Πατραϊκό Ημερολόγιο

 *Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Η ταυτότητα της ημέρας / εορτολόγιο

ΤΕΤΑΡΤΗ  22 ΜΑΡΤΙΟΥ

Αγίας Δροσίδας και των πέντε Παρθένων

Ανατολή ήλιου: 06:25 - Δύση ήλιου: 18:38

Δρόσος, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσοσταλίδα, Δροσίς

*Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (O.H.E)

………………………………………………………………….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Νικήτας Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό. (22/3)

1821: Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου και ορκίζονται οι επαναστάτες.

1987: Αυτοκτονεί στο κελί του σε ηλικία 75 ετών ο Έλληνας στρατιωτικός, Οδυσσέας Αγγελής, πρόσωπο-κλειδί για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Επί του καθεστώτος της Χούντας διετέλεσε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και έλαβε τον τίτλο του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος των Συνταγματαρχών.

2020: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνει πανελλαδικώς κοινωνική αποστασιοποίηση (lockdown) στα πλαίσια της προστασίας των πολιτών από την πανδημία του κορονοϊού.

……………………………………………………………………


ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ  εκδήλωση
για την Εθνική Επέτειο του 1821 11.00  Κλειστό γήπεδο του Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ : Ο Σύλλογος ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» με έδρα τη Ναύπακτο, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την φετινή εθνική επέτειο του 1821 αλλά και των 20 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς του, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Μαχητές» με έδρα την Πάτρα, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Δράσεις Έκφρασης» με έδρα την Πάτρα και με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνουν μουσικοχορευτική εκδήλωση Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι ωφελούμενοι των Δομών, με τους εκπαιδευτές – συνοδούς τους και τα μέλη πολιτιστικών Συλλόγων της Ναυπάκτου, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας με τους: Σταθόπουλο Άγγελο (κλαρίνο), Αγγελόπουλο Γιώργο (λαούτο & κιθάρα), Αγγελόπουλο Δημήτρη (βιολί), Μακρυγιώργο Βαγγέλη (κρουστά & τραγούδι), Δουκλιά Σοφία (τραγούδι), Πένυ Γεωργοπούλου(σαντούρι).Επίσης ευγενικά θα συμμετέχουν οι λαογραφικοί, πολιτιστικοί και χορευτικοί Σύλλογοι της Ναυπάκτου «ΝΑΥΣ» και «Ανεμογιάννης» καθώς και ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, εκθέτοντας και παρουσιάζοντας παραδοσιακό οπλισμό της Συλλογής τους, στο χώρο της εκδήλωσης.Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων της Ναυπάκτου και Δωρίδας, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, οικογένειες ΑμεΑ και φίλους των Συλλόγων. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 

-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  Ειδική συνεδρίαση στις 15.30   και η τακτική συνεδρίαση στις 16.00 , στο κτίριο Λαδόπουλου.

-ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 16.50' Από έλος Αγυιάς έως Μποζαΐτικα. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Συνάντηση: Ηρώων Πολυτεχνείου και Αγίου Κωνσταντίνου (θέση παλαιού κέντρου ΡΟΜΆΝΤΖΑ), στις 16.45' )Εύκολη διαδρομή, επιπεδη, με διάρκεια 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου.Μετά καφεδάκι για όσους επιθυμούν στο Multi Star, Αώου 8.

-ΔΙΑΚΙΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 19:00 στην αίθουσα επί της οδού Κανάρη 58 και Κανακάρη Θα μιλήσει ο Ποιητής, Δοκιμιογράφος, Κριτικός : Σωτήρης Νικολακόπουλος Μέλος της – Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ) – Μέλος του Κύκλου Ποιητών με θέμα: Η Διαδρομή της Λογοτεχνίας από την ΠάτραΧαιρετίζει ο πρόεδρος της Διακιδειου : Αθανασόπουλος Ιωάννης Απαγγέλει η ποιήτρια : Μάρθα Βασκαντήρα

-ΜΠΑΣΚΕΤ : Ο Προμηθεας με μεγάλο στόχο την διάκριση στο EuroCup το παιχνίδι (19:30) με αντίπαλο  την Γαλλική Παρί στο «Δ. Τόφαλος» στα πλαίσια της προ τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου.

-Ο «ΩΡΙΩΝ» αρχίζει και πάλι τις τακτικές εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο ! Εφεξής, ο χώρος των ομιλιών θα είναι το Αμφιθέατρο Α11 στο Τμήμα Φυσικής. ώρα 20:00  βραδιά με τίτλο «Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός;» και ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Ν. Γουργουλιάτο, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών. Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες για όλο το κοινό όπως και όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου.Μπορείτε πάντα να ενημερώνεστε για όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου από το site μας www.orionas.gr

-ΣΥΝΑΥΛΙΑ :Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο αίθουσα συναυλιών στη Ρ. Φεραίου 7, πρόγραμμα συναυλιών του 25ου Podium Νέων Καλλιτεχνών, πρωτοβουλία & κίνηση της Φιλαρμονικής 20.30 Συναυλία με το Κουαρτέτο Χάλκινων Πνευστών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών (Βασιλόπουλος Γιώργος - τρομπόνι, Μίγκος Μηνάς – τρομπόνι, Πουλής Αντώνης – τρομπόνι και Βασιλόπουλος Διονύσης – τούμπα)

-ΠΡΟΒΟΛΗ  του "γυμνού οφθαλμού" - 21:45 στο  μικρό ΠΑΝΘΕΟΝ (ή ΠΑΝΘΕΟΝ 2) (Δημητρίου Γούναρη 34, Πάτρα - τηλ.: 2610 325778) Η ταινία, που θα προβληθεί - το αριστουργηματικό "Το Λευκό Περιστέρι" του σπουδαίου Τσεχοσλοβάκου σκηνοθέτη Φράντισεκ Βλάτσιλ - είναι μιά Ωδή στην Αθωότητα και την Ελευθερία, απολύτως ταιριαστή με το πνεύμα της 25ης Μαρτίου Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Ιρμανόβοβα, Κάρελ Σμίτσεκ, Βιάτσελαβ Ιρμάνοφ

-ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ :Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), διοργανώνει επετειακή έκθεση με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, διαμόρφωσε τον εκθεσιακό χώρο του με σχετικό ιστορικό υλικό. Θα εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια και έντυπα που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.Η συγκεκριμένη δράση του Δ.Σ. του Μουσείου Τύπου απευθύνεται τόσο σε μαθητές σχολείων, οι οποίοι επισκεπτόμενοι την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του πολιτιστικού φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ, όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες. Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, που βρίσκεται επί της Μαιζώνος 200 λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, από τις 9:00 έως 13:00.Για οργανωμένες επισκέψεις άνω των πέντε ατόμων είναι προτιμότερη η εκ των προτέρων επικοινωνία με τη γραμματεία του Μουσείου στο τηλ 2610 310 488 ή στο e-mail mouseiotipou@esiepin.gr.

-ΈΚΘΕΣΗ  Ζωγραφικής – Γλυπτικής –Αγιογραφίας-Ψηφιδωτόύ, Μέγαρο της Αγοράς Αργύρη ανοικτή μέχρι της 31/3/2023.

-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ : Έως και την Πέμπτη 30 Μαρτίου πρωινές αλλά και απογευματινές ώρες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την εντυπωσιακή έκθεση «Futura» καρναβαλικής έμπνευσης 3D γλυπτών και video mapping installation με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτριο Βάρδα και συνδιοργανωτή τον Ευθύμιο Αργυράτο που φιλοξενείται στην αίθουσα των εκθέσεων στα Παλαιά Σφαγεία.Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως και την Πέμπτη 30 Μαρτίου τις ώρες 9.00-14.00 και 17.00-21.00 εκτός του Σαββατοκύριακου 25 και 26 Μαρτίου.

-ΠΟΛΥΕΔΡΟ: Δύο εκθέσεις ζωγραφικής  όπου  παρουσιάζουν έργα τους η Σοφία Δημητροπούλου και ο Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος. Ο επισκέπτης θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη δουλεία δυο καταξιωμένων εικαστικών, να θαυμάσει τα έργα, να αποκωδικοποιήσει τις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιεί ο καθένας αλλά και να συνομιλήσει με τους δημιουργούς. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαρτίου.

-ΕΚΘΕΣΗ: "Φιλοτελισμός και Ελληνική Λογοτεχνία" 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ-Στέγη Γραμμάτων, «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»  Κορίνθου 241, φιλοξενείται έκθεση φιλοτελικών αναμνηστικών τεκμηρίων, της «ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ».    Το θέμα της έκθεσης είναι: «Φιλοτελισμός και Ελληνική Λογοτεχνία» και Η έκθεση παρουσιάζει, εκτός από τα συλλεκτικά αντικείμενα προς τιμήν των συγγραφέων και εκδόσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που αφορούν την γραφή, σε διάφορες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας.

-ΈΚΘΕΣΗ "Νήματα Μνήμης - Revisited" στο "TatianaDimou | Artists" Τσαμαδού 24, O χώρος πολιτισμού σύγχρονης τέχνης  ,παρουσιάζει το έργο της Δανάης Στράτου «Νήματα Μνήμης–Revisited» Η παρουσίαση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και προβολή από την εικαστική εγκατάσταση, που πραγματοποιήθηκε το 2020 , στο εργοστάσιο της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής, στην Πάτρα. H Δανάη Στράτου είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ελληνίδες εικαστικούς με διεθνή εμβέλεια.

-ΤΣΙΡΚΟ  Orfei Experience 17 Μαρτίου έως 9 Απριλίου  Ακτή Δυμαίων, Πάτρα Το φαντασμαγορικό ιταλικό Τσίρκο Orfei Experience από τις 17 Μαρτίου 2023, στην Πάτρα για να μαγέψει μικρούς και μεγάλους . Το Τσίρκο στην Πάτρα, θα βρίσκεται Ακτή Δυμαίων, δίπλα στο Κολυμβητήριο Ν.Ο.Π. έως και την έως 9 Απριλίου 2023 με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα που τα έχει όλα, ακροβάτες, κλόουν, ζογκλέρ, magic show και και ένα μοναδικό στην Ευρώπη motor show με ανοιγόμενη σφαίρα! Το μεγάλο Ιταλικό Circo Orfei Experience, μετά τη μεγάλη και επιτυχημένη περιοδεία του στην Ευρώπη, ξεκινά τις παραστάσεις του στην Ελλάδα από την Πάτρα, με ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα – χωρίς να χρησιμοποιεί ζώα – που θα μαγέψει τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας!Από 17 Μαρτίου έως 9 Απριλίου κάθε μέρα εκτός Τρίτης– Δευτέρα έως Σάββατο: 2 παραστάσεις στις 18:00 και στις 20:30– Κυριακές: 3 παραστάσεις στις 11:30, στις 18:00 και στις 20:30

 

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Options Veso Mare (Πρώην Odeon Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ. 2106786653) : 

ΚΡΙΝΤ 3 Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν Ηθοποιοί: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τέσα Τόμσον, Τζόναθαν Μέιτζορς Διάρκεια: 163 λεπτά Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑ
Καταλληλότητα: άνω των 12 ετών Αφού κυριάρχησε στον κόσμο της πυγμαχίας, ο Άντονις Κριντ ακμάζει τόσο στην καριέρα όσο και στην οικογενειακή του ζωή. Όταν ένας παιδικός φίλος και πρώην θαύμα της πυγμαχίας, ο Ντέμιαν (Τζόναθαν Μέιτζορς),επανεμφανίζεται μετά από μακρόχρονη ποινή στη φυλακή, είναι πρόθυμος να αποδείξει ότι αξίζει την σκηνή στο ρινγκ. Η αντιπαράθεση μεταξύ πρώην φίλων είναι κάτι περισσότερο από μια απλή διαμάχη. Για να διευθετήσει το σκορ, ο Άντονις πρέπει να βάλει το μέλλον του στη γραμμή για να πολεμήσει τον Ντέμιαν-έναν μαχητή που δεν έχει τίποτα να χάσει.
Τετάρτη 22 Μαρτίου, αίθουσα 2 / 21:00, αίθουσα 5 / 22:00, αίθουσα 6 / 23:00

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου