14ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας: 1923-2023, 100 χρόνια ιστορίας!

Το 14ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας, συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του, που συμπίπτει χρονικά με την άφιξη και την εγκατάσταση των προσφύγων από την Μικρά Ασία, στον προσφυγικό συνοικισμό της Πάτρας, λόγω της καταστροφής της Σμύρνης.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και τα 100
χρόνια λειτουργίας του σχολείου το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε γιορτή στον προαύλιο χώρο, μπροστά από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και δίπλα από το Παλιό Πτωχοκομείο.


 Στη γιορτή παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πελεκούδας.

 

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, μαθητές και εκπαιδευτικοί
εντόπισαν τις προσφυγικές ρίζες του σχολείου σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στη συνέχεια, οι μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης, ήρθαν σε επικοινωνία με τον παλιό διευθυντή του 14ου Δημοτικού, κ. Σπανό, καθώς και με τον πρώην μαθητή κ.
Σταματίου ο οποίος ολοκλήρωσε τη φοίτησή του το 1956!

Τα παιδιά, σε ρόλο δημοσιογράφου, άντλησαν πολύτιμες πληροφορίες από τους δύο κυρίους, μέσω των συνεντεύξεων που πήραν, για την σχολική, αλλά και την κοινωνική ζωή εκείνη την περίοδο.

Τα αποτελέσματα της συνολικής αυτής προσπάθειας των μαθητών, αποτυπώθηκαν στην σχολική εφημερίδα του σχολείου, που παρουσιάστηκε και διατέθηκε προς πώληση στη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ ο Δήμαρχος είχε τη ευκαιρία για μια ακόμα φορά να συνομιλήσει με τους μικρούς του φίλους, να απαντήσει σε ερωτήσεις τους, αλλά να συζητήσει και για την τόσο όμορφη και δημιουργική  προσπάθειά τους.


Παράλληλα, οι υπόλοιπες τάξεις έμαθαν μικρασιατικά τραγούδια κι’ ετοίμασαν έτσι ένα θεματικό θεατρικό, με τίτλο «Η Σμύρνη φλέγεται». Οι μικρότερες τάξεις παρουσίασαν εικαστικές δημιουργίες και χόρεψαν πολίτικα τραγούδια.

Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων επίσης, συμμετείχε με παραδοσιακούς χορούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου