ΠΑΤΡΑ : Εδω...Πανεπιστήμιο


ΔΙΕΘΝhΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙa ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Σήμερα, Παρασκευή 19/6/2015, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) που έχει υπογραφεί μεταξύ των Ιατρικών Σχολών του Πανεπιστημίου μας και του Rutgers,The State University of New Jersey (Rutgers Biomedical and Health Sciences),
πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Πρυτανεία με τον Έλληνα Καθηγητή κ. Γιάννη Κωστή, Διευθυντή του Καρδιαγγειακού Ινστιτούτου στο Rutgers Robert Wood Johnson Medical School. 






Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν η Πρύτανις και Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής κ. Β. Κυριαζοπούλου, ο Πρόεδρος του Σ.Ι., Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Χ. Γαβράς, ο Αναπλ. Πρυτάνεως για τα Διεθνή Θέματα, Καθηγητής Ν. Καραμάνος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής Δ. Καρδαμάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Καθηγητής Π. Γκούμας, ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και Αντιπρόεδρος Σ.Ι. Καθηγητής Χ. Γώγος, συζητήθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων και τα βασικά σημεία που προβλέπει το, πενταετούς διάρκειας, Μνημόνιο και είναι τα εξής:
1.      Ανταλλαγές φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) για σπουδές και κλινική άσκηση,
2.      Ανάπτυξη προγραμμάτων ανταλλαγών και συνεργασίας διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού,
3.      Κοινά προγράμματα σπουδών με χρήση καινοτόμων τεχνικών διδασκαλίας και μάθησης.
Πρόθεση της Πρυτανείας είναι η επέκταση της συνεργασίας και στα άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ
Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, που βρίσκονται χωροταξικά στο Αγρίνιο:
1.      Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ),
2.      Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ) και
3.      Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ),
κατέθεσαν στην Πρυτανεία αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων, που αφορούν στη χωροθέτησή τους. Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και η Κοσμητεία της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κατέθεσαν, επίσης, τις αποφάσεις τους. Ομοίως, και οι σύλλογοι των φοιτητών των προαναφερόμενων Τμημάτων. Η Πρυτανεία μετέφερε, ως βάσει της ακαδημαϊκής λειτουργίας οφείλει να προωθήσει, τις ανωτέρω αποφάσεις για συζήτηση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, στην υπ’ αριθ. 61/18-6-2015 έκτακτη συνεδρίασή της, μετά από διεξοδική συζήτηση, διαπίστωσε ότι η παραμονή των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο προκαλεί σοβαρά ακαδημαϊκά και λειτουργικά προβλήματα.
Ως εκ τούτου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει τη μεταφορά των Τμημάτων αυτών με όλη την υλικοτεχνική τους υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών, αφού ολοκληρωθεί ο στρατηγικός και χωροταξικός σχεδιασμός από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Αναγόρευση Kurt Wüthrich, Καθηγητού Βιοφυσικής - Δομικής Βιολογίας
Κατόχου Νόμπελ Χημείας (2002)


Ο Ελβετός Kurt Wüthrich, Καθηγητής Βιοφυσικής - Δομικής Βιολογίας, βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2002 για την «Aνάπτυξη μεθόδων της Φασματοσκοπίας NMR στη δομική μελέτη βιομακρομορίων σε διάλυμα», αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, μετά από πρόταση του Τμήματος Φαρμακευτικής, στις 12.00 το μεσημέρι. Από τα πρώτα χρόνια της ερευνητικής του δραστηριότητας έως και σήμερα, ο K. Wüthrich ανέπτυξε σειρά μεθοδολογιών οι οποίες δημιούργησαν, εξέλιξαν, διεύρυναν και κατέστησαν τελικά τη Φασματοσκοπία NMR ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη Βιοφυσική. Ανάμεσα στα σημαντικά επιτεύγματά του, αποτελεί η ανάπτυξη μιας τεχνικής, η οποία επέκτεινε τα όρια και τις δυνατότητες του NMR στη βιοϊατρική έρευνα, καθώς και η μελέτη των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (νόσος των τρελών αγελάδων) και μιας παραλλαγής της νόσου Creutzfeldt-Jakob στον άνθρωπο. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής Γ. Σπυρούλιας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή Wüthrich, με θέμα: «The Colorful Post-genomic Protein Universe». Περισσότερα στο: http://www.upatras.gr/el/node/5290. Στη συνέχεια, ο K. Wüthrich παρευρέθηκε στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο το διάστημα 18-20 Ιουνίου, όπου και εκφώνησε την κεντρική ομιλία στην τελετή έναρξης.

Αναγόρευση John Η. McDowell, Καθηγητού Φιλοσοφίας

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλοσόφους σε παγκόσμιο επίπεδο, ο John McDowell, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ), μετά από πρόταση του Τμήματος Φιλοσοφίας. Η συνεισφορά του J. McDowell σε πολλούς τομείς της φιλοσοφίας και ιδιαίτερα στη φιλοσοφία της γλώσσας, την αρχαία φιλοσοφία, την ηθική, τη φιλοσοφία του νου, τη γνωσιολογία και τη μεταφυσική είναι μεγάλη. Τα τελευταία χρόνια κάθε Ιούνιο επισκέπτεται το Πανεπιστήμιό μας, συμμετέχοντας σε ένα καθιερωμένο, πλέον, συνέδριο που πραγματοποιείται προς τιμήν του. Τη φετινή χρονιά, το συνέδριο διεξάγεται στις 18-19 Ιουνίου και έχει θέμα: «Experience and Judgment». Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο επίκ. καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας Κ. Παγωνδιώτης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή McDowell, με θέμα: «Philosophy and the human». Περισσότερα στο:
Και τις δύο τελετές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (καθηγητές, ερευνητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές), αλλά και προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ
Όπως κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο, έναν μήνα ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών, το Πανεπιστήμιο οργανώνει εθελοντικές ομάδες φύλαξης, που περιπολούν στην Πανεπιστημιούπολη τις βραδινές ώρες (22.00 – 2.00 π.μ.). Όσα μέλη της κοινότητας επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στις «βραδινές διαδρομές», μπορούν να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους μέχρι τις 24/07/2015 στα τηλέφωνα: 2610-996605 & 2610-997993 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση rectorate@upatras.gr.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο, 13/6/2015, εξέδωσε το ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα:
Την Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων απασχόλησαν κυρίως το θέμα της οικονομικής κατάστασης των Πανεπιστημίων, καθώς και η εξαγγελθείσα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Η Σύνοδος επισημαίνει ότι η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια βρίσκεται σε τραγικό σημείο, καθώς τα Πανεπιστήμια, έως σήμερα, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ τακτικής επιχορήγησης για το έτος 2015. Αναφορικά με τις νομοθετικές αλλαγές, η Σύνοδος επιφυλάσσεται να προβεί στη διατύπωση των τελικών της θέσεων, όταν το προτεινόμενο νομοσχέδιο αναρτηθεί προς διαβούλευση. Τα δύο παραπάνω ζητήματα θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης και λήψης αποφάσεων της Συνόδου κατά την Τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων στις 26-27 Ιουνίου 2015.

34ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ
Μετά από έναν χρόνο ανάπαυσης και ανασυγκρότησης, ένας μακροχρόνιος θεσμός, το Συμπόσιο Ποίησης, επανέρχεται ανανεωμένο στην καθιερωμένη του ημερομηνία: στις αρχές Ιουλίου, 3-4/7/2015, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο το 34ο Συμπόσιο Ποίησης, που τη φετινή χρονιά είναι αφιερωμένο στον Κ. Βάρναλη. Περισσότερα στο: http://www.poetrysymposium.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου