ΠΑΤΡΑ / ΕΔΩ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

30.1.2024 | Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Γραμμάτων
Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18.00, θα  πραγματοποιηθεί ο  επίσημος εορτασμός του Πανεπιστημίου Πατρών για τους Τρεις Ιεράρχες και της Ημέρας των Γραμμάτων στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η  έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί με τον  χαιρετισμό  του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή Χρήστου Ι. Μπούρα ενώ η κεντρική ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τον Δικηγόρο - Συγγραφέα κ. Χρήστο Μούλια, με τίτλο: «Η Πάτρα στη ζωή και το έργο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου». 

 Στη συνέχεια,  θα απονεμηθούν τιμητικές  πλακέτες και διπλώματα  στα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2022-23, ως αναγνώριση της μακρόχρονης προσφοράς τους στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη του Ιδρύματος. Επίσης, θα απονεμηθούν τα «Φοιτητικά Βραβεία Αριστείας», τιμητικές διακρίσεις που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, σε αριστεύσαντες αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πατρών το ακαδημαϊκό έτος 2022-23. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των Βραβείων Εξαίρετης Δημοσίευσης «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ» 2023 και Εξαίρετης Διδασκαλίας «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ» 2023. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή της Χορωδίας του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών - "Παναγιώτης Κανελλόπουλος" υπό τη διεύθυνση της κ. Αικατερίνης Γαλανού Εκπαιδευτικού Μουσικής.
Η Πρυτανική Αρχή εκφράζει τις ευχαριστίες της στους χορηγούς των «Φοιτητικών Βραβείων Αριστείας» για την έμπρακτη στήριξή τους και αυτή τη χρονιά.
Αναλυτικές πληροφορίες για την εκδήλωση έχουν αναρτηθεί στο σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/eortasmos-ton-trion-ierarchon-kai-tis-imeras-ton-grammaton-30-1-2024/  

----

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας
Τη Δευτέρα  22 Ιανουαρίου 2024 έλαβε χώρα η Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική ενέργεια για να κηρυχθεί η έναρξη του οδικού χάρτη για τη δημιουργία της 8ης Σχολής για τις Ολυμπιακές Σπουδές, κατόπιν της έγκρισης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Αρχαία Ολυμπία ή αλλιώς στη Γη του Ολυμπισμού και των αντίστοιχων ολυμπιακών ιδεωδών. Ως καρπό της παραπάνω συνεργασίας είναι η ίδρυση και λειτουργία ελληνόφωνου και αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Ολυμπιακών Σπουδών τεταρτοετούς φοίτησης.  

----

Τελευταία ενημέρωση για το σκηνικό των τεχνικών εργασιών στην Πανεπιστημιούπολη 
Μια σειρά τεχνικών εργασιών ολοκληρώθηκε στα κτίρια των Τμημάτων Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Ρίο. Επιπρόσθετα στο προσκήνιο είναι οι εργασίες για την παροχή υπηρεσιών συλλογής και ασφαλούς διευθέτησης ομβρίων των κτιριακών υποδομών των Τμημάτων Βιολογίας-Μαθηματικού, Χημείας, Χημικών Μηχανικών. Αναφορικά με την εξέλιξη της ανακαίνισης της Φοιτητικής Εστίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών και ήδη προετοιμάζεται στοχευμένα με πλάνο και στοχοθεσία η επόμενη φάση. Πιο συγκεκριμένα, πολύ σύντομα θα παραδοθούν 40 δωμάτια πλήρως ανακαινισμένα, αίθουσες ψυχαγωγίας καθώς και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Άλλωστε είναι γεγονός ότι τόσο η σίτιση όσο και η στέγαση είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Πρυτανικής Αρχής με γνώμονα τη διευκόλυνση της ζωής των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Η ανάπλαση των πεζοδρομίων στην πανεπιστημιούπολη του Ρίου συνεχίζεται όπως και οι εργασίες για την ολοκλήρωση κατασκευής του Περιαστικού Πάρκου και των λοιπών εργασιών για την αναβάθμιση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος και της περαιτέρω εξασφάλισης διαχείρισης της ποιότητας του νερού στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι εργασίες καθαρισμού του Ελαιώνα στο Ρίο καθώς και ο εξωτερικός χώρος στις εγκαταστάσεις στο Κουκούλι έχουν εντατικοποιηθεί προκειμένου όλα τα μέλη να  έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τους χώρους. Τέλος, οι εργασίες στο κτίριο του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής και στο κτίριο της ΒΥΠ για τη στέγαση του Μουσείου Εκπαίδευσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το εν λόγω Μουσείο θα είναι αναπόσπαστο τμήμα για την καταγραφή της ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο διάβα των ετών. Το Μουσείο πρόκειται να επιστρέψει σε ένα σύγχρονο χώρο επισκέψιμο από όλους και πλήρως ενταγμένο στις διαδρομές των Μουσείων.   

----

Διαπίστευση του Εργαστηρίου Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής
Το Εργαστήριο Υγιεινής, του Τμήματος Ιατρικής, για 10η συνεχή χρονιά διατηρεί τη διαπίστευση του στον έλεγχο μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων στο υδάτινο περιβάλλον και στα τρόφιμα. Μάλιστα φέτος επέκτεινε τη διαπίστευσή του με μια νέα μικροβιολογική παράμετρο (κλωστηρίδια).Το εργαστήριο είναι από τα πολύ λίγα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια που είναι διαπιστευμένα σύμφωνα με το ISO 17025, και το μοναδικό στην Ελλάδα στον έλεγχο ιών στα νερά και τρόφιμα.Το εργαστήριο αποτελεί λειτουργική μονάδα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και παρέχει υπηρεσίες σε διάφορους κρατικούς φορείς (π.χ ΕΦΕΤ, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμοι,  κλπ) και αποτελεί μέλος του δικτύου ελέγχου λυμάτων για τον COVID-19.

----

Χρήση κολυμβητηρίου Α. ΠΕΠΑΝΟΣ για τις προπονητικές ανάγκες φοιτητών, φοιτητριών και λοιπών μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας
Ξεκίνησαν οι προπονήσεις στο κολυμβητήριο Α. ΠΕΠΑΝΟΣ για τις ανάγκες άσκησης των φοιτητών, φοιτητριών και λοιπών μελών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10:00 το πρωί ως και τις 1:00 το μεσημέρι. Στο κολυμβητήριο υπάρχει πάντα επίβλεψη από καθηγητή Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Πατρών. Υπεύθυνος προπονήσεων είναι ο κ. Νίκος Βασιλείου, Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Πατρών. Για τη συμμετοχή στις προπονήσεις είναι απαραίτητη η έκδοση κάρτας χρήστη Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Πατρών στο http://gym.upatras.gr/aitiseis/
Επίσης κατά τις προπονήσεις τηρείται και ο κανονισμός λειτουργίας του κολυμβητηρίου.

----

Επίσκεψη φοιτητών Erasmus στο Άγιο Όρος
Το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού διοργάνωσε, ύστερα από αίτημα φοιτητών Erasmus, πενθήμερη εκδρομή στο Άγιο Όρος. Συμμετείχαν επτά φοιτητές από διάφορες χώρες: Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία. Με κέντρο την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, όπου φιλοξενήθηκαν, επισκέφτηκαν τις μονές Κουτλουμουσίου, Σταυρονικήτα και Ιβήρων, τις σκήτες Αγίου Ανδρέα και Προφήτου Ηλιού καθώς και τον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ι. Μονή Παντοκράτορος είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις ακολουθίες και στο πρόγραμμα της Μονής, να παρακολουθήσουν τα διάφορα διακονήματα και να συζητήσουν με τους μοναχούς. Τέλος, είχαν την ιδιαίτερη τιμή να ξεναγηθούν στο Κέντρο Έρευνας Οθωμανικών Εγγράφων, στη βιβλιοθήκη με τα εξαιρετικής τέχνης και αξίας χειρόγραφα, στο Κειμηλιαρχείο με τις εικόνες και τα εκκλησιαστικά είδη και στο Εργαστήριο Αγιογραφίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλει το Εργαστήριο στον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο Γέροντα Γαβριήλ για την πατρική αγάπη και θερμή φιλοξενία προς τους φοιτητές μας.

----

ΕΝΔΟΡΑΜΑ 2023
Για 16η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί, από 23 έως 26 Ιανουαρίου 2024 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το «ΕΝΔΟΡΑΜΑ ’23» με θέμα: «Ενδοκρινολογία, Διαβητολογία, Μεταβολισμός». Το πανελλήνιο αυτό συνέδριο Ενδοκρινολογίας με διεθνή συμμετοχή έχει φιλοδοξία να παρουσιάσει τις σημαντικές εξελίξεις, σε όλους τους τομείς της Ενδοκρινολογίας και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Καθηγητή Απόστολου Βαγενάκη. Το φετινό «Πολιτιστικό ΕΝΔΟΡΑΜΑ» είναι αφιερωμένο στην «Ελληνόφωνη Καλαβρία» για την οποία θα υπάρχει και σχετική έκθεση φωτογραφίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.endorama.gr/

----

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια λειτουργίας του ΤΕΕΑΠΗ
Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) οργανώνει Ημερίδα για τα 40 χρόνια λειτουργίας του. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 (10.00 – 15.00) στο Αμφιθέατρο Ι-4 του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

----

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο

 • Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «METACITIES»  
  25 – 26.1.24
 • Συνέδριο: ΕΝΔΟΡΑΜΑ 2023  
  26 – 27.1.24
 • Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας «Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών»  
  27.1.24
 • Συνέδριο: Advanced Life Support - Εξειδικευμένη Υποστήριξη Ζωής
  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης   
  27 – 28.1.24
 • Ημερίδα για την Γλώσσα και την Παράδοση των Ελληνόφωνων της Καλαβρίας
  Διοργάνωση: Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας   
  28.1.24

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.confer.upatras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου