Τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, με ιστορία 52 χρόνων, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη μονάδα παραγωγής φέτας του συνεταιρισμού από τον πρόεδρό του, Παύλο Σατολιά και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του συνεταιρισμού, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.
Κατά την εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι υπόδειγμα συνεργασίας στον κτηνοτροφικό τομέα και ταυτίζεται με «το μοντέλο της συνεργατικής παραγωγής το οποίο θέλουμε να το κάνουμε κανόνα και όχι εξαίρεση συνολικά στον πρωτογενή κλάδο της χώρας και όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον υπουργό, θέλω να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τα υγιή συνεργατικά σχήματα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι αποφεύγει τον όρο “συνεταιρισμός” «όχι γιατί δεν τιμώ τον συνεταιρισμό, αλλά γιατί στη συνείδηση πολλών οι συνεταιρισμοί είναι ταυτισμένοι με κάποιες κακές συνήθειες του παρελθόντος, κυρίως με χρεοκοπίες, με δανεικά τα οποία δίνονταν και τελικά κατέληγαν αγύριστα. Και αυτή η εικόνα δεν τιμά τους πολλούς υγιείς συνεταιρισμούς οι οποίοι έχουν ξεπηδήσει μετά τη χρεοκοπία ενός μέρους του παλιού συνεταιριστικού κινήματος και σίγουρα δεν τιμά τη δική σας προσπάθεια την οποία κάνετε».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη πολλά στην κατεύθυνση τα ελληνικά προϊόντα να μπορούν να παίρνουν τις τιμές που τους αξίζουν, να προστατεύεται η ποιότητά τους και να προστατεύεται η αγορά και οι καταναλωτές από οποιοδήποτε φαινόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού. «Έχουμε ήδη κάνει πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση. Με τα καινούργια νομοσχέδια θα κάνουμε ακόμα περισσότερα», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η εποχή όπου κάποιοι πουλούσαν φέτα χωρίς να είναι φέτα, σε τιμές που δεν θα μπορούσαν ποτέ να πουλούν αν ήταν πραγματική φέτα, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε το προϊόν ώστε ο εγχώριος καταναλωτής να ξέρει ότι η φέτα την οποία παίρνει πληροί τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας. Και θα μπορέσουμε βέβαια, ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε να εξάγουμε ένα προϊόν το οποίο είναι τόσο ταυτισμένο με τις εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα».
«Αρκετά πράγματα», σύμφωνα με τον ίδιο, έχει κάνει η κυβέρνηση στο ζήτημα του κόστους παραγωγής, λέγοντας:«Έχουμε κάνει μία σημαντική παρέμβαση σχετικά με το αγροτικό ρεύμα. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα επαναϋπολογίσουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο το 2025, ακούγοντας τις δικές σας προτάσεις, ώστε οι πραγματικοί ωφελημένοι να είναι οι πραγματικοί παραγωγοί. Αυτό είναι το ποσό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -μακάρι να είχαμε περισσότερο-, αλλά τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε σε αυτούς οι οποίοι πραγματικά παράγουν».
Σημείωσε, επίσης, ότι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα «αποτελεί κεντρική προτεραιότητα» της κυβέρνησης. Αυτό, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει να κάνει και με τον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο εμείς εκταμιεύουμε ευρωπαϊκούς πόρους. Γίνεται μια σημαντική δουλειά σε αυτό το επίπεδο. Και βέβαια έχει να κάνει και με τις συνολικότερες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες λαμβάνουν χώρα, σε επίπεδο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, στις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξει. Και είμαι σίγουρος ότι το θέμα αυτό θα φτάσει κάποια στιγμή και στο δικό μας το επίπεδο. Θέλω να ξέρετε ότι έχω ασχοληθεί πολύ με τα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε συνολικά τους ευρωπαϊκούς πόρους καλύτερα και πιο έξυπνα και χωρίς να πιέζουμε τους παραγωγούς μας σε μια πράσινη μετάβαση, η οποία είναι απαραίτητη αλλά δεν μπορεί να λάβει χώρα με μια τέτοια ταχύτητα ώστε να σας εξοντώσει στην πορεία. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει γίνει πια απολύτως αντιληπτό στις Βρυξέλλες και αφορά όλες τις πτυχές του πρωτογενούς μας τομέα», είπε μεταξύ άλλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου