ΠΑΤΡΑ / Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες...

 του 1ου Μαθητικού Μαθηματικού Συνεδρίου με τίτλο: «Μαθηματικές προ(σ)κλήσεις στον 21ο αιώνα» , που συνδιοργάνωσαν, σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ03 (Μαθηματικών) Αχαΐας  και το Παράρτημα Αχαΐας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για τα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης, με την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας. Η δράση υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και τα παραρτήματα Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

 

Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν η συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών σε μια κοινότητα μάθησης ώστε να αναδειχθεί η αξία της επιστήμης των Μαθηματικών  στην καθημερινότητα του πολίτη του 21ου αιώνα και η συμβολή των Μαθηματικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Επιπλέον, για τους μαθητές στόχος ήταν η καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, αξιοποιώντας σύγχρονα παιδαγωγικά εργαλεία και μοντέλα μάθησης, σύμφωνα και με τη φιλοσοφία των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και ώρες 4.00-9.00 μ.μ.

Στις κατάμεστες αίθουσες και το αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών  700 μαθητές από σχολεία Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες που εκπόνησαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους και εμπίπτουν σε μια από τις 12 θεματικές του ομώνυμου δικτύου σχολικών μονάδων «Μαθηματικές προ(σ)κλήσεις στον 21ο αιώνα».

Η ποσότητα και η ποιότητα των εισηγήσεων και των αναρτημένων ανακοινώσεων που παρουσιάστηκαν αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες μαθητές, ο έκδηλος ενθουσιασμός τους, οι πρωτότυπες ιδέες τους, τα λαμπερά βλέμματα και χαμόγελά τους, μας παρακινούν να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και να την εξελίξουμε στο μέλλον.

 

Κεντρικοί Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν οι ακόλουθοι καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί:

·       ο κ. Γεώργιος Δάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,( "Τεχνητή νοημοσύνη: φαντασία και πραγματικότητα")

·       η κα Βασιλική (Βάνα) Σύψα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, ("Τα μαθηματικά στην τεκμηριωμένη Ιατρική")

·       ο κ. Σπυρίδων Δουκάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ι.Ε.Π.: ( "… κι όμως, τα Μαθηματικά μετράνε!")

·       ο κ. Μιχαήλ Λάμπρου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνος του μαθητικού Διαγωνισμού Μαθηματικών «Καγκουρό», ("Πως θα κάνουμε τα μαθηματικά ελκυστικά;")

διακεκριμένοι επιστήμονες οι οποίοι με το έργο τους και με το παράδειγμά τους αποτελούν πρότυπο για τους μαθητές μας.

Την Τελετή έναρξης του Συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Θεόκλητος Παντελίδης, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Πατρών κ. Χρυσόστομου, ο ανπιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας κ. Φωκίωνας Ζαΐμης, η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αικατερίνη Σίμου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρας, ο Πρόεδρος του Μαθηματικού τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών κ. Τζερμιάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, κ. Ευγενία Πιερρή, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, κ. Ανδρέας Ζέρβας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Καζαντζής, καθώς και η Οργανωτική Συντονίστρια του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας κ. Αικατερίνη Νικολακοπούλου.  Επίσης παρευρέθηκαν Σύμβουλοι Εκπαίδευσης,  πρώην σχολικοί Σύμβουλοι,  οι Πρόεδροι των Παραρτημάτων Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας της ΕΜΕ Διευθυντές και Διευθύντριες σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου