ΠΑΤΡΑ : Εδώ ...ΠανεπιστήμιοΑΝΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝΣυγκεκριμένα:

Αναγόρευση Kurt Wüthrich, Καθηγητού Βιοφυσικής - Δομικής Βιολογίας
Κατόχου Νόμπελ Χημείας (2002)


Ο Kurt Wüthrich, Καθηγητής Βιοφυσικής - Δομικής Βιολογίας, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, μετά από πρόταση του Τμήματος Φαρμακευτικής. Ο Kurt Wüthrich, που γεννήθηκε στην Ελβετία, εκπαιδεύτηκε στη Χημεία, τη Φυσική και τα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας το 1964. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Berkeley (ΗΠΑ) ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, ξεκινώντας την ενασχόλησή του με την αναπτυσσόμενη, εκείνα τα χρόνια, τεχνική της Φασματοσκοπίας Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (Nuclear Magnetic Resonance, NMR), ώστε να μελετήσει την ενυδάτωση συμπλόκων μετάλλων. Από τα πρώτα χρόνια της ερευνητικής του δραστηριότητας έως και σήμερα, ο K. Wüthrich ανέπτυξε σειρά μεθοδολογιών οι οποίες δημιούργησαν, εξέλιξαν, διεύρυναν και κατέστησαν τελικά τη Φασματοσκοπία NMR ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη Βιοφυσική. Ανάμεσα στα σημαντικά επιτεύγματά του, αποτελεί η ανάπτυξη μιας τεχνικής, η οποία επέκτεινε τα όρια και τις δυνατότητες του NMR στη βιοϊατρική έρευνα, καθώς και η μελέτη των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (νόσος των τρελών αγελάδων) και μιας παραλλαγής της νόσου Creutzfeldt-Jakob στον άνθρωπο. Τα επιτεύγματα του Kurt Wüthrich έχουν βραβευτεί από ένα μεγάλο αριθμό φορέων και οργανισμών. Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για την «Aνάπτυξη μεθόδων της Φασματοσκοπίας NMR στη δομική μελέτη βιομακρομορίων σε διάλυμα». Η τελετή αναγόρευσης του κ. Wüthrich θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης,17/6/2015 (ώρα 12.00 μ.). Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής Γ. Σπυρούλιας, και θα ακολουθήσει η αναγόρευση τού τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή Wüthrich, με θέμα: «The Colorful Post-genomic Protein Universe». Περισσότερα στο: http://www.upatras.gr/el/node/5290

Αναγόρευση John Η. McDowell, Καθηγητού Φιλοσοφίας

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας John McDowell θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ), μετά από πρόταση του Τμήματος Φιλοσοφίας. Ο J. McDowell, που γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική, είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλοσόφους σε παγκόσμιο επίπεδο, με μεγάλη συνεισφορά σε πολλούς τομείς της φιλοσοφίας και ιδιαίτερα στη φιλοσοφία της γλώσσας, την αρχαία φιλοσοφία, την ηθική, τη φιλοσοφία του νου, τη γνωσιολογία και τη μεταφυσική. Γύρω από το έργο του διεξάγεται μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση τόσο από αναλυτικούς όσο και από ηπειρωτικούς φιλοσόφους, στην οποία συμμετέχει ενεργά και η ελληνική φιλοσοφική κοινότητα, ενώ έχει εκδοθεί πληθώρα βιβλίων και άρθρων αφιερωμένων στη σκέψη του. Ο J. McDowell έχει διδάξει σε μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου (Οξφόρδη, Pittsburgh, Harvard, Michigan, UCLA, Princeton), ενώ το έργο του Mind and World (1994) έχει τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά έργα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, προσφάτως και στα Ελληνικά υπό τον τίτλο Ο Νους και ο Κόσμος (Μετάφραση & Εισαγωγή: Θ. Σαμαρτζής, Επίμετρο: Α. Μπαλτάς, Π.Ε.Κ., 2013). Τα τελευταία χρόνια κάθε Ιούνιο επισκέπτεται το Πανεπιστήμιό μας, συμμετέχοντας σε μια καθιερωμένη πλέον διημερίδα που πραγματοποιείται προς τιμήν του. Η τελετή αναγόρευσης του J. McDowell θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης, 17/6/2015 (ώρα 19.00). Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας Κ. Παγωνδιώτης, και θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Καθηγητή McDowell, με θέμα: «Philosophy and the human». Περισσότερα στο: http://www.upatras.gr/el/node/5291

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Σας ενημερώνουμε ότι, στην ψηφιακή συλλογή «Διογένεια» της κεντρικής Βιβλιοθήκης (Β&ΚΠ) του Πανεπιστημίου μας, προστέθηκε μία νέα ενότητα, η οποία ονομάζεται Απάνθισμα παλαιών εκδόσεων των συλλογών της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης, που παρέχει πρόσβαση σε ψηφιοποιημένα τεκμήρια παλαιών και αξιόλογων εκδόσεων. Τα τεκμήρια αυτά προέρχονται από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικότερα από τις συλλογές δωρεών. Ως προς τη σύστασή της είναι εξαιρετικά ετερογενής, καθώς περιλαμβάνει λογοτεχνικά κείμενα, επιστημονικές μελέτες και εγκόλπια, κείμενα κριτικής θεώρησης, αναφορές, εκκλησιαστικά κείμενα, έργα αρχαίου δράματος, κ.λπ. Μερικά από τα τεκμήρια της συλλογής είναι η μελέτη «Από τη γλωσσική μας ιστορία: Βερναρδάκης – Κόντος – Χατζιδάκις» του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, η συλλογή ποιημάτων «Κλειστά βλέφαρα» του Γεώργιου Δροσίνη, η «Ιστορία του ελληνικού έθνους» του Κ. Δ. Παπαρρηγόπουλου, το «La vita nova» του Δάντη, η έκδοση του 1906 του «Εγχειρίδιου μικροβιολογίας» του Κωνσταντίνου Σάββα, το έργο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» του Νίτσε στη γαλλική έκδοση του 1906, κ.ά. Κοινή συνισταμένη όλων των βιβλίων αυτών είναι η εκδοτική αξία και η ιστορική σημασία τους και αποδίδονται στην κοινότητα, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία σπουδής και μελέτης. Η συλλογή είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με νέους τίτλους.
Σας προτρέπουμε να επισκεφτείτε την «Διογένεια» (http://diogeneia.lis.upatras.gr/), καθώς πρόκειται για μια ψηφιακή συλλογή της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης που συλλέγει τεκμήρια μνήμης, υψηλής ιστορικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πάτρα, την Αχαΐα και την Ελλάδα.


ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Το τελευταίο διάστημα, πολύ συχνά δημοσιοποιούνται εύλογα ερωτήματα για την ασφάλεια όλων μας στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Η Πρυτανεία επιθυμεί να εστιάσει στο θέμα, υπενθυμίζοντας τα εξής δεδομένα:
1.         Το πρόβλημα αφορά όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και παραθέτουμε στη συνέχεια τη σχετική απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων (18/4/2025):
«Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δικαιούνται να εργάζονται και να σπουδάζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, που να βρίσκεται σε αρμονία με το χαρακτήρα και τους σκοπούς ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Ως Σύνοδος Πρυτάνεων, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι ισχύουσες δομές φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων δεν συνάδουν με τις ανάγκες των καιρών. Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά για μια ακόμη φορά από το Υπουργείο Παιδείας να συμβάλει στην από κοινού διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότησή του. Τα φαινόμενα βίας και παραβατικών συμπεριφορών στα Πανεπιστήμια δεν συνιστούν ενδοπανεπιστημιακό ζήτημα των Ιδρυμάτων, αλλά ζήτημα που αφορά την κοινωνία και τα θεσμοθετημένα όργανά της. Οι Πρυτάνεις έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις σχετικές υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο. Η επιλογή των μεθόδων τήρησής του δεν συνιστά αρμοδιότητα των Πρυτάνεων, αλλά άλλων οργάνων της Πολιτείας
2.         Στο δικό μας Πανεπιστήμιο υπάρχουν εννέα (9) φύλακες σε βάρδιες, που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους. Αναμένεται άλλοι πέντε (5) φύλακες να επιστρέψουν από την διαθεσιμότητα.
3.         Οι οικονομική κατάσταση είναι δεδομένη. Χρήματα από ιδίους πόρους για αύξηση του αριθμού των φυλάκων δε υπάρχουν.
4.         Από τον 9/2015 που αναλάβαμε την Πρυτανεία, έχουμε στείλει έγγραφα στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, εστιάζοντας στο σοβαρό πρόβλημα φύλαξης του Πανεπιστημίου μας και τις παραβατικές πράξεις. Ζητάμε επιπλέον χρηματικό ποσό για την φύλαξη, δεδομένων των 2.500 στρεμμάτων και 100 κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης. Κατά την επίσκεψή μας στο Υπουργείο Παιδείας, έχουμε επισημάνει ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
5.         Ενημερώνονται συνεχώς αρμοδίως, εγγράφως, όλες οι υπηρεσίες, και έχουν γνωστοποιηθεί όλα τα καταγγελλόμενα περιστατικά, τόσο από τους φύλακες όσο και από μέλη της κοινότητας.
6.         Γίνονται προσπάθειες με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να γίνει περίφραξη όλης της Πανεπιστημιούπολης.
Πέρα από τα παραπάνω, επισημαίνουμε όμως ότι:
Η φύλαξη αφορά όλους μας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον. Το Πανεπιστήμιο δεν ελέγχει τους γείτονές του και δεν είναι στις αρμοδιότητές του. Πολλές φορές διαπιστώνονται απαράδεκτες αμέλειες. Προτείνουμε ιδιαίτερη προσοχή, όταν αποδίδονται ευθύνες παραβατικών πράξεων μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Περιμένουμε, εκτός των αναφορών, προτάσεις και σκέψεις για την αντιμετώπιση του θέματος. Η συνέργια θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
10η Ημέρα Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πατρών «Ημέρα Αθλητική – Ημέρα Γιορτινή»

Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη ΔΕΠ, λοιπό προσωπικό και φίλοι του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, συμμετείχαν και φέτος, για 10η χρονιά, στην «Ημέρα Αθλητισμού» του Πανεπιστημίου Πατρών, που οργανώθηκε την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο στις αθλητικές του εγκαταστάσεις. Οι φοιτητικές αθλητικές δράσεις περιελάμβαναν τους τελικούς αγώνες Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης, Ανωμάλου Δρόμου 3.000 μ., Beach Volley, καθώς και επίδειξη Kick Boxing. Επιπλέον, παρουσιάστηκε ζωντανό μουσικό πρόγραμμα και χορογραφίες από τη φοιτητική ομάδα μουσικής, τραγουδιού και χορού του Πανεπιστη-μιακού Γυμναστηρίου. Κατά τη διάρκεια της γιορτινής αυτής ημέρας, αναδείχτηκε η σημαντι-κότητα της μαζικής και αγωνιστικής συμμετοχής των φοιτητών και φοιτητριών στις αθλητικές δράσεις του Πανεπιστημίου Πατρών, στις σύγχρονες, ποιοτικές και πολυποίκιλες αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, όπου προσφέρεται αθλητικό έργο βιωματικού και αγωνιστικού χαρακτήρα. Συγχαίρουμε την Επιτροπή Αθλητισμού του Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρό της, αναπλ. καθηγητή Απ. Βανταράκη, αλλά και τα μέλη ΕΕΠ Φυσικής Αγωγής του Γυμναστηρίου Νίκο Βασιλείου (συντονιστή), Άρη Αγγελόπουλο, Αλ. Πολυδωρόπουλο και Γρ. Μικρώνη για το έργο τους και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου