Πατραϊκό Ημερολόγιο

*Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Η ταυτότητα της ημέρας / εορτολόγιο

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Αγίων Φιλητού Λυδίας Θεοπρέπιου και Μακεδόνα, Αγίας Ματρώνης εν Θεσσαλονίκη

Ανατολή ήλιου: 07:18 - Δύση ήλιου: 19:43

Φιλητός, Φιλήτα, Φιλήτη Λυδία, Λήδα, Λύδα * Μακεδόνιος, Μακεδόνας, Μακεδόνης, Μακεδών, Μακεδονία, Μακεδονούλα, Μακεδονίτσα

Ματρώνα, Ματρόνα *
*Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
*Διεθνής Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

………………………………………………………………….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1914: Στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη μετάγγιση αίματος.

1992: Μια γυναίκα φέρεται να έδωσε τηλεφωνικώς πληροφορίες στην Αστυνομία για πιθανό χτύπημα της «17 Νοέμβρη» στην οδό Λουίζης Ριανκούρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από τις καταθέσεις των συλληφθέντων ως μελών της οργάνωσης, εκείνο το διάστημα η τρομοκρατική οργάνωση έκανε πρόβες για την επιχείρηση που σχεδίαζε εναντίον ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομίας. Το πρωί της 27ης Μαρτίου 1992 αστυνομικοί των ΕΚΑΜ θα στήσουν μπλόκο στη Ριανκούρ, αλλά τα μέλη της «17Ν» τους αντιλαμβάνονται και τρέπονται σε φυγή, με την επιχείρηση να καταλήγει σε φιάσκο.

2020: Ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό στην Ιταλία ανήλθε στις 86.498, με τους νεκρούς να ανέρχονται στις 9.134. Η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα στον κόσμο.

2020: Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας γίνεται το 30ό μέλος του NATO έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν έναν χρόνο.

……………………………………………………………………

-ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ 15.00 Ιερός Ναός Αγίου για τον δικηγόρο Δημήτρη Γεωργόπουλο.

 - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 18:00, ξενοδοχείο My Way θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Ορθογηριατρική» του Καθηγητή Ηλία Παναγιωτόπουλου.  Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας  Χαράλαμπος Μπονάνος και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χ. Μπούρας.

-ΗΜΕΡΙΔΑ 18:30 στο ξενοδοχείο ASTIR Patras (Αγίου Ανδρέου 16). Το περιοδικό «Πατρινόραμα» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα: «Το αυτεξούσιο της νηστείας, μια βιολογική και μια θεολογική προσέγγιση».

Εισηγητές: Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής φυσιολογίας- τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη και τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών, και  ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, Προϊστάμενος Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας. Θα συντονίσει ο Δημήτρης Σπηλιωτόπουλος, εκπαιδευτικός Φ.Α.

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ Λέσχη   στο Option Cinemas στη VesoMare Πρώτη προβολή: 19.00 Δεύτερη προβολή:   21.30 "Οι δύο όψεις του ξυραφιού".

-ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ   Ν. Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» 19.00 Ομιλήτρια: Ευγενία  Αρβανίτη-ΠαλαιολόγουΘέμα: «Τάσος  Λειβαδίτης ο ποιητής του πόνου και της ελπίδας».

-ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 20.00  με την Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία Θεόδωρος Φωκαεύς υπό την Διεύθυνση του Χοράρχου Χαραλάμπους Θεοτοκάτου με τίτλο   «Ψυχή μου, ψυχή μου Ανάστα»,  στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου.  

-ΣΥΝΑΥΛΙΑ 20.00 Αίθουσα Δημοτικού  Ωδείου, (Αράτου 10) : Συνέχεια  των εκδηλώσεων για την ενότητα «Το Ωδείο παρουσιάζει…», που διοργανώνει  το  Ωδείο «Μίκης Θεοδωράκης : Sonates Beethoven και Brahms. Γ. Μπεσσόνοβ (Τσέλο), Σ. Τσελέντης (Πιάνο)με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

-ΘΕΑΤΡΟ 21.00 Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας, στο θέατρο «ΑΓΟΡΑ» με το έργο «Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ», σε σκηνοθεσία Ηλία Αναστασόπουλου.Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης της ΚΙΝΗΣΗΣ «ΠΡΟΤΑΣΗ»

-ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ :Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), διοργανώνει επετειακή έκθεση με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, διαμόρφωσε τον εκθεσιακό χώρο του με σχετικό ιστορικό υλικό. Το Μουσείο Τύπου, που βρίσκεται επί της Μαιζώνος 200 λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, από τις 9:00 έως 13:00.Για οργανωμένες επισκέψεις άνω των πέντε ατόμων στο τηλ 2610 310 488 ή στο e-mail mouseiotipou@esiepin.gr.

-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ : Έως και την Πέμπτη 30 Μαρτίου πρωινές αλλά και απογευματινές ώρες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την εντυπωσιακή έκθεση «Futura» καρναβαλικής έμπνευσης 3D γλυπτών και video mapping installation με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτριο Βάρδα και συνδιοργανωτή τον Ευθύμιο Αργυράτο που φιλοξενείται στην αίθουσα των εκθέσεων στα Παλαιά Σφαγεία.Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως και την Πέμπτη 30 Μαρτίου τις ώρες 9.00-14.00 και 17.00-21.00

-ΈΚΘΕΣΗ  Ζωγραφικής – Γλυπτικής –Αγιογραφίας-Ψηφιδωτόύ, Μέγαρο της Αγοράς Αργύρη ανοικτή μέχρι της 31/3/2023.

-ΠΟΛΥΕΔΡΟ: Δύο εκθέσεις ζωγραφικής  όπου  παρουσιάζουν έργα τους η Σοφία Δημητροπούλου και ο Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαρτίου.

-ΕΚΘΕΣΗ: "Φιλοτελισμός και Ελληνική Λογοτεχνία" 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ-Στέγη Γραμμάτων, «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»  Κορίνθου 241, φιλοξενείται έκθεση φιλοτελικών αναμνηστικών τεκμηρίων, της «ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ».    Το θέμα της έκθεσης είναι: «Φιλοτελισμός και Ελληνική Λογοτεχνία».

-ΤΣΙΡΚΟ  Orfei Experience 17 Μαρτίου έως 9 Απριλίου  Ακτή Δυμαίων, Πάτρα Το φαντασμαγορικό ιταλικό Τσίρκο Orfei Experience από τις 17 Μαρτίου για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους . Το Τσίρκο βρίσκεται Ακτή Δυμαίων, δίπλα στο Κολυμβητήριο Ν.Ο.Π. έως και την έως 9 Απριλίου κάθε μέρα εκτός Τρίτης – Δευτέρα έως Σάββατο: 2 παραστάσεις στις 18:00 και στις 20:30– Κυριακές: 3 παραστάσεις στις 11:30, στις 18:00 και στις 20:30

 

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Options Veso Mare (Πρώην Odeon Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ. 2106786653) : 

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ Σκηνοθεσία: Στράτος Μαρκίδης Ηθοποιοί: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ελένη Καστάνη, Λευτέρης Ελευθερίου Διάρκεια: 93 λεπτά ΚΩΜΩΔΙΑ , ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ Η απόφαση της Πόπης να παντρευτεί έναν νεότερο άντρα Γεωργιανής καταγωγής αναστατώνει την μικρή κοινωνία ενός χωριού στην Κω. Τα παιδιά της, η αδερφή της και οι εκκεντρικοί συγχωριανοί δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, βάζοντας σκοπό να αποτρέψουν τον γάμο, ακόμα κι αν χρειαστεί να φτάσουν στα άκρα. Μία μαύρη κωμωδία. Ένα κυνήγι θησαυρού. Ποιος θα ζήσει; Ποιος θα πεθάνει; Ποιος θα πάρει τα λεφτά; Ο γάμος θα γίνει τελικά; Δευτέρα 27 Μαρτίου, αίθουσα 8 / 18:20 / 20:20 / 22:30 Τρίτη 28 Μαρτίου, αίθουσα 8 / 18:20 / 20:20 / 22:30 Τετάρτη 29 Μαρτίου, αίθουσα 8 / 18:20 / 20:20 / 22:30

ΚΡΙΝΤ 3 Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν Ηθοποιοί: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τέσα Τόμσον, Τζόναθαν Μέιτζορς Διάρκεια: 163 λεπτά Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑ
Καταλληλότητα: άνω των 12 ετών Αφού κυριάρχησε στον κόσμο της πυγμαχίας, ο Άντονις Κριντ ακμάζει τόσο στην καριέρα όσο και στην οικογενειακή του ζωή. Όταν ένας παιδικός φίλος και πρώην θαύμα της πυγμαχίας, ο Ντέμιαν (Τζόναθαν Μέιτζορς),επανεμφανίζεται μετά από μακρόχρονη ποινή στη φυλακή, είναι πρόθυμος να αποδείξει ότι αξίζει την σκηνή στο ρινγκ. Η αντιπαράθεση μεταξύ πρώην φίλων είναι κάτι περισσότερο από μια απλή διαμάχη. Για να διευθετήσει το σκορ, ο Άντονις πρέπει να βάλει το μέλλον του στη γραμμή για να πολεμήσει τον Ντέμιαν-έναν μαχητή που δεν έχει τίποτα να χάσει.
Δευτέρα 27 Μαρτίου, αίθουσα 5 / 22:15 Τρίτη 28 Μαρτίου, αίθουσα 1 / 21:15 Τρίτη 28 Μαρτίου, αίθουσα 5 / 22:15 Τετάρτη 29 Μαρτίου, αίθουσα 1 / 21:15

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου