ΠΑΤΡΑ : Εδω.. πανεπιστήμιοΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, και η πρώτη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Συζητήθηκαν αρκετά των θεμάτων που απασχολούν τα Πανεπιστήμια, και με προτεραιότητα τους προϋπολογισμούς και τις θέσεις ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού. Υπήρξε αμοιβαία δέσμευση για πλήρη και άμεση ενημέρωση τόσο του Προεδρείου της Συνόδου όσο και του Υπουργείου Παιδείας για τα επιμέρους θέματα των Πανεπιστημίων.


ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ:
Διακρατικά προγράμματα MED 2014-2020 & BALKANMED
Ενόψει της ανοικτής πρόσκλησης του διακρατικού Προγράμματος MED και εν αναμονή της πρόσκλησης του νέου προγράμματος BALKAN MED, στις 8 Οκτωβρίου 2015 διοργανώθηκε από τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών (Μονάδα Υποστήριξης – Ανάπτυξης της Έρευνας και Πιστοποίησης Διαδικασιών), και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», Ημερίδα Ενημέρωσης. Οι παρουσιάσεις έγιναν από τον κ. Ευάγγελο Βιδάλη, στέλεχος της Μονάδας Β2 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» και Εθνικό Σημείο Επαφής του προγράμματος MED. Την ημερίδα παρακολούθησαν, εκτός των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και των Ερευνητικών και Παραγωγικών Φορέων της περιοχής μας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα δικτύωσης των φορέων με στόχο τη συνεργασία τους στην παρούσα πρόσκληση αλλά και στις μελλοντικές των Διακρατικών Προγραμμάτων (INTERREG).

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (e CLASS)
Η πλατφόρμα eClass του Πανεπιστημίου Πατρών, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών μαθημάτων και επιτρέπει την τηλεκπαίδευση των φοιτητών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις, αναβαθμίστηκε ριζικά. Από την 1η Οκτωβρίου προσφέρει όχι μόνο ένα νέο περιβάλλον και αυξημένα επίπεδα ασφαλείας, αλλά και μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά, όπως: καινούρια υποσυστήματα για τα παρουσιολόγια, blogs μαθήματων, ενσωμάτωση νέου μηχανισμού αναζήτησης, οργάνωση κατηγοριών μαθημάτων σε νέα ιεραρχική δομή, αναβάθμιση εργαλείων αξιολόγησης, επικοινωνίας και συνεργασίας. Ελπίζουμε το νέο περιβάλλον να παράσχει στους φοιτητές μας περισσότερα εργαλεία μάθησης και εκπαίδευσης!

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ OpenAire2020
Το Πανεπιστήμιο μας εντάχθηκε, μαζί με τα υπόλοιπα ελληνικά ΑΕΙ στην διαδικτυακή πύλη του προγράμματος «OpenAire2020». Το OpenAire2020 προσφέρει υπηρεσίες αναζήτησης, διαχείρισης, ανάλυσης και παροχής μεταδεδομένων που προέρχονται από επιστημονικές δημοσιεύσεις και αποσκοπεί στην προώθηση της Ανοιχτής Πρόσβασης στην Ευρώπη. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω της σελίδας https://www.openaire.eu και στη συνέχεια, τα μέλη του Ιδρύματός μας, θα πρέπει να κάνουν χρήση του Upnet ID τους (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης).

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Το Εργαστήριο Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας συνεχίζει και φέτος τον ιδιαίτερα επιτυχημένο κύκλο βραδινών διαλέξεων, που ξεκίνησε την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, πάνω σε θεωρητικά και γραμματολογικά ζητήματα νεοελληνικής και συγκριτικής φιλολογίας. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 (ώρες 6.00-9.00 μ.μ.) σε αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, όπου η κ. Αντιγόνη Βλαβιανού, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΑΠ, θα μιλήσει με θέμα: «Μένης Κουμανταρέας – Pier Paolo Pasolini. Γραφή των αισθήσεων και των προαισθήσεων».

EUROAXESS roadshow
Το λεωφορείο του EUROAXESS θα επισκεφτεί στο Πανεπιστήμιό μας την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των φοιτητών- ερευνητών σχετικά με την πρωτοβουλία EURAXESS παρέχοντάς τους τη δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με τις πολιτικές και τα εργαλεία της ΕΕ, που αφορούν στη σταδιοδρομία και στην κινητικότητα των επιστημόνων στην Ευρώπη. Το Λεωφορείο επισκέπτεται περισσότερες από 35 πόλεις της Ευρώπης σε 16 χώρες. Την περσινή χρονιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή 10.000 φοιτητές και ερευνητές σε όλη την Ευρώπη. Φέτος, η περιοδεία ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου από τις Βρυξέλλες. Το λεωφορείο θα σταματήσει έξω από το κτίριο της Πρυτανείας στις 9.30 π.μ., όπου σε μια εορταστική εκδήλωση – καλωσόρισμα, οι υπεύθυνοι του Προγράμματος, σε συνεργασία με το Κέντρο EURAXESS και την Μονάδα Καινοτομίας- Μεταφοράς Τεχνογνωσίας- Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου μας, θα συζητήσουν με το κοινό και θα δώσουν πληροφορίες και υλικό, συνδέοντας τους, μέσω του λεωφορείου, απευθείας με το EURAXESS. Θα ακολουθήσει Ημερίδα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο με θέματα την ενημέρωση σχετικά με την πρωτοβουλία EURAXESS, τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου μας μέσω των Προγραμμάτων Κινητικότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θέματα Βιοηθικής και Εθνικές Πολιτικές για την Ηθική στην Έρευνα, την Προστασία της Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΩΡΛ
Το 18ο Πανελλήνιο ΩΡΛ Συνέδριο, που οργανώνει η Πανελλήνια Εταιρεία Ωτορινολα-ρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, θα πραγματοποιηθεί από 15-18 Οκτωβρίου 2015, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.  Η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15/10/2015 και ώρα 20.30, και την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει η κ. Φωτεινή Τσαλίκογλου, Συγγραφέας και Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Ανθεκτικότητα και εργασιακή εξουθένωση σε ταραγμένους καιρούς». Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://www.orl2015.gr/

ΥΠΟΔΟΧΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ERASMUS+
Το Πανεπιστήμιό μας την περίοδο αυτή δεν υποδέχεται μόνο τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και αυτούς που δίνουν το «ιδιαίτερο» χρώμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τους εισερχόμενους αλλοδαπούς φοιτητές που φιλοξενούνται με τις δράσεις του προγράμματος Erasmus+. Συνολικά, την περίοδο αυτή εκπαιδεύονται στο Ίδρυμά μας ενενήντα εννέα (99) φοιτητές, όλων των κύκλων σπουδών, προερχόμενοι από 16 χώρες της Ευρώπης, αλλά και από την Ασία, τις ΗΠΑ, τα Βαλκάνια και τη Ν. Αμερική. Μεγαλύτερη εισερχόμενη κινητικότητα εμφανίζουν τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φιλολογίας, Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Οικονομικών Επιστημών, ενώ ακολουθούν τα: ΤΕΕΑΠΗ, Ηλεκτρολόγων Μηχ/κων, ΠΤΔΕ, Ιατρικής, Μαθηματικών, Μηχανικών Η/Υ, Φιλοσοφίας, Φαρμακευτικής, Φυσικής και Χημείας. Το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και ο σύλλογος φοιτητών Erasmus ESN (Erasmus Student Network) UOPA ανέλαβαν να εγκλιματίσουν τους νέους μας φιλοξενούμενους, με δράσεις τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην πόλη της Πάτρας.

Η ΠΑΝΕΠΙΣτηΜΙΟΥΠΟΛΗ της ΠΑΤΡΑΣ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένα από τα «προνομιούχα» Ιδρύματα της χώρας, καθώς έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί το σύνολο των λειτουργιών και των εγκαταστάσεων της Πάτρας σε μια οργανωμένη και ευρύχωρη Πανεπιστημιούπολη, που εκτείνεται σε μια έκταση 4,5 χμ2 στην περιοχή του Ρίου, στα χαμηλά πρανή του Παναχαϊκού όρους, με εξαιρετική θέα στον Πατραϊκό αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Στην Πανεπιστημιούπολη, που αναπτύσσεται συνεχώς για σχεδόν μισόν αιώνα (από το 1968), στεγάζονται τα 21 Τμήματα του Ιδρύματος (εκτός από αυτά που εδρεύουν στο Αγρίνιο), οι διοικητικές υπηρεσίες, η Φοιτητική Εστία, το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, τρία Μουσεία, βιολογικός καθαρισμός, ερευνητικές υποδομές, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Την εικόνα της «οργανωμένης» και «αυτόνομης» πόλης συμπληρώνουν ο ιερός ναός, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η τράπεζα, το βιβλιοπωλείο, κεντρικό εστιατόριο και περιφερειακά κυλικεία / μικρά καφέ, υπαίθρια γλυπτά και μικροί «θεατρικοί» χώροι συγκέντρωσης. Φυσικά όρια προς Βορρά και Νότο αποτελούν δύο ποταμοί, ο Σέλεμνος και ο Χάραδρος, με πλούσιο μυθολογικό παρελθόν, που αναφέρονται από τον περιηγητή της αρχαιότητας Παυσανία, και η Πανεπιστημιούπολη εκτείνεται ανάμεσά τους σε μία περιοχή με αξιοσημείωτη χλωρίδα και πανίδα, στοιχείο που εξασφαλίζει τη δυνατότητα επαφής με το φυσικό περιβάλλον και συνθήκες ηρεμίας για απερίσπαστη σπουδή και εργασία.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί Επιτροπή Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, που συμμετείχε ενεργά στη διατύπωση της «Χάρτας των Ελληνικών Αειφόρων Πανεπιστη μίων». Στόχος της Επιτροπής είναι η συστηματική καταγραφή, ο συντονισμός και η ιεράρχηση των σχετικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και ενεργειών, καθώς και ο καθορισμός της μελλοντικής περιβαλλοντικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το «Πράσινο Πανεπιστήμιο» (http://green.upatras.gr/) ασχολείται με ζητήματα ενέργειας, ανακύκλωσης, καταγραφής και διαχείρισης αποβλήτων, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 
Προσκαλούμε τους πρωτοετείς φοιτητές να ανακαλύψουν την Πανεπιστημιούπολη !
Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για τα μέλη της κοινότητας αλλά και τους συμπολίτες μας να περιδιαβούν, στον ελεύθερο χρόνο τους, με νέα ματιά το περιβάλλον μας.
Καλό Σαββατοκύριακο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου