ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΔΗΜΩΝ


Από το 2000 οι Δημοτικές/Κοινοτικές  αρχές Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης και Φενεού πήραν την καινοτόμο (τότε) και γενναία (διαχρονικά) απόφαση δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή Ξυλοκάστρου.
Πάνω από δέκα χρόνια (10), η κατασκευή παρά το αρχικό ενθαρρυντικό ξεκίνημα ατυχώς δεν είχε ολοκληρωθεί.


Μετά από νέα χρηματοδότηση και αποτελεσματική συνεργασία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου το έργο ολοκληρώνεται με επιτυχία (2014).
Την επιτυχία αυτή δεν μπορούν, οι Δημότες και οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας, να την δεχθούν ως μετατρεπόμενη σε τυπική και άτυπη τιμωρία.
Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τιμωρηθεί η συλλογικότητα και προνοητικότητα των τοπικών αρχών του 2000 αλλά και η τωρινή προσπάθεια όλων μας για ολοκλήρωση της εγκατάστασης.

Από το 2010 προεκλογικά και συνεχώς μετεκλογικά τονίζαμε την ανάγκη δημιουργίας  δύο - τριών ΧΥΤΥ ανά αντιπεριφέρεια, έστω και με μικρή διάρκεια χρόνου ζωής αλλά κανείς δεν συναινούσε.

Θα είχε αποκατασταθεί, εάν είχαμε εισακουσθεί,  η νομιμότητα και θα είχαν αποφευχθεί οι παράνομες μεταφορές και η δημιουργία νέων παράνομων χωματερών εντός και εκτός της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δυστυχώς όμως οι τοπικές κοινωνίες και δη οι Δημοτικοί ταγοί τους δεν είχαν και δεν έχουν την υπευθυνότητα που επέδειξαν οι συνάδελφοι τους του Ξυλοκάστρου. Ακόμη και σήμερα (2014) αναμένουμε επέκταση της ανακύκλωσης σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ξεκίνημα κομποστοποίησης και δημιουργία πράσινων σημείων, όπως η κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία ορίζει.
Δυστυχώς, όμως παρά τις νομοθετικές προόδους ακόμη και σήμερα χωματερές καίγονται…

Μην ξεχνάμε ότι συνελήφθησαν μεταφορείς απορριμμάτων που παρανόμως τα ενταφίαζαν δημιουργώντας νέες χωματερές χωρίς μέχρι σήμερα η δικαιοσύνη να έχει λάβει απόφαση σχετικά με τους εντολείς τους.

Αυτή την παράνομη και τριτοκοσμική από κάθε άποψη πραγματικότητα δεν θα την βιώσει το διαχρονικά σοβαρό και υπεύθυνο Ξυλόκαστρο.

Για όσους δεν γνωρίζουν, εδώ απονεμήθηκε η 1η Γαλάζια Σημαία σε Μαρίνα (αλιευτικό καταφύγιο) στην χώρα μας, ενώ σχεδόν κάθε παραλία μας φέρει Γαλάζια Σημαία.  Εδώ λειτουργεί από το 1996, αποτελεσματικά και ελεγχόμενα, β’ βάθμια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Από εδώ ξεκίνησε την δεκαετία του 1950 η πρώτη οργανωμένη υποδοχή αλλοδαπών τουριστών, ανά την επικράτεια.

Το Ξυλόκαστρο είναι συνδεδεμένο με τον Σικελιανό, τον Καρυωτάκη, με το μοναδικό αισθητικό πευκοδάσος της χώρας εντός αστικού ιστού: τον περίφημο «Πευκιά», με την Ζήρεια και την περιοχή Natura που την περιβάλει και με τους χιλιάδες θερινούς και χειμερινούς επισκέπτες. Επιδιώκει μία αειφόρο ανάπτυξη.

Δεν θα συνδεθεί με τα απορρίμματα άλλων Δήμων.

Η εγκληματική αδιαφορία άλλων δεν θα βαρύνει την περιοχή μας.


Λάμπρος Μπούκλης
Περιφερειακός Σύμβουλος

Επικεφαλής Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου