ΠΑΤΡΑ: «10 χρόνια Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και Σύγχρονες Υποδομές Μεταφορών»



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνεδριακή εκδήλωση με θέμα: «10 χρόνια Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και Σύγχρονες Υποδομές Μεταφορών», που διοργάνωσε το Κέντρο Επικοινωνίας και Προβολής, στο ξενοδοχείο Αστήρ, της Πάτρας.
Η εκδήλωση, που ανήκει στον κύκλο Διαπεριφερειακών Επιχειρηματικών Συναντήσεων, προκάλεσε το ενδιαφέρον του παραγωγικού και επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, ενώ από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, προέκυψαν και πολλές ειδήσεις. Η εκδήλωση είχε εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη, τόσο από εφημερίδες, όσο και από ηλεκτρονικά μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Πελοπόννησος, που ακολουθεί (τα ρεπορτάζ ήταν του Σωτήρη Παπανδρέου), ενώ θα ακολουθήσουν παρόμοια άλλων εφημερίδων

 Η ΕΡΓΟΣΕ κερδίζει το στοίχημα

Ημερίδα με θέμα «10 χρόνια Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και Σύγχρονες Υποδομές Μεταφορών», πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Αστήρ» με πρωτοβουλία του Κέντρου Επικοινωνίας και Προβολής, όπου παρουσιάστηκαν οι αναπτυξιακές και κοινωνικές επιδράσεις της ζεύξης στα δέκα χρόνια λειτουργίας της.
Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε λόγω των εξελίξεων στην ομιλία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι με τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί και τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία κερδίζει το στοίχημα της ολοκλήρωσης των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια.



Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες δημοπρατείται το τμήμα Ψαθόπυργος – Μποζαϊτικα. Στο τμήμα αυτό, επειδή πρόκειται για πυκνοκατοικημένη περιοχή, η γραμμή που θα είναι διπλή και ηλεκτροκίνητη, θα υπογειοποιηθεί στις κοινότητες Αγίου Βασιλείου και Ρίου, ενώ προβλέπονται όλες οι απαραίτητες ανισόπεδες διαβάσεις. Το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017.
Σε επόμενη εργολαβία θα δημοπρατηθούν και τα έργα επιδομής, σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης για το τμήμα Ροδοδάφνη – Μποζαϊτικα.
Ταυτόχρονα, θύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση για το έργο επιδομών, σηματοδότησης και ηλεκτροκίνητης στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη το οποίο θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016.
Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ
Με βάση τον προγραμματισμό που καθορίστηκε σε συνεργασία με το Υπ. Υποδομών,  η διέλευση του τρένου από την Πάτρα θα γίνει βάσει της αναθεωρημένης προκαταρκτικής μελέτης που προβλέπει ένα επίγειο τμήμα και ένα ημιβυθισμένο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο σταθμός Αγίου Διονυσίου, και τέλος ένα τμήμα  υπογειοποιημένο.
Συγκεκριμένα, από τα Μποζαϊτικα έως τον Άγιο Διονύσιο η γραμμή θα είναι διπλή και επίγεια σε ένα τμήμα και ημιβυθισμένη σε ένα δεύτερο τμήμα. Στην περιοχή Αγίου Διονυσίου θα δημιουργηθεί και ένας μεγάλος κόμβος με υπόγειο πάρκινγκ και με πολλές διελεύσεις.
Από την έξοδο Αγίου Διονυσίου έως τον Άγιο Ανδρέα προβλέπεται μονή επιφανειακή γραμμή για τον προαστιακό και μονή υπογειοποιημένη γραμμή για τους υπεραστικούς και εμπορευματικούς συρμούς.
Από τον Άγιο Ανδρέα έως το νέο λιμάνι η γραμμή θα συνεχίζεται μονή επιφανειακή.
Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο πρόκειται για ένα έργο που δεν θα είναι μόνο σιδηροδρομικό αλλά και έργο που θα «σημαδέψει» την Πάτρα για πάρα πολλά χρόνια γι΄ αυτό και η ΕΡΓΟΣΕ είναι πάρα πολύ προσεκτική, ώστε να φτιάξει κάτι που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης και θα εναρμονίζεται με την λειτουργία της.
Μάλιστα δήλωσε ότι είναι και αισιόδοξος σε σχέση με την στάση των τοπικών φορέων καθώς υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο διαλόγου και συνεργασίας.
Πιστεύω ότι το έργο δεν είναι ένα απλό σιδηροδρομικό έργο, αλλά ένα έργο παρέμβασης στην πόλη της Πάτρας με πολλές παρεμβάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν και δεν είχαν γίνει για πολλά χρόνια.
Ο προϋπολογισμός περίπου 100 κ. Ευρώ με δημοπράτηση το 2017 για να ολοκληρωθεί το 2020.
Εκτιμώ ότι η πρόταση που έχει μελετηθεί είναι η καλύτερη λύση για την πόλη της Πάτρας ,όχι μόνο από σιδηροδρομική άποψη αλλά γιατί είναι μια παρέμβαση που βοηθάει και για λύση πολύ έντονων προβλημάτων της Πάτρας. Γιατί διέρχεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και με συνδυασμό με προαστιακή λειτουργία, και αστικές λειτουργίες πόλης.


ΥΠΆΡΧΕΙ ΜΙΑ προκαταρκτική μελέτη με βάση την οποία θα γίνουν και οι υπόλοιπες για την ωρίμανση του έργου. Αυτή προβλέπει ένα τμήμα επίγειο, και ένα τμήμα βυθισμένο. Ο σταθμός Αγίου Διονυσίου θα είναι βυθισμένος. Η γραμμή από τον σταθμό αυτό έως τον Άγιο Ανδρέα θα υπογειοποιηθεί και στον Άγιο Ανδρέα θα βγαίνει στην επιφάνεια για να συνδεθεί με το νέο λιμάνι μέσω της λιμενικής ζώνης.
Στην περιοχή ου Αγίου Διονυσίου θα γίνει ένας κόμβος που θα εξυπηρετεί και την κίνηση της πόλης. Θα υπάρχει πολύ μεγάλο πάρκινγκ υπόγειο για εξυπηρέτηση της κίνησης και επίσης πολλές διελεύσεις όπως π.χ. στην οδό Πέντε Πηγαδίων και αλλού, με πεζογέφυρες. Δηλαδή θα προσαρμοστεί η λειτουργία του σιδηροδρόμου στην λειτουργία της πόλης και όχι όπως είναι σήμερα, προκειμένου να εξυπηρετήσει την πόλη και ταυτόχρονα θα υπάρχει μεγάλη πρόνοια αυτή η γραμμή να λειτουργεί και ως προαστιακός σιδηρόδρομος ο οποίο στην Πάτρα είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος και πρέπει να είναι αναβαθμισμένος σύγχρονος και εξυπηρετικός.
Πιστεύω ότι το έργο δεν είναι ένα απλό σιδηροδρομικό έργο, αλλά ένα έργο παρέμβασης στην πόλη της Πάτρας με πολλές παρεμβάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν και δεν είχαν γίνει για πολλά χρόνια.

Έχουμε συζητήσει σε πολύ καλό πνεύμα με τη νέα Δημοτική Αρχή όπως και με την παλιά, με την Περιφέρεια και με τον ΟΛΠΑ και το ΤΕΕ. Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με θετικό τρόπο αντιμετωπίζουν οι φορείς της Πάτρας την προσέγγιση της ΕΡΓΟΣΕ και θα προσπαθήσουμε στα πλαίσια της μελέτης να έχουμε συνεργασία και να βγει μια παρέμβαση που θα είναι μείζονα για την πόλη και θα την σημαδέψει για πάρα πολλά χρόνια γι΄ αυτό και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ούτως ώστε να φτιάξουμε κάτι το οποίο θα είναι και καλό και εξυπηρετικό.

Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται περίπου στα 100 εκ. Ευρώ και είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που είχε υπολογιστεί παλαιά και ήταν στα 400 εκ. Και που μπορούσε λόγω της περιοχής να φτάσει τα 800 εκ. Ευρώ.

Εμείς εκπονούμε τις μελέτες για την αναβάθμιση της γραμμής ως Πύργο – Καλαμάτα. Θα λειτουργεί ως προαστιακός σε μονή γραμμή κανονικού εύρους ηλεκτροκίνητη. Με σύνδεση και με Κατάκολο και Αρχαία Ολυμπία.

------------------- 

Παρατηρητήριο οδικών αξόνων

Ενεργοποιείται σύντομα το Παρατηρητηρίου Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, με έδρα την Πάτρα, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο στην ημερίδα για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και των συγκοινωνιακών έργων που υλοποιούνται στην περιοχή.
Το Παρατηρητήριο θα έχει στόχο την συστηματική καταγραφή των επιδράσεων και των τεσσάρων μεγάλων οδικών έργων της Δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου, δηλ. της Ολυμπίας οδού, της Ιονίας οδού, της οδού Τρίπολης–Καλαμάτας, καθώς και της γέφυρας Ρίου–Αντιρρίου.
Μάλιστα, τα μέλη του Παρατηρητηρίου είχαν την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με εκπροσώπους των τεσσάρων οδικών έργων των περιοχών αυτών στα γραφεία της Γέφυρας Α.Ε. με στόχο την συνεργασία για την τροφοδοσία του φορέα με στοιχεία που χρειάζονται για την εκπόνηση μελετών.
Όπως τόνισε στην ημερίδα του Σαββάτου ο καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αθανάσιος Μπέλλας, με την ολοκλήρωση της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού, η Ελλάδα θα αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο σύγχρονων προδιαγραφών που θα συνδέεται με την Εγνατία Οδό.
Επίσης, η ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων, όπως είναι φυσικό θα καλύψει μια μεγάλη υστέρηση και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το έργο της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου.
Οι επιδράσεις που θα σημειωθούν σύμφωνα με τον κ. Μπέλλα, θα είναι σημαντικές. Τα συγκοινωνιακά αυτά έργα θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο οδικό άξονα που θα διατρέχει τη δυτική χώρα συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή ώθηση της περιοχής, την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

ΤΟ «ΕΥΛΟΓΟ ΚΟΣΤΟΣ»
Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής  Ελλάδος Πέτρος Μαντάς, έθεσε ανοικτά ζήτημα «εύλογου κόστους» διέλευσης για τα έργα μεταφορών.
Όπως είπε, η αλληλεπίδραση επιχειρήσεων και υποδομών μεταφορών θα είναι πετυχημένη όταν ικανοποιούνται δύο στόχοι Πρώτον, η σωστή διασυνδεσιμότητα στη γεωγραφική χάραξη, και δεύτερον το «εύλογο κόστος» αυτής της διασύνδεσης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, τώρα που οι χαράξεις, βάσει των Ευρωπαϊκών Προτεραιοτήτων είναι δεδομένες, και επειδή πλησιάζει η ώρα της έναρξης χρήσης των υποδομών            αυτών, θα πρέπει να μπει στο τραπέζι η συζήτηση της διαμόρφωσης του «εύλογου κόστους» του μεταφορικού έργου από όλους τους εμπλεκόμενους (παραχωρησιούχους, επιχειρήσεις, παρόχους μεταφορικού έργου, πολιτεία).
Αυτή είναι μια μεγάλη και δύσκολή συζήτηση με αντικρουόμενα συμφέροντα, όμως θα είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων να συζητήσουν μαζί και όχι σε παράλληλους διάλογους με τα τμήματα της Πολιτείας με τα οποία κάθε εμπλεκόμενος έχει «αλληλεπίδραση».
Ανέφερε μάλιστα ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να σπρώξει σε αυτή τη κατεύθυνση και να συντονίσει τον διάλογο του «εύλογου κόστους» με την ουσιαστική όμως διαπραγμάτευση να αφορά μόνο τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, που θα πρέπει να αποφύγουν τους πειρασμούς διεκδίκησης για τους ίδιους «προνομιακών νομοθετικών ρυθμίσεων».
Εκπροσωπώντας την Βιομηχανία του Δυτικού άξονα, ο κ. Μαντάς κάλεσε στο τραπέζι του διαλόγου όλους όσους έχουν μερίδιο στη διαμόρφωση του «εύλογου κόστους» μεταφοράς των εμπορευμάτων, ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες συνέργειες ορθολογικής και βιώσιμης αξιοποίησης των δημιουργούμενων Μεταφορικών Υποδομών.


Βυθίζεται το κόστος, κατά 250 εκατ.

Στο γεγονός ότι η διέλευση του σύγχρονου τρένου μέσα από την Πάτρα θα αποτελέσει και τη μεγαλύτερη πολεοδομική-κυκλοφοριακή παρέμβαση στην πόλη επί δεκαετίες, οφείλονται οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν στελέχη της δημοτικής αρχής προς τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, στην ημερίδα για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και τις υποδομές μεταφορών.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Αυτό που σταθερά βλέπουμε να λείπει είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, για έργα που είναι υπό κατασκευή ή σχεδιάζονται και θα καθορίσουν το μέλλον της Πάτρας για τα επόμενα 50 χρόνια.
Στην προχθεσινή ημερίδα επιφυλάξεις εκφράστηκαν  από τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, ενώ ανάλογη προσέγγιση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Πατούχας της «Ανυπότακτης Πολιτείας».
Ο Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Τις ανησυχίες των δημοτικών παραγόντων και φορέων της πόλης φαίνεται να έχει αντιληφθεί από καιρό ο αχαιός πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος, ο οποίος δεν σταματάει να δηλώνει ανοιχτός σε προτάσεις της νέας δημοτικής αρχής που στοχεύουν στον περιορισμό των επιπτώσεων από το μεγάλο έργο.
Η νέα μελέτη του έργου, που θα συνδέει το σιδηροδρομικό δίκτυο με το νέο λιμάνι της πόλης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ σύντομα.
Ο ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, από τα Μποζαϊτικα έως τον Αγιο Διονύσιο η γραμμή θα είναι διπλή, επίγεια σε ένα τμήμα της και ημιβυθισμένη σε ένα δεύτερο, έως την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, όπου θα σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μεγάλου συγκοινωνιακού κόμβου με υπόγειο πάρκινγκ.
Από την έξοδο Αγίου Διονυσίου έως τον Αγιο Ανδρέα προβλέπεται μονή επιφανειακή γραμμή για τον Προαστιακό και μονή υπογειοποιημένη γραμμή για τους υπεραστικούς και εμπορευματικούς συρμούς. Από τον Αγιο Ανδρέα έως το νέο λιμάνι η γραμμή θα συνεχίζεται μονή και επιφανειακή.
Η νέα χάραξη (χωρίς υπογειοποίηση των γραμμών) υπολογίζεται ότι θα μειώσει το κόστος κατασκευής που αρχικά άγγιζε τα 400 εκατ. ευρώ περίπου στα 150 εκατ. ευρώ.

Θα διευκολύνει και τη σύνδεση με τον Προαστιακό
Επίσης, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει και τη σύνδεση με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της Πάτρας. Οι τεχνικές παρεμβάσεις θα είναι ηπιότερες και θα εξασφαλίζουν την υπεραστική κίνηση των επιβατών, αλλά και η σιδηροδρομική κίνηση εμπορευμάτων από και προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου