ΑΘΗΝΑ : Εφιαλτικά σενάρια για τις καταθέσεις

Ανάσα με το καλαμάκι εξασφάλισε στις τράπεζες για λίγες ημέρες ακόμη, μέχρι το δημοψήφισμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι ξένοι αναλυτές διαμορφώνουν εφιαλτικά σενάρια για κούρεμα των καταθέσεων σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Την ίδια ώρα ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ρωγμές εμφανίζονται στην κοινή γραμμή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς τρεις βουλευτές του κόμματος διαφοροποιούνται από την επίσημη θέση των ΑΝ. ΕΛ. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.


Στις τράπεζες
Στις τράπεζες οι ουρές των συνταξιούχων δεν έχουν τελειωμό, ενώ ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ επέλεξε χθες στάση αναμονής. Το τι θα πράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως, μετά τη Δευτέρα είναι άλλο ζήτημα.

Βεβαίως, από την άλλη, δεν ικανοποίησε το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ELA, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειάζεται να τα βγάλουν πέρα με την υφιστάμενη ρευστότητα. Υπολογίζεται ότι το ποσό που έχουν στα ταμεία τους μετά βίας φτάνει έως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες ότι ίσως χρειαστεί να περιοριστεί το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ την ημέρα.

Εφιαλτικά σενάρια με κούρεμα καταθέσεων περιγράφει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό site οικονομικών αναλύσεων Zerohedge. Σενάρια όπως αυτά που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν η ΕΚΤ αποφασίσει από την ερχόμενη εβδομάδα να εγκαταλείψει τη στάση αναμονής και εφαρμόσει με αυστηρότητα τους κανόνες της. Αν κρίνει, δηλαδή, ότι λόγω χρεοκοπίας προς το ΔΝΤ και εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πλέον αρκετά αξιόπιστα.

Η ανάλυση έγινε από το site ακριβώς με αφορμή τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, η οποία - όπως αναφέρει - θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ σε μεγαλύτερο κούρεμα των τίτλων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα για τον δανεισμό τους από τον ELA. Από ένα σημείο και μετά, το κούρεμα των ενεχύρων είναι τόσο που ουσιαστικά οι τράπεζες ξεμένουν από ρευστότητα και τότε είναι που υποχρεώνονται να βάλουν χέρι στις καταθέσεις.

Σε περίπτωση «τακτικής χρεοκοπίας», σημειώνουν οι αναλυτές επικαλούμενοι παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg, το κούρεμα των ενεχύρων θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90%. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις 33 δισ. ευρώ ή 67 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει κούρεμα 27% ή 55% αντίστοιχα, στο σύνολο των καταθέσεων, που φτάνουν σήμερα τα 120 δισ. ευρώ.

Διαφορετική άποψη από την επίσημη θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διατυπώνουν τέσσερις βουλευτές: Ο κ. Κόκκαλης είπε ότι θα ψηφίσει «ανοιχτές τράπεζες», καθώς «δεν έχουμε εντολή για κούρεμα των καταθέσεων». Ο κ. Δαμαβολίτης τόνισε ότι ψηφίζει «ναι» στο ευρώ.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις για τη στάση του στο επικείμενο δημοψήφισμα, ο βουλευτής Ηρακλείου, Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και καλείται να παραδώσει την έδρα του, όπως δημόσια δεσμεύτηκε, αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.


Ο Δημήτρης Καμμένος ζήτησε την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «η παρουσία της χώρας είναι στο ευρώ.
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Μαυραγάνης διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση των ΑΝΕΛ,
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου