ΠΑΤΡΑ : Ο γνωστός – άγνωστος αρχειακός θησαυρός της Αχάια Κλάους

 Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της ψηφιοποίησης

Aναγκαία πλέον η δημιουργία Μουσείου Πόλης

Σημαντικό σταθμό στα χρονικά της Πάτρας αποτέλεσε η πρόσφατη εκδήλωση με θέμα «Ο αρχειακός πλούτος της Αχάια Κλάους. Συμβολή στην ανάδειξή του» που διοργάνωσαν από κοινού η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών και η Αχάια Κλάους την Κυριακή,19 Μαρτίου το πρωί, στον κατάμεστο ακροατών συνεδριακό χώρο του ιστορικού οινοποιείου της.





 

Ωστόσο παρά το ιδιαίτερα μοναδικό και αξιόλογο της εκδήλωσης δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία εκπροσώπων τόσο του Δήμου όσο περιέργως και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που σχολιάσθηκε αναλόγως.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο της συστηματικής δράσης της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για την ανάδειξη με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο εξαιρετικών στιγμών από την ιστορία της περιοχής. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση  παρουσιάστηκαν  τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του έργου «Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού της Αχάια Κλάους» που υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης / ημερίδας μίλησαν οι :

-Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής Τεχνικών Αφήγησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Συγγραφέας με θέμα :Το αρχείο της Αχάια Κλάους: Μοναδική πηγή κοινωνικής και οικονομικήςιστορίας, οινικής ιστορίας, βιομηχανικής αρχαιολογίας και ιστορίας τοπίου

-Σπύρος Αγοργιανίτης, Ιδρυτής και CEORealiscapeTyporama με θέμα : Η Φωνή του Γουσταύου: Το Έργο ψηφιοποίησης ενός πολύτιμου βιομηχανικού αρχείου - δυνατότητες και προκλήσεις

-και Ευάγγελος Κασσαβέτης, Σύμβουλος Οπτικής Επικοινωνίας, Ερευνητής, Συγγραφέας με θέμα:Η οπτική γλώσσα της Αχάια Κλάους,

ενώ ο Νικόλαος Σαραφόπουλος, Ερευνητής, Συγγραφέας, μέλος ΔΣ και τ. πρόεδρος ΕΑΣ ο οποίος θα μιλούσε με θέμα: Αχάια Κλάους: Η συνεισφορά της στην οικονομική ζωή της πόλης», δεν μπόρεσε να συμμετάσχει εξ αιτίας απρόοπτου οικογενειακού  προβλήματος που τον κράτησε εκτός Πατρών.

Ολοι τόνισαν την μεγάλη αξία του αρχείου και ανέλυσαν το άγνωστο στους πολλούς περιεχόμενό του, που αποτελείται από χιλιάδες έγγραφα, φωτογραφίες, 25.000 σελίδες αλληλογραφίας, 200 σλάϊτς, 83 έργα τέχνης, βαρέλια, αντικείμενα, ετικέτες, μηχανές, 110 βιβλία επισκεπτών, μετάλλια, 236 τεύχη του εταιρικού περιοδικού, 200 βίντεο εκδηλώσεων  και φόντο το σπάνιο περιβάλλον ως φυσικό τοπίο.

O Νίκος Μπακουνάκης αναφέρθηκε και στη μικρή πολυπολιτισμική κοινωνία που είχε αναπτυχθεί στο χώρο από Μαλτέζους,Ιταλούς, Γερμανούς και Ελληνες επισημαίνοντας ότι  το συγκεκριμένο αρχειακό υλικό αποτελεί συνολικά μοναδικό και ανεκτίμητο  κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης με την οποία έχει πολύπλευρα συνδεθεί άρρηκτα,  ενώ  ο Σπύρος Αγοργιανίτης στις δυσκολίες του εγχειρήματος της ψηφιοποίησης που χρειάστηκε να ξεπεραστούν εξ αιτίας και του όγκου του αρχείου.







 

Επισημαίνεται ότι το ψηφιοποιημένο υλικό είναι προσβάσιμο μέσα από την ιστοσελίδα της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών (achaiastudiessociety.gr στο εικονίδιο «η φωνή του Γουσταύου») όπου   ο Ευάγγελος Κασσαβέτης αναφέρει και επανέλαβε μεταξύ άλλων :

«…Η Αχάια Κλάους αποτελεί ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της οινικής και της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου μας. Έναντι άλλων ανάλογων περιπτώσεων, διατηρεί εξ αρχής ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είχε την σοφή πρόνοια να δημιουργήσει έγκαιρα και να οργανώσει συστηματικά και μεθοδικά το ιστορικό της αρχείο.

Πρόκειται για ένα αρχείο που παρακολουθεί οριζοντίως και καθέτως ολόκληρη την διαδρομή της ιστορικής οινοποιίας από την ίδρυσή της μέχρι τις μέρες μας.

Το αρχείο περιλαμβάνει τεκμήρια από ολόκληρο το φάσμα εφαρμογών της οπτικής επικοινωνίας που ήσαν διαθέσιμες κατά εποχή και κατά περίπτωση. Τέτοια τεκμήρια είναι οι ετικέτες και εν γένει οι συσκευασίες, οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στον εγχώριο και τον διεθνή τύπο, ειδικές διαφημιστικές κατασκευές, φωτογραφικό υλικό από συμμετοχή σε εκθέσεις, φωτορεπορτάζ από εκδηλώσεις και δράσεις προώθησης. Κορυφαίο τεκμήριο από πολλές απόψεις είναι το περιοδικό της Αχάια Κλάους, από το οποίο διαθέτουμε το σύνολο των 236 τευχών που κυκλοφόρησαν από το 1964 έως το 1986.

Το αρχειακό υλικό βρίσκεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε καλή κατάσταση.

Στο αρχείο αποτυπώνονται γλαφυρά διακριτές και αναγνωρίσιμες περίοδοι της ιστορίας της οπτικής επικοινωνίας. Καταγράφονται οι καλλιτεχνικές και διαφημιστικές τάσεις, τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς σκηνής. Η οπτική γλώσσα της Αχάια Κλάους παρακολουθεί τα κυρίαρχα αισθητικά πρότυπα και τα καλλιτεχνικά ρεύματα, εναρμονίζεται με την περιρρέουσα κοινωνική πραγματικότητα και συγχρονίζεται με την τεχνολογική πρόοδο. Η σχεδίαση των ετικετών ενσωματώνει τις εξελίξεις στους τομείς της τυπογραφίας, της γραφιστικής και της διαφήμισης.

Ταυτόχρονα, η Αχάια Κλάους “ακούει” τον κόσμο. Αφουγκράζεται την επικαιρότητα και σέβεται τις ιστορικές συγκυρίες σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο..

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τεκμηρίου και ειδική περίπτωση μελέτης, αποτελεί η διάσημη ετικέτα της Μαυροδάφνης. Πρόκειται μία από τις λίγες εκείνες ετικέτες που έχουν επιτύχει να παραμένουν –τόσο στην συνείδηση του απλού καταναλωτή όσο και στο συλλογικό υποσυνείδητο της αγοράς– ίδιες και απαράλλαχτες εις το διηνεκές, αναγνωρίσιμες “με κλειστά μάτια”. Και πράγματι, μόνο με κλειστά μάτια θα μπορούσε να είναι ίδια η ετικέτα της Μαυροδάφνης του 19ου αιώνα με τη σημερινή. Προφανώς δεν είναι. Είναι όμως γοητευτικό να παρακολουθήσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε αυτή την αργόσυρτη, υπομονετική και προσεκτική διαδικασία εξέλιξης της ετικέτας μέσα στην αιωνόβια πορεία της Μαυροδάφνης. Μια εμπειρία η οποία, μέσα από την ψηφιοποίηση του αρχείου οπτικής επικοινωνίας της Αχάια Κλάους, είναι πλέον εφικτή…».

Την πρόταση  ψηφιοποίησης  για λογαριασμό της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών επιμελήθηκε η Ομάδα του  MOSAIC (Οργανισμός Πολιτιστικής και Κοινωνικής Καινοτομίας) με επικεφαλής τους Ανδρέα Τσιλίρα και  Γιώργο Σάρλη Πολιτιστικούς Διαχειριστές,

 Η πρόταση υποβλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 25-2-2021 από το οποίο εγκρίθηκε“ επιχορήγηση του πολιτιστικού φορέα με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΧΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» με το ποσό των τριάντα δύο χιλιάδων Ευρώ (32.000,00 €), για την συγκεκριμένη δράση, της οποίας όλες οι παράμετροι υλοποιήθηκαν αποκλειστικά στην Πάτρα.


 

Την ημερίδα, που  τίμησαν με την παρουσία τους πολλά επίλεκτα και δραστήρια πρόσωπα της πατραϊκής κοινωνίας, συντόνισε με επιτυχία  ο Βαγγέλης Πολίτης -  Στεργίου, Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, ο οποίος μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας Μουσείου Πόλης, ενώ παρατήρησε εύστοχα ότι η Πάτρα, με εξαίρεση το Πανεπιστήμιο, δεν έχει επικοινωνία και δεν «συνομιλεί» σε διεθνές επίπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου