023, στην Πάτρα για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους . Το Τσίρκο στην Πάτρα, θα βρίσκεται Ακτή Δυμαίων, δίπλα στο Κολυμβητήριο Ν.Ο.Π. έως και την έως 9 Απριλίου 2023 με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα που τα έχει όλα, ακροβάτες, κλόουν, ζογκλέρ, magic show και και ένα μοναδικό στην Ευρώπη motor show με ανοιγόμενη σφαίρα! Το μεγάλο Ιταλικό Circo Orfei Experience, μετά τη μεγάλη και επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη, ξεκινά τις παραστάσεις του στην Ελλάδα από την Πάτρα, με ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα – χωρίς να χρησιμοποιεί ζώα – που θα μαγέψει τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας!Από 17 Μαρτίου έως 9 Απριλίου κάθε μέρα εκτός Τρίτης– Δευτέρα έως Σάββατο: 2 παραστάσεις στις 18:00 και στις 20:30– Κυριακές: 3 παραστάσεις στις 11:30, στις 18:00 και στις 20:30

 

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Options Veso Mare (Πρώην Odeon Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ. 2106786653) : 

ΚΡΙΝΤ 3 Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν Ηθοποιοί: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τέσα Τόμσον, Τζόναθαν Μέιτζορς Διάρκεια: 163 λεπτά Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑ
Καταλληλότητα: άνω των 12 ετών Αφού κυριάρχησε στον κόσμο της πυγμαχίας, ο Άντονις Κριντ ακμάζει τόσο στην καριέρα όσο και στην οικογενειακή του ζωή. Όταν ένας παιδικός φίλος και πρώην θαύμα της πυγμαχίας, ο Ντέμιαν (Τζόναθαν Μέιτζορς),επανεμφανίζεται μετά από μακρόχρονη ποινή στη φυλακή, είναι πρόθυμος να αποδείξει ότι αξίζει την σκηνή στο ρινγκ. Η αντιπαράθεση μεταξύ πρώην φίλων είναι κάτι περισσότερο από μια απλή διαμάχη. Για να διευθετήσει το σκορ, ο Άντονις πρέπει να βάλει το μέλλον του στη γραμμή για να πολεμήσει τον Ντέμιαν-έναν μαχητή που δεν έχει τίποτα να χάσει.
Σάββατο 18 Μαρτίου, αίθουσα 3 / 19:00 Σάββατο 18 Μαρτίου, αίθουσα 2 / 21:00, αίθουσα 5 / 22:00, αίθουσα 6 / 23:00 Κυριακή 19 Μαρτίου, αίθουσα 2 / 21:00 αίθουσα 5 / 22:00, αίθουσα 6 / 23:00 Δευτέρα 20 Μαρτίου, αίθουσα 2 / 21:00, αίθουσα 5 / 22:00, αίθουσα 6 / 23:00 Τρίτη 21 Μαρτίου, αίθουσα 2 / 21:00, αίθουσα 5 / 22:00, αίθουσα 6 / 23:00 Τετάρτη 22 Μαρτίου, αίθουσα 2 / 21:00, αίθουσα 5 / 22:00, αίθουσα 6 / 23:00 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου