ΠΑΤΡΑ : Αγνοείται το άνθινο ρολόι της Πλατείας Τριών Συμμάχων


 Ανδρέας Α. Βρής 7/5/2024

«Αγνοούμενο»  παραμένει αρκετούς μήνες τώρα το άνθινο  ρολόι της Πλατείας Τριών Συμμάχων αν και θεωρείται  από τα χαρακτηριστικά τοπόσημα της Πάτρας.

Η μεγάλη βάση που ήταν τοποθετημένο σε τίποτα δεν θυμίζει πλέον τι υπήρχε μέχρι πριν λίγο καιρό καθώς έχει «πνιγει» στους θάμνους  προκαλώντας εύλογες απορίες

Από την πλευρά του Δήμου και την αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου   δεν υπάρχει προς το παρόν καμία  ενημέρωση αν και απευθύναμε σχετικό ερώτημα. Παραμένουμε έτσι σε αναμονής.

 Κατά μία πληροφορία τα εξαρτήματα του μηχανισμού έχουν αφαιρεθεί προκειμένου να επισκευαστούν.

Η αλήθεια είναι ότι το ρολόι που χρονολογείται από την δεκαετία του 1960 έχει υποστεί μεγάλη φυσική φθορά από τον χρόνο και της διαρκούς λειτουργίας του, αλλά  και από βανδαλισμούς,  ας ελπίσουμε  όμως να είναι επισκευάσιμο  και να μην έχει αχρηστευθεί.

Το ρολόι, εργο του ωρολογοποιού Δημήτρη Δρακόπουλου, συνδέεται για περισσότερο από μισό αιώνα άρρηκτα με την πλατεία, Τριών Συμμάχων κυριαρχώντας στις περισσότερες καρτ ποστάλ των δεκαετιών του 1970 και του 1980.

Το άνθινο ρολόι – σύμβολο της πλατείας και της πόλης είχε μετακινηθεί στις αρχές του 21ου αιώνα (επί Δημαρχίας Ευάγγελου Φλωράτου) στο αριστερό τμήμα της Πλατείας (όπως ο παρατηρητής κοιτάζει τη θάλασσα)  όπου παραμένει μέχρι σήμερα (παλαιότερα βρισκόταν στην  απέναντι  πλευρά της πλατείας  έμπροσθεν του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας). Μετακινήθηκε όταν η προτομή του Δημήτριου Βότση μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στην μικρή πλατεία που βρίσκεται η ομώνυμη οδός (στη συμβολή με την Οθωνος-Αμαλίας).

Με πηγή ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης συντάξαμε  ένα μικρό χρονικό:

23 /Μαρτίου/ 2013 : Άγνωστοι, προφανώς κυνηγοί μετάλλων, κλέβουν τους δείκτες του άνθινου ρολογιού Ηταν  η δεύτερη φορά που κλέφτες “χτυπάνε” στο άνθινο ρολόι, ενώ ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Σιγαλός ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας για τον εντοπισμό τους καθώς η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ελέγχου.

26/Μαρτίου/2013 :Σε μικρή απόσταση από την Πλατεία Τριών Συμμάχων βρέθηκαν οι δείκτες Αυτό ανέφερε στην εκπομπή του Σκάι Πάτρας ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σιγαλός. Τα συνεργεία του Δήμου Πατρέων, επισκευάζουν τις φθορές που είχαν προκαλέσει οι άγνωστοι δράστες, και εντός της εβδομάδας θα επανατοποθετηθούν

 14 Ιανουαρίου 2016 :Το άνθινο ρολόι  βρίσκεται εδώ και  ημέρες εκτός λειτουργίας γεγονός που  προκαλεί αναστάτωση στους επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και στους Πατρινούς Οι καταστηματάρχες  ζητούν  από την δημοτική αρχή την άμεση αποκατάσταση της βλάβης του και  ο Δήμος έχει ξεκινήσει  τις διαδικασίες για την προμήθεια ειδικού μηχανισμού για την αντικατάστασή του.

2018 : Το ρολόι  μένει χωρίς δείκτες για αρκετές εβδομάδες

30|09|2019 : Γίνονται εργασίες καλλωπισμού 

06/11/2019 :  Η συντήρηση και επισκευή του άνθινου ρολογιού της πλατείας Τριών Συμμάχων δρομολογείται από τον Δήμο Πατρέων, καθώς είχε… απορρυθμιστεί Ο Δήμος – σύμφωνα με ρεπορτάζ - πρόκειται να αναθέσει τις εργασίες που προβλέπονται από τεχνική μελέτη, την οποία συνέταξαν οι υπηρεσίες του, καθώς κρίθηκε ότι «η συντήρηση και ανακατασκευή του ρολογιού επιβάλλεται λόγω της συνεχούς λειτουργίας του και της κακής συντήρησης του». Με βάση την μελέτη που συντάχθηκε πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες εργασίες: να κατασκευαστεί βάση για τον μηχανισμό και να ανακατασκευαστεί ο μηχανισμός (αντικατάσταση καταστραμμένων γραναζιών, επισκευή λοιπών γραναζιών, επισκευή των εδράνων, αντικατάσταση όλων των ρουλεμάν).Επίσης, πρέπει να ανακατασκευαστεί το ηλεκτρικό μοτέρ του μηχανισμού και τα ηλεκτρολογικά του, να γίνει αλλαγή των λιπαντικών, να επισκευαστούν και να επιστρωθούν με ηλεκτροστατική βαφή οι δείκτες, το κουβούκλιο του μηχανισμού και η βάση του. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 18.000 ευρώ και το κόστος των εργασιών θα περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα υλικά, την αμοιβή εργασίας καθώς και δύο χρόνια συντήρησης του ρολογιού Ο χρόνος παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα είναι διάρκειας έξι μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.


28/12/2019 : Επισκευάζεται το  ρολόι αλλά βρίσκεται  χωρίς τους δείκτες του, για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, περίπου.

 

 27/01/2020 : Χωρίς δείκτες το πολύπαθο άνθινο ρολόι   επέστρεψαν, αλλά το πρόβλημα που εντόπισαν οι παρατηρητικοί που περνούσαν από το σημείο ήταν οτι  έδειχνε λάθος ώρα αφού οι δείκτες του "πήγαιναν" δυο ώρες ... μπροστά...

 

7/2020 :  Αποκαθίσταται  και επανατοποθετείται.

2/10/2020 : Το ρολόι  αφαιρείται , προκειμένου να επισκευαστεί από τις φθορές που προκάλεσαν βάνδαλοι, όταν πάτησαν πάνω στους λεπτοδείχτες και προκάλεσαν βλάβη στον άξονα του ρολογιού. Μάλιστα, είχε προηγηθεί ακόμα μια προσπάθεια καταστροφής του, μια μέρα πριν, αλλά οι ζημιές ήταν μικρές και επιδιορθώθηκαν άμεσα από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης  Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πρασίνου, του Δήμου Πατρέων.

10/11/2020 :       Επισκευάστηκε και επανατοποθετήθηκε, το άνθινο ρολόι. Οι εργασίες επισκευής του ρολογιού, πραγματοποιήθηκαν από τον Πατρινό Λεωνίδα Σκούτα, και είναι υπεύθυνος για τη συντήρησή του.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από τον κ. Σκούτα, αφορούσαν στην κατασκευή βάσης για τον μηχανισμό, στην ανακατασκευή του μηχανισμού (αντικατάσταση καταστραμμένων γραναζιών, επισκευή λοιπών γραναζιών, επισκευή των εδράνων, αντικατάσταση όλων των ρουλεμάν και επιπλέον βελτιωτικές τροποποιήσεις όπως αντικατάσταση αξόνων και τοποθέτηση ρουλεμάν), του ηλεκτρικού μοτέρ και όλων των ηλεκτρολογικών, αλλαγή των λιπαντικών και επισκευή και επίστρωση με ηλεκτροστατική βαφή των δεικτών, του κουβουκλίου,  του μηχανισμού και της βάσης.

22/10/2021 : Οι δείκτες του ιστορικού, άνθινου ρολογιού, σταμάτησαν, για άγνωστους λόγους. «Από την πρώτη σχεδόν στιγμή, οι εργαζόμενοι του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, έσπευσαν να αναζητήσουν  την αιτία και να το επιδιορθώσουν» αλλά ουδέν νεώτερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου