Πατραϊκό Ημερολόγιο

 *Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Η ταυτότητα της ημέρας / εορτολόγιο

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Αγίου Νεάρχου, Αγίου Ναθαναήλ του Αποστόλου

Ανατολή ήλιου: 06:40 - Δύση ήλιου: 20:07

* Διεθνής Ημέρα Μητέρας Γης (O.H.E)

………………………………………………………….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1912: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Pravda, το επίσημο όργανο του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πρώτος εκδότης της ήταν ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, γνωστότερος ως Στάλιν.

1915: Χημικά όπλα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης. Στη Μάχη του Υπρ του Βελγίου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 5.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1963: Δημοσιογράφοι και ηθοποιοί αναμετρώνται σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, παρουσία 30.000 κόσμου, και αναδεικνύονται ισόπαλοι 2-2.

1963: Συνέρχεται το ιδρυτικό συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) στο θέατρο «Χατζηχρήστου» στην Αθήνα. Πρώτος πρόεδρός της θα εκλεγεί στις 28 Απριλίου ο μετέπειτα δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος.

1969: Στο Χιούστον των ΗΠΑ, γιατροί πραγματοποιούν την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου οφθαλμού.

……………………………………………………………………

-Παγκόσμια Ημέρα ΒιβλίουΤο Πολύεδρο όπως κάθε χρόνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οργανώνει και φέτος βιβλιοφιλική περιδιάβαση με ξενάγηση στους χώρους του και στο αναγνωστήριο, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Φίλοι και αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες εκδόσεις, να γνωρίσουν τις εκδόσεις του Πολύεδρου, να  διαβάσουν αποσπάσματα, να συναντηθούν με συγγραφείς και να συνομιλήσουν μαζί τους, να συμμετάσχουν σε δράσεις με θέματα από τα βιβλία να γνωριστούν μεταξύ τους αλλά και να πάρουν μέρος σε quiz κερδίζοντας βιβλία.

-Μουσική Παράσταση: 20.00 «Ορφικοί Ύμνοι – Η Πρεμιέρα» Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι – Η Πρεμιέρα (ΠΑΤΡΑ)» στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πρόκειται για μία μεγάλη παραγωγή που έρχεται σε συνέχεια της παγκόσμιας πρώτης στους Δελφούς και που θα αποτελέσει μέρος της μεγάλης περιοδείας που θα λάβει χώρα σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Η PanArmonia είναι ένα πολυποίκιλο μουσικό σύνολο που εδώ και χρόνια αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της δράσης του στην μελέτη των Ορφικών Ύμνων, την ψυχαγωγική λειτουργία τους και τη θεραπευτική επενέργειά τους στους ανθρώπους.  

 

-ΘΕΑΤΡΟ :  Ντέστινυ του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, στο θέατρο «όροφως»,

Σάββατο 22/04 στις 21:00, Κυριακή 23/04 στις 20:00, Δυο φίλες μόνες, μια φθινοπωρινή νύχτα, σ’ ένα μπαλκόνι κάπου μέσα στην πόλη, περιμένουν και προσμένουν την άφιξη ενός άνδρα - πεπρωμένου με το όνομα Ντέστινυ.  Όπως και στο ομώνυμο τραγούδι, μιλάνε για τον έρωτα που έρχεται, για τα όνειρα που έσβησαν και για αυτά που θα γεννηθούν. Παίζουν: Ελένη Καραμούζη, Αντιγόνη Κουλουκάκου Γενική είσοδος: 15€  Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ): 10€, Πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990

 

-ΘΕΑΤΡΟ : «Κοιμώμενος Χαλεπάς... ο σαλός άγιος»
Σάββατο 22 Απριλίου  στις 21.30 Κυριακή 23 Απριλίου στις 20.30 στο Θέατρο act, Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Στο ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης

-3ος Διαγωνισμός Αφίσας Ποδηλατικής Βόλτας 2023 Πανεπιστημίου Πατρών «ΠΑΜΕ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ»
Η Επιτροπή Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών προκηρύσσει για 3η χρονιά διαγωνισμό δημιουργίας αφίσας για την 11η Ποδηλατική Βόλτα του Πανεπιστημίου Πατρών, με τίτλο «Πάμε με Ποδήλατο», που θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2023. Σκοπός του διαγωνισμού, σύμφωνα με την Επιτροπή Αθλητισμού, είναι η κατανόηση της ωφελιμότητας της μαζικής και δια βίου χρήσης του ποδηλάτου στην καθημερινότητά μας και η ανάδειξη της δημιουργικότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, θα πρέπει να στείλουν τα έργα τους ως και την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, στο e-mail του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου: usport@upatras.gr, με την ένδειξη «Διαγωνισμός Αφίσας 11ης Ποδηλατικής Βόλτας 2023 Πανεπιστημίου Πατρών», με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας. Αναλυτικές πληροφορίες: https://gym.upatras.gr/2023/03/14/prokiryxi-3oy-diagonismoy-afisas-podilatikis-voltas-2023-panepistimioy-patron/

 

-ΕΚΘΕΣΗ με συνολικά 28 ζωγραφικούς πίνακες μαθητών βρίσκεται στο χώρο της Κάβας Δανιηλίδος, λειτουργεί καθημερινά & θα παραμείνει επισκέψιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου Το ιστορικό οινοποιείο της Achaia Clauss με μία διαδρομή που ξεκινά το 1861 και το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων ανακοινώνουν την πραγματοποίηση της έκθεσης με τίτλο: «Από την Ιστορία στη Τέχνη: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από το καθρέφτη της τέχνης». Είσοδος δωρεάν για το κοινό. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2610580117.

-ΕΚΘΕΣΗ Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση της εικαστικού Δανάης Στράτου “Νήματα Μνήμης – Revisited” στον χώρο πολιτισμού σύγχρονης τέχνης ”Tatiana Dimou | Artists” Τσαμαδού 24.Η ατομική παρουσίαση του έργου της Δανάης Στράτου περιλαμβάνει φωτογραφίες από την εικαστική εγκατάσταση που πραγματοποίησε η εικαστικός το 2020 στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Πειραϊκή Πατραϊκή, στην Πάτρα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Απριλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

-ΕΚΘΕΣΗ  Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών : Οι  Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με το περιοδικό «Πατρινόραμα», παρουσιάζουν την έκθεση «Από το Άγιον Όρος…Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία δια χειρός Μιχάλη Βασιλόπουλου». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΙεράςΜητροπόλεως Πατρών,του Υπουργείου Εξωτερικών  ( στο οποίο υπάγεται το Άγιον Όρος), του Πανεπιστημίου Πατρώνκαθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, η  Μαρία Αργυροπούλου. Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο (μπάλσα),ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και οι δημιουργίες του αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως αυτή μας σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των είκοσι Μονών, τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής,  σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για πολλούς μοναστήρια. Η έκθεση διαρκέσει έως και την Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Ώρες λειτουργίας 09:00 το πρωί με 15:00 Eίσοδος ελεύθερη Πληροφορίες : τηλ. 2610 874087

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Options Veso Mare (Πρώην Odeon Ακτή Δυμαίων 17 Τηλ. 2106786653) :

ΑΡΡΗΚΤΟΣ ΔΕΣΜΟΣΣκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι, Ηθοποιοί: Τζέικ Τζίλενχαλ, Άντονι Σταρ Άντονι Σταρ, Έμιλι Μπίτσαμ
Διάρκεια: 123 λεπτά, ΔΡΑΣΗΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ,Κ15 Στην τελευταία του αποστολή στο Αφγανιστάν, ο Λοχίας Τζον Κίνλι συνεργάζεται με έναν τοπικό διερμηνέα, τον Αχμέντ. Μετά από μια επίθεση με μοναδικούς επιζώντες τους δύο άντρες, ο Αχμέντ θα μεταφέρει τον τραυματισμένο Τζον σε ένα ασφαλές μέρος, χιλιόμετρα μακριά. Όταν ο Τζον γυρίσει στην Αμερική και μάθει πως ο Αχμέντ βρίσκεται σε κίνδυνο, αποφασίζει να επιστρέψει πίσω για να βοηθήσει τον φίλο του, ξεπληρώνοντας το χρέος του προτού να είναι αργά. Σάββατο 22 Απριλίου, αίθουσα 7 / 19:40 / 22:10,Κυριακή 23 Απριλίου, αίθουσα 7 / 19:40 / 22:10, Δευτέρα 24 Απριλίου, αίθουσα 7 / 19:40 / 22:10 , Τρίτη 25 Απριλίου, αίθουσα 7 / 19:40 / 22:10, Τετάρτη 26 Απριλίου, αίθουσα 7 / 19:40 / 22:10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου