ΑΘΗΝΑ / ΠΑΤΡΑ : Η πιο μαζική «φυγή» καλοκαιριού

Η μαζικότερη «φυγή» του καλοκαιριού είναι προ των πυλών. Έτσι οι τελευταίοι εκδρομείς είναι έτοιμοι για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και σε όλους τους σταθμούς των ΚΤΕΛ, στα αεροδρόμια, αλλά και στα λιμάνια όλης της χώρας αναμένεται να μη πέσει καρφίτσα.
Για αυτό ακριβώς τον λόγω, η Τροχαία ήδη από σήμερα έχει λάβει πρόσθετα αυστηρά μέτρα ώστε να γίνει με ασφάλεια η μετακίνηση των ταξιδιωτών. Ταυτόχρονα τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας έχουν αυξήσει τα δρομολόγιά τους, ενώ η αύξηση στην κίνηση σε λιμάνια και αεροδρόμια παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
ΚΤΕΛ και τρένα
Σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα των δρομολογίων που θα αναχωρήσουν από τους σταθμούς Λιοσίων και Κηφισού παρουσιάζουν πληρότητα και έτσι για αρκετούς προορισμούς πραγματοποιούνται έκτακτα δρομολόγια ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι ταξιδιώτες.
Το ίδιο σκηνικό ισχύει και στα τρένα όπου η πληρότητα αγγίζει το 80%.
Τα δρομολόγια των πλοίων
Αυξημένη είναι και σήμερα η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Εκδρομείς αλλά και αδειούχοι του Αυγούστου αναμένεται να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ για την αυριανή εορτή του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και να περάσουν για λίγες ημέρες σε κάποιο νησί του Αιγαίου.
Οι προορισμοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πληρότητα, η οποία ξεπερνάει το 80%, είναι για τα νησιά της Τήνου και της Πάρου.
Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων που αναχωρούν αλλά και γι’ αυτούς που επιστρέφουν, και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.
Για σήμερα από τον Πειραιά είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν 23 πλοία για διάφορα νησιά του Αιγαίου, 28 για τον Αργοσαρωνικό, 13 από τη Ραφήνα και 7 από το Λαύριο.
Χθες, Πέμπτη 13/08, αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 22 πλοία με 19.610 επιβάτες, 2.821 οχήματα, 663 φορτηγά και 848 δίκυκλα. Για τον Αργοσαρωνικό αναχώρησαν 34 πλοία με 6.137 επιβάτες, 628 αυτοκίνητα, 59 φορτηγά και 290 δίκυκλα. Από τη Ραφήνα αναχώρησαν 11 πλοία με 5.414 επιβάτες με 966 οχήματα, 61 φορτηγά και 155 δίκυκλα. Από το Λαύριο 6 πλοία με 1.791 επιβάτες, 4.430 οχήματα, 51 φορτηγά και 64 δίκυκλα.
Αύξηση στις πτήσεις
2.221 θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως και τις 17 Αυγούστου στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Η αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετραήμερο αγγίζει το 16%.
Πιο συγκεκριμένα στις 14 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν 552 πτήσεις, το Δεκαπενταύγουστο 553 πτήσεις, στις 16 του μήνα 554 αφίξεις και αναχωρήσεις, ενώ την 17η Αυγούστου 562 πτήσεις.
Οι πιο δημοφιλής προορισμοί του εξωτερικού αναδεικνύονται για αυτές τις ημέρες η Μαδρίτη και το Ντουμπάι.
Στους εκδρομείς του εσωτερικού το νησί της Σάμου είναι ο προτιμότερος προορισμός.
Τα μέτρα της Τροχαίας
- Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
- Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
- Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
- Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
- Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
- Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
- Χρηστική ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων, μέσω των Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος.
- Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
Επιπλέον, καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί παρακαλούνται:
- να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
- να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
- να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
- να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,
- σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου