Βασίλης Αϊβαλής για ανταποδοτικά τέλη: Η πληθωριστική κρίση και η εσφαλμένη πολιτική στρατηγική της Δημοτικής Αρχής, οδηγεί τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

 Στις αστοχίες σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη,στην εσφαλμένη πολιτική στρατηγική της Δημοτικής Αρχής που έχει ως  αποτέλεσμα σήμερα να καλείται ο λαός της πόλης να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά και στην αδικαιολόγητη και ακατανόητη ανομοιογένεια των αυξήσεωναπό περιοχή σε περιοχή,αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» Βασίλης Αϊβαλής κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας για τα ανταποδοτικά τέλη του 2024.

 

«Σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής περί ανταποδοτικών τελών για το έτος 2024, πράγματι διαπιστώνουμε ότι μετά δυσκολίας ισοσκελίζεται ο ππροϋπολογισμός εσόδων - δαπανών ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού, αξιοποιώντας, προκειμένου να επιτευχθεί,και το ανώτατο επιτρεπτό όριο του 10%» ανέφερε ο κ. Αϊβαλής.

«Μελετώντας προσεκτικά τα στοιχεία των δαπανών διαπιστώνουμε ότι πέραν των τακτικών αποδοχών των υπαλλήλων καθαριότητας, το μεγαλύτερο ποσό του προϋπολογισμού δαπανών είναι το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος, αξίας 4.300.000€.Αυθόρμητα προκύπτουν κάποια πολιτικά ερωτήματα στρατηγικής προς τη Δημοτική Αρχή:

 

-Μήπως είναι ένα τεράστιο λάθος η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της σχετικά με την άρνηση για συμμετοχή του Δήμου Πατρέων στο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ);

 

-Μήπως εν τέλει θα πρέπει ο Δήμος μας να αλλάξει ρότα και να προχωρήσουμε με τη συμμετοχή του σε ενεργειακές κοινότητες προκειμένου να μειώσουμε αυτό το υπέρογκο κόστος που στο τέλος επωμίζονται οι συμπολίτες μας;

 

Ο κ. Αϊβαλής επεσήμανε ότι η παράταξη «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» θεωρεί  επιβεβλημένη τη συμμετοχή του Δήμου της Πάτρας σε έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, για το συμφέρον του τόπου και του συνόλου των πολιτών.

 

«Η μη αξιοποίηση τέτοιων έργων και χρηματοδοτήσεων μαζί με τα υπερβολικά χαράτσια που μας επιβάλλονται με τέλος ταφής από τους κυβερνώντες, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα ισοσκελισμού εσόδων και δαπανών ανταποδοτικών τελών στον δήμο μας. Μιλάμε για τέλος ταφής το οποίο και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανταποδοτικές δαπάνες» τόνισε.

«Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι το τέλος ταφής σχετίζεται άρρηκτα από το σύνολο των ανεπεξέργαστων ποσοτήτων των απορριμμάτων που στέλνει ο δήμος μας στο ΧΥΤΑ, εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα:

-Αλήθεια, σε τι ποσοστό είναι η Ανακύκλωση στο δήμο μας;

-Ποιες πρωτοβουλίες έχει λάβει η δημοτική αρχή προκειμένου να αναπτυχθεί η ανακύκλωση στον Δήμο μας έτσι ώστε να μειωθεί αντίστοιχα το τέλος ταφής;

 

Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αύξηση της ανακύκλωσης αλλά κυρίαρχα η  δημοτική αρχή να αλλάξει την μέχρι σήμερα απαξιωτική επί του θέματος πολιτική της. Η ανακύκλωση είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή δράση, η οποία μπορεί να μειώσει σοβαρά και μακροπρόθεσμα τις ανταποδοτικές δαπάνες των πολιτών προς τον δήμο.

 

Από τα ανωτέρω είναι αντιληπτό ότι εκτός των άλλων συνιστωσών στην συνισταμένη αύξησης των τελών έχουμε και μια βαρύνουσα συνιστώσα που σχετίζεται με την εσφαλμένη πολιτική στρατηγική της δημοτικής αρχής στα ανωτέρω θέματα με αποτέλεσμα σήμερα να καλείται όλος ο λαός της πόλης από κοινού να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ισοσκελισμού προϋπολογισμού ανταποδοτικών τελών» επεσήμανε ο κ. Αϊβαλής.

 

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» πέραν των ανωτέρω επιθετικών μέτρων για τον περιορισμότων ανταποδοτικών δαπανών και όχι μόνο,  και στην περίπτωση  των κατασταλτικών μέτρων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αρμόδιου αντιδημάρχου και των υπηρεσιακών διαπιστώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αστοχίες.

«Πιο συγκεκριμένα ο δημοτικός φόρος αυξάνεται ανομοιόμορφα από περιοχή σε περιοχή με προσαύξηση που στις πλείστες των περιπτώσεων η προσαύξηση είναι έως και 90% δηλαδή έχουμε σχεδόν διπλασιασμότου σημερινού υφιστάμενου συντελεστή εξισώνοντας το δημοτικό φόρο μεταξύ κατοικιών και επιχειρήσεων.

 

Από την άλλη πλευρά τα δημοτικά τέλη (Δ.Τ.) αυξάνονται σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα (λαμβάνοτας υπόψη ως επαγγελματικές και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις) στο σύνολο των περιοχών.  Παρατηρούνται και εκεί ορισμένες εμφατικές αστοχίες όπως π.χ. στο Δρέπανο όπου προτείνεται μία αύξηση των Δ.Τ. των επαγγελματικών δραστηριοτήτων κατά 210% ή ακόμη και στο Πετρωτό όπου προτείνεται μία αύξηση του συντελεστή Δ.Τ. κατά 130% διαμορφώνοντας πλέον τον συντελεστή ΔΤ  στα 2.5 €/ τ.μ όταν δίπλα ακριβώς στο Σούλι ο συντελεστής ΔΤ παραμένει σταθερός στα 0,81€/τ.μ..

Μιλάμε για αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις ανεξήγητες.

Σε κάθε περίπτωση επειδή οι  συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια, τους λέμε ότι εκεί που για το έτος 2023 το σύνολο των προϋπολογισθέντων ανταποδοτικών τελών ήταν 21,8 εκατομμύρια, για το 2024 ο δήμος επιδιώκει να εισπράξει από τους συμπολίτες μας για τα ανταποδοτικά τέλη  περί τα 26,8 εκατομμύρια,ήτοι μια αύξηση της τάξεως του 23% στο σύνολο των ανταποδοτικών τελών.

 

Είναι προφανές ότι στα πλαίσια της οικονομικής δυσπραγίας που βρίσκεται ο πατραϊκός λαός ο στόχος που τίθεται είναι δύσκολα επιτεύξιμος, ενώ με τις πολιτικές -στρατηγικής σημασίας- επιλογές, όπως η μη συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας από  ΑΠΕ μέσω ενεργειακών κοινοτήτων κ.α., και η μη προώθηση της ανακύκλωσης, το κόστος είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους συμπολίτες μας οι οποίοι καλούμαστε να πληρώσουμε αυξημένες κατά τουλάχιστον 23% συνολικά τις ανταποδοτικές εισφορές». 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου