ΠΑΤΡΑ / ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΒΟΥΡΗ

 ΜΕΤΑΞΥ ΦΑΓΙΟΥΜ, ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ, ΑΚΟΥΑΡΕΛΑΣ, ΝΕΟΡΕΑΛΙΣΜΟ, ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ…

Πρόσωπα τού μύθου, αλλά και της καθημερινότητας ζωγραφίζει ο φωτογράφος-ποιητής-εικαστικός «ολιστικός» αναγεννησιακός άνθρωπος με το συμβατικό κι άκρως συμβολικό όνομα Αντώνης Καβούρης.

Η σκληρότητα των γραμμών παραπέμπει σε αφρικάνικες μάσκες πέραν τού Καλού και τού Κακού.

Οι επιχρωματισμένες «φωτογραφίες» απεικασμάτων τής μνήμης, που προέρχονται όμως από αιώνες παρατήρησης δείχνουν λουσμένα στο Φως φαντάσματα τού παρελθόντος, αλλοδιαστασιακά όντα, πολυεπίπεδες προσωπικότητες που δεν αρκούνται στον συμβατικό χωροχρόνο αλλά διατρυπούν το Επέκεινα.

 

Έντονα μεταφυσικός ο παλμός που διαβρέχει αυτή την εικαστική ποιητικότητα την έρρυθμη.

Ενιαίος οραματισμός που απλώς διαχωρίζεται σε διαστρωματώσεις (layers), ευκρινείς αλλά και ομογενοποιημένες.

Εκείνο που διαχωρίζει αυτή την καλλιτεχνική ενότητα είναι ο υπαρξιακός σπαραγμός, ο ένυλος προβληματισμός για την ύπαρξη τής αταξίας στο αστρικό πεδίο, που προσλαμβάνει μορφές «ανομίας», εφ’ όσον η ψυχή, η Πανανθρώπινη, νοσταλγεί την παραδείσια Αρμονία.

Αυτό είναι και το ζητούμενο εδώ: μέσα από το τερατώδες να μας υπενθυμίσει την Ομορφιά.

Νεορομαντικός ο σκοπός του, όχι όμως και νεοκλασικός. Ο νεοπλατωνισμός και οι μονοθεϊστικές αντιλήψεις δεν παρεισφρέουν εδώ. Το σώμα είναι κομματιασμένο. Το πρόσωπο αποκομμένο, όπως και η προτομή τού Πενθέα μετά τον διαμελισμό και πριν την επανένωσή του (η Αγαύη θρηνεί κι οι «Βάκχες» λουφάζουν – μόνον ο Διόνυσος θριαμβολογεί, ως θεός άλλωστε – και άλλοτε)…

Ο Αντώνης Καβούρης είναι ζωγράφος τού μέλλοντος εικοστού πρώτου και μεθεπομένων αιώνων.

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

https://konstantinosbouras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου