ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Με κεντρική ιδέα “Here and Beyond”


Με κεντρική ιδέα το Here and Beyondκαι όχημα το τρίπτυχο «Δικτύωση- Καινοτομία- Εκπαίδευση», η πόλη των Ιωαννίνων και η Ήπειρος στέλνουν ένα μήνυμα στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, σε μια ιστορική χρονική στιγμή, όπου διακυβεύεται το μέλλον της ίδια της ενωμένης Ευρώπης.
Η προγραμματισμένη εκδήλωση για την παρουσίαση της ταυτότητας διεκδίκησης του τίτλου «ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΗΠΕΙΡΟΣ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπη», έλαβε κι ένα νέο χαρακτήρα δεδομένης της συγκυρίας, στέλνοντας ένα Ευρωπαϊκό μήνυμα στην … πολιτισμένη Ευρώπη.  Μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό Ηπειρωτών και με όλους τους φορείς και συλλόγους της περιοχής να εκπροσωπούνται σύσσωμοι, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε ότι «Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει». Η εκδήλωση που ξεκίνησε με τα μηνύματα υποστήριξης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, έκλεισε με όλους τους Δημάρχους της Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη να ανεβαίνουν πάνω στην εξέδρα σε μια κίνηση που αποτυπώνει την ενότητα της περιοχής στη διεκδίκηση του κοινού στόχου.

Μια εκδήλωση υψηλού συμβολισμού
Στη συγκυρία «μιας κρίσιμης και ιστορικής εβδομάδας για την πατρίδα μας, την Ελλάδα, για το σπίτι μας, την Ευρώπη», αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και δεν έκρυψε ότι δέχθηκε εισηγήσεις για την ματαίωση της εκδήλωσης.
«Η δική μου άποψη ήταν από την αρχή, πως αυτή η χρονική στιγμή -  ακριβώς αυτή -  είναι η πιο καίρια συγκυρία, να μιλήσουμε όχι απλά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, για τον πολιτισμό της Ευρώπης, αλλά για όλα όσα αντιπροσωπεύει το ιδεώδες της Ενωμένης Ευρώπης. Αποφάσισα ότι για λόγους υψηλού συμβολισμού, η εκδήλωση δεν έπρεπε να ματαιωθεί», είπε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο υπογραμμίζουμε ότι «οι ιστορικές στιγμές απαιτούν κλίμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας» και στέλνουμε το μήνυμα «όχι απλά ελπίδας στους πολίτες, αλλά σιγουριάς και βεβαιότητας, ότι το οικοδόμημα της Ευρώπης δεν θα γκρεμιστεί».
Ο κ. Μπέγκας συνέχισε λέγοντας πως «Είμαστε στην Ευρώπη, θα μείνουμε στην Ευρώπη και δεν θα σταματήσουμε να σχεδιάζουμε δράσεις που έχουν σχέση με την Ευρώπη του 2021. Στέλνοντας μέσω της υποψηφιότητας μας, ένα μήνυμα στην … πολιτισμένη Ευρώπη: θέλουμε να μείνουμε σε μια Ευρώπη του Διαφωτισμού που πιστεύει ότι η Δημοκρατία της έχει κέντρο τον Άνθρωπο, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Αλληλεγγύη των λαών, το Κοινωνικό Κράτος, την Ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων και πάνω απ’ όλα την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια».
Αυτή η Ευρώπη «είναι η ώρα να αποδείξει ότι δεν είναι απλά μια οικονομική ένωση, δεν είναι απλά ένα νόμισμα, αλλά είναι οι ιδέες που τη γέννησαν», υποστήριξε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας πως «για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή, να μιλήσουμε σήμερα για την Ευρώπη και για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα».

Here and Beyond
Παρουσιάζοντας την ταυτότητα και την κεντρική ιδέα της διεκδίκησης, ο Δήμαρχος τόνισε πως η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την πόλη των Ιωαννίνων και την Ήπειρο ολόκληρη.
Με αφετηρία την ιστορική διαδρομή, την  πολυπολιτισμική κληρονομιά, την αναλλοίωτη σχέση Ανθρώπου-Φύσης, τη διαχρονική παράδοση στην αριστεία, και τη μεγάλη παράδοση ευεργετών, τα Ιωάννινα εξελίσσονται σε μία σύγχρονη μήτρα δικτύωσης, μήτρα καινοτομίας και εκπαίδευσης και αναδεικνύουν το διάλογο Τεχνών και Επιστημών ως κινητήρια δύναμη προόδου.
Με όχημα το τρίπτυχο “Δικτύωση- Καινοτομία- Εκπαίδευση”,  η κεντρική ιδέα για τα Ιωάννινα 2021 είναι μία προτροπή να σκέφτεσαι, να δρας, να ζεις, «πέρα από…»  Πέρα από το γνωστό, το οικείο, το προφανές.
Μία πρόσκληση διερεύνησης της κυριολεκτικής και μεταφορικής έννοιας του τόπου, της σύνδεσής του με τον κόσμο και της υπέρβασής του.
Μας προκαλεί να ξεπεράσουμε ό,τι μας περιορίζει: τα φυσικά όρια, τον εαυτό μας, τους φόβους, τις συνθήκες, τα δεδομένα, τα καθιερωμένα, το κατεστημένο, τα σύνορα, τον φυσικό κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο Πολιτισμός και Επιστήμες συνδιαλέγονται και συν-δημιουργούν ένα φιλόδοξο πολιτιστικό πρόγραμμα με υπερ-τοπική, ευρωπαϊκή διάσταση και ακτινοβολία.
HERE AND BEYOND - Υπερβαίνοντας το «εδώ»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου