ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με «εργαλείο» τη Δημοτική Αστυνομία, η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να θέσει τέλος στις παραβατικές συμπεριφορές που αφορούν αφισορύπανση – τραπεζοκαθίσματα-καθαριότηταΈχοντας πλέον στη διάθεση του το «εργαλείο» που του έλειπε μέχρι σήμερα, τη Δημοτική Αστυνομία, ο Δήμος Ιωαννιτών είναι αποφασισμένος να θέσει τέλος σε παραβατικές συμπεριφορές που υποβαθμίζουν τους δημόσιους χώρους και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Με αφορμή την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών και την ανάληψη δράσης των Δημοτικών Αστυνομικών από σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έδωσε συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει τους πολίτες για τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, αλλά και για να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση «στη μειοψηφία που λειτουργεί σε βάρος των πολλών». 

Η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι χρόνος ενημέρωσης των πολιτών και συστάσεων στους παραβάτες, από τους Δημοτικούς Αστυνομικούς. Από την επόμενη Δευτέρα στους παρανομούντες θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπουν οι Κανονιστικές Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.   
Παρ’ ότι στο Δήμο Ιωαννιτών επέστρεψε ένας μικρός αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών (από τους 24 υπαλλήλους που είχε η υπηρεσία πριν μεταφερθεί στην ΕΛ.ΑΣ. επέστρεψαν στο Δήμο 7) και παρ’ ότι με αυτό τον αριθμό ατόμων δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα από τη μία μέρα στην άλλη, εν τούτοις – όπως είπε ο κ. Μπέγκας «είναι για μας το απαραίτητο «εργαλείο»  που μας έλειπε, και θα το  αξιοποιήσουμε στο έπακρο , ώστε να βελτιώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε, από τα κακώς κείμενα στο Δήμο μας και κυρίως την καθημερινή ποιότητα ζωής των πολιτών».
Από το σύνολο των αρμοδιοτήτων που έχει η Δημοτική Αστυνομία, αποφασίστηκε από τη Δημοτική Αρχή  σε αυτή την πρώτη φάση λειτουργία της, να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς, εκεί όπου υπάρχουν διαπιστωμένα προβλήματα: Αφισορύπανση – Τραπεζοκαθίσματα – Καθαριότητα. Σε επόμενη φάση και αφού προηγηθεί η σχετική ενημέρωση, οι έλεγχοι θα αφορούν και στην ελεγχόμενη στάθμευση.
«Στοχεύουμε στο να επικρατήσει ο σεβασμός στο δημόσιο χώρο και είμαστε βέβαιοι πως αυτή η προσπάθεια του Δήμου βρίσκει συμμάχους στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα, δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για καταστολή, γι’ αυτές τις μικρές μειοψηφίες που δρουν ενάντια στην ποιότητα ζωής της πλειοψηφίας των πολιτών», τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Τέλος στην αφισορύπανση
Ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας, συγκροτήθηκε ένα συνεργείο καθαριότητας από τους εργαζόμενους με τις πεντάμηνες συμβάσεις, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά  με το να καθαρίζει την πόλη από την παράνομη αφισσοκόληση.
Από την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί θα επιβάλλεται πρόστιμο όπου βρεθεί κολλημένη αφίσα και δεν είναι στα αδειοδοτούμενα και καθορισμένα από το Δήμο σημεία.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων μίλησε για κόμματα και πολιτικές  οργανώσεις που κολλάνε αφίσες πάνω στα σήματα των καινούργιων κάδων ανακύκλωσης και πάνω σε πινακίδες κυκλοφορίας , διερωτώμενος: «είναι αυτό ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Είναι αυτό προοδευτικό, επαναστατικό ή δεν ξέρω τι άλλο;»
Μίλησε για πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραστάσεις που διαφημίζονται πάνω σε δημόσια κτίρια, σε διατηρητέα κτίρια, ή πάνω σε σπίτια συμπολιτών μας κι αναρωτήθηκε αν «έτσι προάγεται ο πολιτισμός και το καλλιτεχνικό πνεύμα».
«Δεν φοβάμαι να πω ότι ια μένα αυτό είναι φασισμός κι όποιος θα συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, πλέον είναι ανεπιθύμητος στο Δήμο μας», τόνισε σε έντονο ύφος ο κ. Μπέγκας. 
Παράλληλα ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εδώ και καιρό έτοιμο το διαγωνισμό για τη μίσθωση των στάσεων των λεωφορείων και των διαφημιστικών στάντς, αλλά καθυστέρησε η διακήρυξη για να λυθεί το πρόβλημα με τις εγγυητικές επιστολές που προκάλεσε ο έλεγχος κεφαλαίων. «Τώρα που βαίνει προς εξομάλυνση το  πρόβλημα με τις Τράπεζες, εντός των ημερών ο διαγωνισμός ‘θα βγει στον αέρα’ κι ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπίσει άλλη μία εστία αφισορύπανσης», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Έλεγχος στα Τραπεζοκαθίσματα και την Καθαριότητα
Εντατικοί έλεγχοι θα υπάρχουν πλέον από τη Δημοτική Αστυνομία και στο θέμα των Τραπεζοκαθισμάτων και αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες από την ερχόμενη Δευτέρα, μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα εβδομάδα ενημέρωσης και συστάσεων.
«Θεωρώ ότι η σωστή και ισορροπημένη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έχει αναβαθμίσει πολλά σημεία της πόλης, σημείωσε ο Δήμαρχος, προσθέτωντας πως υπάρχουν όμως και ορισμένοι επαγγελματίες που λειτουργούν σε βάρος της πόλης, των πολιτών και των συναδέλφων τους.  Που είτε δεν έχουν άδεια, είτε επεκτείνονται σε πολλαπλάσιο χώρο ή ακόμα χειρότερα πάνω στις διελεύσεις τυφλών.
«Απευθύνω την τελευταία προειδοποίηση και από την ερχόμενη Δευτέρα αυτές οι περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με τα αυστηρά πρόστιμα», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Σε ότι αφορά στην καθαριότητα, ο Δήμαρχος σημείωσε πως είναι ένα δύσκολο πεδίο ελέγχου στο σύνολο του, γιατί δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις τον πολίτη που αφήνει τη νύχτα μπάζα, στρώματα, έπιπλα δίπλα στον κάδο ή αυτούς που μετατρέπουν σε μικρές χωματερές πολλά σημεία μέσα στην πόλη, τα οποία καθαρίζει η υπηρεσία του Δήμου κι αμέσως ξαναδημιουργούνται.
«Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου και αυτές είναι κυρίως οι περιπτώσεις των επιχειρηματιών», όπως είπε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στις κούτες εμπορευμάτων που αφήνονται έξω από τους κάδους ανακύκλωσης ή στις σακούλες καταστημάτων εστίασης που πετιούνται –και μάλιστα ανοιχτές- έξω από τους κάδους.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε από πού προέρχονται και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας ώστε από τις σακούλες να εντοπίζουν τον παραβάτη και να επιβάλουν πρόστιμα», είπε ο κ. Μπέγκας.
Ο  Δήμαρχος Ιωαννίνων κατέληξε διαβεβαιώνοντας  πως, έχοντας πλέον ο Δήμος τον μηχανισμό ελέγχου της Δημοτικής Αστυνομίας «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε την καθημερινή ποιότητα ζωής» και ζήτησε την βοήθεια των πολιτών, λέγοντας πως «το τι σημαίνει ποιότητα ζωής στην πόλη, θα το καθορίσει η πλειοψηφία των πολιτών κι όχι οι μικρές μειοψηφίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου