ΙΩΑΝΝΙΝΑ:Περιφερειάρχης: Επιτυχημένη η διαδικασία του διαγωνισμού για τη Μονάδα Α.Σ.Α. στην Ήπειρο


Στο τελικό του στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς σήμερα έγινε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.


«Τα πρώτα στοιχεία- όπως είπε-  είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι δύο πρώτες από τις προσφορές που υπάρχουν είναι κατά μακράν μπροστά ως προς το κόστος ανά τόνο των απορριμμάτων στο εργοστάσιο, καθώς και μεγάλο το ποσοστό της ανακύκλωσης που δίνεται και μάλιστα με ασφαλιστικές δικλείδες. Θεωρώ ότι από όλη την Ελλάδα η πιο πετυχημένη προσπάθεια που έγινε αντιμετώπισης των σκουπιδιών είναι στην Ήπειρο. Από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής είμαστε περίπου στα 40 ευρώ/ τόνο σε κόστος, όταν σε άλλες περιοχές το κόστος έχει φτάσει μέχρι τα  57 ευρώ».

Περιφερειάρχης: Μπορεί να βρεθεί λύση για τους βοσκότοπους

Την αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης λύσης για τα προβλήματα στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων σε επικείμενη σύσκεψη στα συναρμόδια Υπουργεία, επανέλαβε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.  

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε εκ νέου την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης των συναρμόδιων Υπουργείων για την οριστική επίλυση του ζητήματος, μετά και την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου της υποβολής ενστάσεων από όσους κτηνοτρόφους έλαβαν μειωμένες αποζημιώσεις.

«Επιτέλους να γίνει σωστή υποδομή για τους ορεινούς βοσκοτόπους, που κυρίως η Ήπειρος έχει πολλούς. Δεν μπορεί να συνεχίζεται μια κατάσταση λανθασμένων στοιχείων του 2012. Θα πρέπει να διαμορφωθούν σωστά οι διαχειριστικοί χάρτες των δασών και των καλλιεργητικών εκτάσεων, ώστε να αποδίδουν την πραγματική κατάσταση της υπαίθρου. Είμαστε εν αναμονή σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπου θα αποφασιστεί το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας. Είμαι πεπεισμένος ότι μετά από πολύ συζήτηση θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, και για το 2013 και για το 2014, για το οποίο μάλιστα θεωρώ πως η αποζημίωση θα πρέπει να καταβληθεί εντός του έτους».

Αναγκαιότητα η βελτίωση του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε το πάγιο αίτημα για την βελτίωση του οδικού άξονα μέχρι τα ελληνο-αλβανικά σύνορα, με την Ιόνια Οδό. Αφορμή αποτέλεσε η βελτίωση του οδικού άξονα από Κακαβιά μέχρι Τίρανα, καθώς και του δρόμου προς τον τάφο του Κοσμά του Αιτωλού, τον οποίο επισκέφτηκε, χθες Κυριακή.

«Αυτό προκαλεί μεγάλες υποχρεώσεις στην ελληνική πλευρά, ώστε άμεσα η Ιόνια Οδός να μην σταματήσει στη διασταύρωση Σκλίβανης, αλλά να φτάσει στην Κακαβιά. Αυτό το λέω προς την κεντρική διοίκηση, γιατί πλέον ο δρόμος  από Τεργέστη έως Γιάννενα, θα πρέπει να μας απασχολήσει. Έχουμε ευθύνες ως Ελλάδα να προωθήσουμε αυτά τα πράγματα στον τόπο μας. Και ίσως πρέπει να σκεφτούμε ότι τα εδάφη είναι πολύ πιο βατά στην περίπτωση σύνδεσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με σιδηροδρομική γραμμή μέσω  του αλβανικού χώρου με την Τεργέστη».

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την αναγκαιότητα επίσπευσης των εργασιών για την Ιόνια Οδό στην Π.Ε. Ιωαννίνων και ζήτησε  άμεσα να αποδεσμευτεί το στρατόπεδο Αβγού ώστε να "ακουμπήσει" η Ιόνια Οδός στην Εγνατία Οδό.

Για την εκτροπή του Αχελώου

Τέλος, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής για την εκτροπή του Αχελώου:

«Θεωρώ ότι είναι εθνικό έγκλημα που δεν τελειώνει το έργο. Είναι ένα έργο έτοιμο, το οποίο θα δώσει μεγάλη ανάσα στην εθνική οικονομία και θα αλλάξει την  τύχη της Θεσσαλίας και της δικής μας περιοχής. Το έργο είναι τελειωμένο, και αποτελεί υποχρέωση της ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας να πάει να το δει  και μετά να βγάλει  αποφάσεις». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου