ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς


Τα Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς αποτελούν σημαντικό θεσμό για τον κλάδο της ελαιοκομίας σε όλες τις Μεσογειακές χώρες αλλά και στη χώρα μας τελευταία. Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου αποτελεί το μεγαλύτερο ελαιοπαραγωγικό κέντρο της χώρας μας.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας από 17 έως 19 Απριλίου  στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite. Συνδιοργανωτής του φεστιβάλ είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:

ΣΥΝΕΔΡΙΟ
με εισηγητές από τις ελαιοπαραγωγικές μεσογειακές χώρες και σκοπό την συνάντηση, ενημέρωση και πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του ελαιόλαδου και της ελιάς σχετικά με τις τάσεις της ελαιοκομίας διεθνώς και του σύγχρονου μάρκετινγκ. Επίσης θα υπάρξουν θεματικά workshops με θέματα όπως η περιβαλλοντική διάσταση της ελαιοκαλλιέργειας, τα αρωματικά φυτά κ.λπ.

ΕΚΘΕΣΗ 
προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιόλαδου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Διοργάνωση του 3ου Διαγωνισμού ποιότητας & συσκευασίας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΠανΕλαιον», σε συνεργασία με το Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) και το εργαστήριο γευσιγνωσίας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Παρουσίαση μεσογειακών εδεσμάτων με βάση τις ελιές και το ελαιόλαδο σε συνεργασία με διακεκριμένους chef.

            Το Φεστιβάλ ελαιόλαδου και ελιάς έχει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποσκοπεί:
·        Να φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα (ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, εμπόρους, γεωτεχνικούς, ερευνητικούς φορείς, δημόσιους φορείς) με τις σύγχρονες τάσεις της ελαιοκομίας διεθνώς.
·        Να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργασιών.
·        Να προβάλλει τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης της περιοχής όπως το ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας και την ΠΟΠ ελιά Καλαμών.
 
Πέρα από τον κύριο σκοπό, τα οφέλη της διοργάνωσης για την περιφερειακή οικονομία και κοινωνία πολλαπλασιάζονται, εάν λάβουμε υπόψη τη δυναμική που αναπτύσσεται από την καθιέρωση του Φεστιβάλ ως ετήσιας διεθνούς εκδήλωσης στην πόλη της Καλαμάτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου