Αίσθηση προκάλεσε στην κοινωνία της Πάτρας και στον εμπορικό κόσμο της πόλης η πληροφορία ότι επίκειται άμεσα η διακοπή λειτουργίας, μετά από 50 χρόνια στην οδό Μαιζώνος 84 ( μεταξύ Ερμού και πλατείας Γεωργίου ) λόγω συνταξιοδότησης του πολύ γνωστού καταστήματος υφασμάτων Κατέχου.
Την σχετική αναγγελία έκανε η ιδιοκτήτρια του καταστήματος Φρόσω Κατέχου με ανάρτησή της στο … γράφοντας τα εξής :
«ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ,ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ,ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞ/ΤΗΣΗΣ!!
ΛΙΓΟ ΑΚΌΜΑ ΜΑΖΙ,ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΈΜΒΡΗ ,ΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ Κ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ!!!
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΑΠΟ »
Το κατάστημα ξεκίνησε την πορεία του στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Λουκά Κατέχο που ήταν και ο δημιουργός του, σφραγίζοντας με την πρωτοποριακή παρουσία του την εμπορική αγορά της πόλης γι’ αυτό και η φήμη του, από εκείνα τα χρόνια ήδη, ξεπέρασε τα όριά της.
Μετά την απώλειά του, το 1992, το κατάστημα συνέχισε την παρουσία του, με ίδια επιτυχία, από την σύζυγό του Φρόσω, η οποία και το διευθύνει μέχρι σήμερα οπότε έφθασε η ώρα της συνταξιοδότησής της.
Ο χώρος στον οποίο λειτουργεί το κατάστημα όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι ιδιόκτητος αλλά ανήκει σε επίσης πολύ γνωστή Πατρινή οικογένεια με την οποία υπήρχε αδιατάρακτη και άριστη συνεργασία.
Τυπικά το κλείσιμο του καταστήματος αναμένεται περί τα μέσα προς τέλη του επόμενου μηνός Σεπτεμβρίου.
Παντως καταστήματα υφασμάτων σαν το συγκεκριμένο αποτελούν τα τελευταία χρόνια είδος προς εξαφάνιση και επιβιώνουν πολύ δύσκολα καθώς οι συνθήκες της σύγχρονης αγοράς έχουν αλλάξει ριζικά εξ αιτίας και των νέων καταναλωτικών συνηθειών που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον και την προτίμηση προς το έτοιμο πλέον ένδυμα που παράγεται, διατίθεται και προσφέρεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και κατακλύζει όλες τις αγορές.
Υπάρχει όμως και άλλη μία παράμετρος που άπτεται κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος και που επηρεάζει και διαμορφώνει σε ένα βαθμό,τις νέες συνθήκες στο χώρο του ενδύματος.
Είναι η συνεχώς εντεινόμενη έλλειψη μοδιστρών ,ως τέχνη, που έκοβαν και έραβαν τα υφάσματα σύμφωνα με τις επιθυμίες των πελατισσών τους και σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστες.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου