ΠΑΤΡΑ : Εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών 1.325 παιδιά στην Αχαΐα

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα «Εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών 1.325 παιδιά στην Αχαΐα» κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκος Τσούκαλης


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ τα οριστικά αποτελέσματα των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω της Δράσης "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής" του ΕΣΠΑ. Οι προσφερόμενες θέσεις μέσω ΕΣΠΑ στην Αχαΐα είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες. Παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση όλων των 89.642 προσφερόμενων θέσεων για παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, εντούτοις η πραγματικότητα δείχνει ότι πολλά παιδιά μένουν εκτός προγράμματος και εκτός σταθμών. Αυτό συμβαίνει καθώς, μπορεί μεν το υπουργείο να διέθεσε τελικά το ποσό των 200 εκ. ευρώ για να καλυφθεί το σύνολο των προσφερομένων θέσεων (κάτι το οποίο ζητούσε η Κεντρική Ένωση Δήμων), ωστόσο οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες, κάτι που αποτυπώνεται τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν πανελλαδικά ήταν 112.282, ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων 97.629, ενώ ο τελικός αριθμός των παιδιών που τοποθετούνται είναι 74.912, δηλαδή 22.717 παιδιά με πλήρη δικαιολογητικά και 14.653 παιδιά με ελλιπή δικαιολογητικά μένουν εκτός δομών.
Ειδικότερα για την Αχαΐα οι προσφερόμενες θέσεις για παιδιά σε δημοτικούς και ιδιω­τικούς σταθμούς ήταν 1.860 (κατά 2,1% αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κοινοποίησε προ ημερών η ΕΕΤΑΑ, στο νομό κατατέθηκαν, συνολικά, αιτήσεις για 3.106 παιδιά, είτε με πλήρη, είτε με ελλιπή φάκελο. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει δε ότι ο αριθμός των παιδιών με πλήρη δικαιολογητικά, που είχαν εγκριθεί, υπερβαίνει τις προσφερόμενες θέσεις. Για την ακρί­βεια ανέρχεται σε 2.476, ενώ ο ακριβής αριθμός των παιδιών που επιλέχτηκαν είναι 1.790, γεγονός που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι τα παιδιά που μένουν εκτός προγράμματος -και ίσως εκτός σταθμών- αγγίζουν τα 1.325.
Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΕΕΤΑΑ προκύπτουν ανά δήμο της Αχαΐας τα εξής:
■ Στο δήμο Πατρέων κατατέθηκε πλήρης φάκελος για 1.917 παιδιά και ελλιπής για 502, ενώ έμειναν εκτός 810 παιδιά.
■ Στο δήμο Αιγιάλειας, πλήρης φάκελος κατατέθηκε για 261 παιδιά και ελλιπής για 81, ενώ έμειναν εκτός 81 παιδιά.
■ Στο δήμο Δυτ. Αχαΐας, πλήρης φάκελος κατατέθηκε για 231 παιδιά και ελλιπής για 36, ενώ έμειναν εκτός 67 παιδιά.
■ Στο δήμο Ερυμάνθου, πλήρης φάκελος κατατέθηκε για 46 παιδιά και ελλιπής για 9, ενώ έμειναν εκτός 7 παιδιά.
■ Στο δήμο Καλαβρύτων, πλήρης φάκελος κατατέθηκε για 21 παιδιά και ελλιπής για 2.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Τι προτίθεστε να κάνετε για να εξασφαλισθεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις και να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο νομό Αχαΐας;
- Προτίθεστε τουλάχιστον να προβείτε σε συμπληρωματική διαδικασία πλήρωσης των προσφερόμενων θέσεων που έμειναν κενές;»
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου