ΠΑΤΡΑ / Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στη «μάχη του Γηροκομειού» και δήλωση του Δημάρχου Πατρέων

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουλίου 2024 στην περιοχή του Γηροκομειού της Πάτρας, απειλώντας άμεσα μία πυκνοκατοικημένη οικιστική ζώνη της πόλης, στην οποία μεταξύ άλλων βρίσκονται και ορισμένες πολύ σημαντικές δομές υγείας και πρόνοιας, όπως το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το Κωνσταντοπούλειο Ευγήρειο Ίδρυμα και το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο «Μέριμνα».

Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μαζί με τον αναπληρωτή Αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπο Μπονάνο και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίωνα Ζαίμη, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργία Ντάτσικα.

Σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διέθεσε άμεσα 5 υδροφόρες για την κάλυψη των αναγκών των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και 5 λεωφορεία για την ασφαλή εκκένωση των δομών υγείας και πρόνοιας από τους ασθενείς, τους τροφίμους και τους συνοδούς τους.


 

Επιπλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τροφοδότησε με φορτία πόσιμου νερού τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, ενώ τα στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας συνέδραμαν πολίτες και κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν με ασφάλεια από την επικίνδυνη ζώνη.

Με εντολή του Περιφερειάρχη, το σύνολο των δυνάμεων της Περιφέρειας παραμένουν σε διαρκή επιφυλακή και σε ανοικτή γραμμή με τις τοπικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της 6ης ΥΠΑ και του Δήμου Πατρέων για την περαιτέρω παροχή κάθε ενίσχυσης ή βοήθειας που θα απαιτηθεί.

«Βιώσαμε κάποιες από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες πυρκαγιές που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, δεδομένου ότι εκδηλώθηκε μέσα σε κατοικημένη περιοχή που δεν βρίσκεται απλά στις παρυφές, αλλά ουσιαστικά, στο κέντρο της Πάτρας. Και από κοινού με τις δυνάμεις ασφαλείας, τον δήμο, την 6η ΥΠΕ και τους εθελοντές, καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά κυρίως να μην απειλήσει ζωές. Παραμένουμε σε πλήρη εγρήγορση μέχρι την πλήρη και οριστική εξουδετέρωση της συγκεκριμένης απειλής, αλλά και δεδομένης της πολύ υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει για όλη τη Δυτική Ελλάδα τις επόμενες μέρες και ώρες, λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι συμπολίτες μας στην Πάτρα, αλλά και σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας ας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε» δήλωσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαίμης, σημείωσε: «Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή κάθε μάχης για την προστασία του τόπου και των συμπολιτών μας. Και θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες να είμαστε κοντά τους, προκειμένου να καταγράψουμε τις ζημιές και να βρούμε από κοινού τις λύσεις για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν». 

Δήλωση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη,

για τη μεγάλη φωτιά

Η σημερινή μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό, επί της ουσίας μέσα στον οικιστικό ιστό, δείχνει το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια μεγάλη καταστροφή. Σήμερα το αποφύγαμε, αλλά μπροστά μας έχουμε μια διαχρονική απειλή, πράγμα που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των Κυβερνήσεων -της σημερινής και των προηγούμενων- και ενός συστήματος που το μόνο που το νοιάζει είναι τα κέρδη των λίγων.

 

Τη στιγμή που εμείς “καιγόμαστε” η κυβέρνηση “καίγεται” για το πώς θα “μπουκώσει” με χρήματα τη βιομηχανία του πολέμου, αφήνοντάς μας ανυπεράσπιστους, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λίγων.

Μετά μάλιστα από τόσες καταστροφές που έχει ζήσει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια, θρηνώντας θύματα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Πολιτικής Προστασίας, παραμένουν υποχρηματοδοτημένες και υποστελεχωμένες.

Σήμερα τις ζωές και τα σπίτια του λαού, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο, τα έσωσαν οι εργαζόμενοι, ο λαός, με την αυτοθυσία τους και την οργάνωσή τους.

Όλοι μαζί, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την άμεση ασφαλή επαναλειτουργία του Καραμανδανείου και όλων των ιδρυμάτων, καθώς και να παρθούν επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου