ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΗ ΒΕΛΟΝΑ – THE GIRL WITH THE NEEDLE
- Σκηνοθεσία: Μάγκνους φoν Χορν
- Σενάριο: Μagnus von Horn, Line Langebek
- Ηθοποιοί: Vic Carmen Sonne, Trine Dyrholm, Besir Zeciri, Avo Knox Martin, Joachim Fjelstrup, Tessa Hoder.
- Φωτογραφία: Μichal Dymek.
- Μοντάζ: Agnieszka Glinska
- Μουσική: Frederikke Hoffmeier
· Κοστούμια: Malgorzata Fudala
- Χώρα: Δανία, Σουηδία, Πολωνία (Έγχρωμη)
- Διάρκεια: 115΄
- Πρώτη προβολή: Ώρα 7.00 μμ.
- Δεύτερη προβολή: Ώρα 9.30 μμ.
Διακρίσεις: 21 Βραβεία και 16 υποψηφιότητες
Υποψήφιο στην 5άδα για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς ταινίας.
Berlin International Film Festival 2024, 2 Βραβεία, Οικουμενικής Επιτροπής και FIPRESCI.
Camerimage 2024, Βραβείο Golden Frog
Cannes Film Festival 2024, Υποψήφιο για Palme d’Or
European Film Awards 2024, 2 Βραβείαο στην Παραγωγή και στη Μουσική
Polish Film Festival 4 Βραβεία στον σκηνοθέτη
National Board of Review, USA 2024, Βραβείο «5 κορυφαίες διεθνείς ταινίες»
Palm Springs International Film Festival 2025, Βραβείο «Directors to Watch”
Seville European Film Festiva 2024, 4 Βραβεία, στην πρωταγωνίστρια, σκηνοθεσία, Φοωτογραφία και Παραγωγή.
Alexandre Trauner Art Film Festival 2024, Βραβείο στο Σχεδιασμό παραγωγής.
Στην Κοπεγχάγη του 1919, η φτωχή εργάτρια Καρολίνε μένει άνεργη και έγκυος. Μια γυναίκα η οποία διευθύνει ένα «πρακτορείο» υιοθεσιών την περιθάλπει, κρύβει όμως ένα σκοτεινό μυστικό.
Οσκαρική υποψηφιότητα διεθνούς ταινίας για ένα ασπρόμαυρο, σκληρό δράμα εποχής, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που περιγράφει με ωμότητα μια κοινωνική πραγματικότητα εξαθλιωμένη εξωτερικά και εσωτερικά, φυσικά και πνευματικά.
Το "Κορίτσι με τη βελόνα" είναι μια καθηλωτική ταινία, από το πρώτο εως και το τελευταίο λεπτό, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία που συνέβη στην Δανία στις αρχές του 20ου αιώνα.
Από το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς ταινίας. Με πρωταγωνίστριες την Τρίνε Ντίρχολμ (Η Βασίλισσα της Καρδιάς) και Βικ Κάρμεν Σόννε (Η Χώρα του Θεού).
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένα κατακλυσμιαίο σοκ για την ευρώπη των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Η ανεμελιά της μπελ επόκ τερματίστηκε απροειδοποίητα, η επιστημονική ευδαιμονία της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης έδωσε τη θέση της στο φόβο της μαζικής καταστροφής και η φρίκη των χαρακωμάτων μετατράπηκε σε συλλογική ψύχωση. Η μεταπολεμική καθημερινότητα ήταν λοιπόν ένα τοπίο στην ομίχλη, στο οποίο συγκατοικούσαν η ελπίδα και η αβεβαιότητα. Εκεί μας μεταφέρει η εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα ιστορία της Καρολίνε, μιας νεαρής εργάτριας η οποία ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου δεν έχει νέα για την τύχη του άντρα της στο μέτωπο. Η σχέση της με τον ιδιοκτήτη της βιοτεχνίας που δουλεύει θα καταλήξει σε εγκυμοσύνη, αλλά όχι σε γάμο, και γρήγορα θα βρεθεί άνεργη και άστεγη. Απελπισμένη, θα προσπαθήσει να κάνει έκτρωση με μια βελόνα πλεξίματος στα δημόσια λουτρά, θα την προλάβει όμως μια μεσήλικη κυρία, η οποία και θα την περιθάλψει.
Πρόκειται για την Ντάγκμαρ Όβερμπι, ιδιοκτήτρια ενός ζαχαροπλαστείου και ενός "πρακτορείου" υιοθεσιών. Ταυτόχρονα, στη ζωή της Καρολίνε θα επανεμφανιστεί ο φρικτά παραμορφωμένος σύζυγός της. Θα δεχτεί να μεγαλώσει το παιδί σαν δικό του, αλλά εκείνη θα παραδώσει το νεογέννητο στη Ντάγκμαρ, η οποία θα αναλάβει να του βρει ανάδοχη οικογένεια. Θα φιλοξενήσει την Καρολίνε στο μαγαζί, με τις δυο γυναίκες να αναπτύσσουν μεταξύ τους μια ιδιότυπη φιλική σχέση. Μέχρι που η Καρολίνε θα αρχίσει να υποπτεύεται πως κάτι δεν πάει καλά με τις υποθέσεις υιοθεσίας, για να βρεθεί μπροστά σε μια αναπάντεχη, φρικτή ανακάλυψη.
Η Ντάγκμαρ Όβερμπι είναι μία από τις πιο διαβόητες εγκληματικές φιγούρες της σύγχρονης δανέζικης ιστορίας, την οποία υποδύεται εξαιρετικά μια ερμηνευτικά προσηλωμένη Τρίνε Ντίρχολμ ("Ίσως, Αύριο", "Η Βασίλισσα της Καρδιάς"). Ρόλος περίπλοκος, μιας και ο Μάγκνους φον Χορν ("Ιδρώτας") την προσεγγίζει ως ένα… παπαδιαμαντικό θύμα των καιρών (πλήρως αποκαλυπτική, αν και στομφώδης η αγόρευσή της στο δικαστήριο), οι οποίοι εξορίζουν κοινωνικά όλους –και όλες– τους μη έχοντες. Η σκληρότητα είναι η μοναδική, αναπόφευκτη επιλογή και καθοδηγούμενος από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, αν δεν θέλεις να σκοτωθείς, πρέπει να σκοτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου