Πάτρα / Regional Growth Conference – Θεόδωρος Λουλούδης:» «Μόνο μέσα από τη σύνθεση θα πορευτούμε σε δρόμους ανάπτυξης»

 Το 11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί  το τριήμερο 16-18 Μαρτίου 2023  στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας, διοργανώνει η ιστορική εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η αυλαία του 11ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει το τριήμερο 16-18 Μαρτίου 2023  στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας, η ιστορική εφημερίδα «Πελοπόννησος», έχει ήδη ξεκινήσει.

 Το Regional Growth Conference (RGC) φιλοδοξεί να κάνει και φέτος βήματα προς το μέλλον, αποτελώντας μια πλατφόρμα συνάντησης και ανοικτού δημόσιου διαλόγου της πολιτικής, της ακαδημαϊκής, της επιχειρηματικής κοινότητας, των φορέων, των ενεργών πολιτών και της νέας γενιάς.

Η φετινή συγκυρία στην οποία θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  τις ραγδαίες εξελίξεις σε γεωπολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, την παγκόσμια οικονομία σε αναπροσαρμογή, την ενεργειακή κρίση και άλλους παράγοντες που αναμοχλεύουν την «παγκόσμια σκακιέρα»  με άμεσο αντίκτυπο σε κάθε περιφέρεια, καθιστούν το 11ο RGC πιο σημαντικό και πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι τρέχουσες εξελίξεις συμβαίνουν σε χρονιά εθνικών εκλογών, αλλά και εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την επόμενη ημέρα της κάλπης να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Μέσα σε αυτό το γεμάτο εξελίξεις, αλλά και προκλήσεις τοπίο, ο εκδότης της ιστορικής εφημερίδας «Πελοπόννησος»  Θεόδωρος Ηλ. Λουλούδης  μιλά για τους στόχους του φετινού RGC.

– Το 11ο Regional Growth Conference διοργανώνεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Από τη μια πλευρά ο πλανήτης προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην «πράσινη» εποχή και από την άλλη συμπληρώθηκε ήδη ένας ολόκληρος χρόνος από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και την ίδια ώρα η χώρα μας οδεύει σε εθνικές εκλογές. Τι να αναμένουμε από τη φετινή διοργάνωση;

«Βιώνουμε όντως μια περίοδο στην οποία συντελούνται σημαντικές εξελίξεις σε παγκόσμιο και πανελλήνιο επίπεδο, οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας και έμμεσα ή άμεσα και τις Περιφέρειες της χώρας μας στο σύνολό τους. Μέσα σε όλα αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα, τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση, την διαχείριση της μετά τον Covid-19 περιόδου, τα οποία έχουν αντίκτυπο σε όλους μας, οφείλουμε να χαρτογραφήσουμε την πορεία μας από εδώ και στο εξής, καταθέτοντας όχι μόνο προτάσεις, αλλά και ολοκληρωμένα σχέδια για το αύριο. Στο περσινό συνέδριο έγινε το πρώτο βήμα σε αυτήν τη νέα προσπάθεια, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, των Ευρωπαϊκών θεσμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πάνω σε αυτή τη νέα βάση. Οφείλουμε φέτος να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε, κάνοντας ταυτόχρονα πολλά νέα βήματα προς τα εμπρός, σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα της Ανάπτυξης σε περιφερειακό και όχι μόνο επίπεδο».

– Μετά από 10 επιτυχημένα Regional Growth Conference ποια είναι η εμπειρία που έχετε αποκομίσει; Και ποιες οι προοπτικές για το παρόν και το μέλλον;

«Αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη δικαίωση για τον δημοσιογραφικό οργανισμό της «Πελοποννήσου», της ιστορικότερης εφημερίδας της Ελλάδας, η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας δημόσιου λόγου και συζήτησης, η οποία έχει ως επίκεντρο την περιφερειακή ανάπτυξη. Χρόνο με το χρόνο αποκτούμε ολοένα και περισσότερες εμπειρίες, κατορθώνουμε και αυξάνουμε τους φίλους μας και τους συμμετέχοντες στο Regional Growth Conference και γινόμαστε, ας μας επιτραπεί, η έκφραση, ακόμη πιο παρεμβατικοί και ακόμη πιο ουσιαστικοί στην πορεία των πραγμάτων. Με λίγα λόγια, το RGC έχει πετύχει, πλέον, να αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων των εμπλεκομένων φορέων σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης. Με βάση, λοιπόν, όλη αυτήν την εμπειρία της τελευταίας 10ετίας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τις συνεργασίες και τον δημόσιο διάλογο, συνεισφέροντας κι εμείς από την πλευρά μας τόσο στη διαμόρφωση των περιφερειακών πολιτικών, όσο, κυρίως, στην προετοιμασία ενός καλύτερου αύριο για τις επερχόμενες γενιές. Ειδικά αυτό το τελευταίο αποτελεί τη μεγαλύτερη χαρά μας, αλλά και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη και το καθήκον μας έναντι της μεγάλης ιστορίας του οργανισμού μας».

– Θα δούμε και φέτος το RGC να εξελίσσεται; Θα γίνουμε μάρτυρες νέων συνεργασιών και καινούργιων συνεργειών;

«Μόνο μέσα από τη σύνθεση θα πορευτούμε σε δρόμους ανάπτυξης. Αυτό έχουμε ως στόχο να κάνουμε κι εμείς. Το RGC δεν αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ, αλλά μια ανοικτή πλατφόρμα διαλόγου, της οποίας όλες οι δυνάμεις επιδιώκουν να συνεισφέρουν στον κοινό παρανομαστή, τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση είδαμε συνεργασίες και συνέργειες εντός και εκτός συνόρων, οι οποίες διευρύνουν το φάσμα ιδεών και οραμάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΙΑΜΕΠ, η διαΝΕΟσις, το Ινστιτούτο ΕΝΑ και πολλοί άλλοι ήταν και είναι μερικοί από τους θεσμούς και τους φορείς με την παρουσία και τις παρεμβάσεις των οποίων αναδείχθηκε χρήσιμο ερευνητικό υλικό. Και φέτος, όμως, πορευόμαστε σε αυτό το υψηλό επίπεδο συνεργασιών, με σταθερό στόχο το να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην ενίσχυση της ανάπτυξης μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάδειξη των θεμάτων που κάθε φορά ανακύπτουν. Παράλληλα, το RGC χαρακτηρίζεται πάντοτε από το περιεχόμενό του. Θα συνεχίσουμε ως διοργανωτές να συνεισφέρουμε στο δημόσιο διάλογο με ουσιαστικό περιεχόμενο, με έρευνες, με μελέτες, με δημοσκοπήσεις».

– Είχατε αναφέρει σε αντίστοιχη συνέντευξή σας πέρσι ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών, Εθνικών και Ευρωπαϊκών. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε;

«Δεν το πιστεύουμε απλά, αλλά αυτή είναι και μια από τις βασικές μας επιδιώξεις. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Περιφέρειες διαθέτουν μια τεράστια δυναμική, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης και εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα το να είναι η Αυτοδιοίκηση συνδιαμορφωτής σε μια σειρά ζητημάτων, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμού, αθλητισμού, κλπ. Αυτό το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή μας, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά. Σε κάθε περίπτωση, η ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προγραμματισμό που γίνεται σε εθνικό, διαπεριφερειακό και περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί μονόδρομο. Κι αυτό θα γίνει μόνο μέσα από εποικοδομητικές συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

– Υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία για περαιτέρω Περιφερειακή Ανάπτυξη;

«Η απάντηση είναι σαφώς καταφατική. Μπορεί ενίοτε να προκύπτουν ζητήματα γραφειοκρατίας ή άλλα, όμως τα κατάλληλα εργαλεία υπάρχουν τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ολοι εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποιούν τα εργαλεία πρέπει να έχουν τη γνώση και την πρόθεση να συνεργαστούν, έτσι ώστε να μην χάνονται ευκαιρίες και να προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορα βήματα στην επόμενη ημέρα. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την ανάπτυξη της χώρας να περνά μέσα από έργα που γίνονται ή σχεδιάζονται στις Περιφέρειες. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί».

Και ο Θεόδωρος Ηλ. Λουλούδης έκλεισε με ένα κάλεσμα: «Σας καλούμε όλους το διάστημα 16-18 Μαρτίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών για να παρακολουθήσετε το 11ο Regional Growth Conference. Περιμένουμε τις ιδέες, τις προτάσεις και τις σκέψεις σας, στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού που έχει σαν στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη. Θα είναι χαρά μας να σας δούμε δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου