Τα συμπεράσματα της Ημερίδας της ΠΟΕΣΥ για την Τεχνητή Νοημοσύνη

 Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 η Hμερίδα που διοργάνωσε Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για την Tεχνητή Nοημοσύνη (Τ/Ν) με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη, ΜΜΕ και Δημοσιογραφία: προκλήσεις και προοπτικές». Με την Hμερίδα αυτή, η ΠΟΕΣΥ άνοιξε τη συζήτηση για τη χρήση της Τ/Ν στα ΜΜΕ και από τα συμπεράσματα που προέκυψαν θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη χρήση της Τ/Ν στα ΜΜΕ

 Τα βασικότερα συμπεράσματα της Hμερίδας είναι τα εξής:

Η βασική αρχή που πρέπει να βρίσκει εφαρμογή και στην Τ/Ν, είναι ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να βλάπτει τον άνθρωπο.

Η Τ/Ν διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ελευθερία της έκφρασης. Η ανάγκη ρύθμισης του πεδίου είναι επιτακτική, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι χειραγώγησης εκλογών, δημιουργίας προκαταλήψεων και δυσπιστίας.

Απαιτείται διαφάνεια στη χρήση της Τ/Ν και είναι ιδιαίτερα επιτακτική η ανάγκη θέσπισης κωδίκων δεοντολογίας για τη χρήση της στα ΜΜΕ. Στο πεδίο της ρύθμισης της Τ/Ν, οι αρχές που πρέπει να το διέπουν είναι: Διαφάνεια, ακρίβεια, πλαίσιο και σαφήνεια στην παραγωγή περιεχομένου.

Η Tεχνητή Nοημοσύνη είναι μη προβλέψιμη και πλέον τίθεται θέμα για ένα νέο υποκείμενο δικαίου, τις μηχανές, που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του νομικού συστήματος.

Πρέπει να λογοδοτούν οι σχεδιαστές αυτών των συστημάτων όταν παραβιάζονται οι κανόνες δεοντολογίας.

Η είσοδος των μηχανών δεν αντικαθιστά τον άνθρωπο, στην πλειοψηφία των ΜΜΕ που χρησιμοποιούνται έως σήμερα συστήματα Τ/Ν, δρουν υποστηρικτικά προς τους δημοσιογράφους και δεν έχουν οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, αν και αναφέρθηκαν περιπτώσεις Μέσων που εκμεταλλεύθηκαν τη συγκυρία της Τ/Ν και απέλυσαν προσωπικό. Σε γενικές γραμμές, η χρήση αυτών των συστημάτων στα ΜΜΕ απελευθερώνει τους δημοσιογράφους για να κάνουν την καθαρά δημοσιογραφική δουλειά, ρεπορτάζ, έρευνες κλπ. Τα συστήματα Τ/Ν μπορούν να βοηθήσουν στο να παράγουν μεγάλες ποσότητες δημοσιογραφικού περιεχομένου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εγείρονται ανησυχίες, η Tεχνητή Nοημοσύνη μπορεί να παράγει λανθασμένο περιεχόμενο και για το λόγο αυτό, πρέπει ο ανθρώπινος παράγων να παραμείνει στον έλεγχο των συνολικών εργασιών, ο τελικός κριτής του περιεχομένου που παραδίδεται στο κοινό πρέπει να είναι ο δημοσιογράφος.

Το πλέον αρνητικό της Tεχνητής Nοημοσύνης στη δημοσιογραφία είναι η ευκολία στην παραγωγή fake news.
Η ΠΟΕΣΥ ευχαριστεί τους ομιλητές, τους συντονιστές των θεματικών ενοτήτων, καθώς και όσους συνέβαλλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση της Hμερίδας. Ευχαριστεί ακόμη το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ήταν Χορηγός Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για τη στήριξή της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου