ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Επιστολη για αποπληρωμή μέρους των οφειλών του ΔημοσίουΠρος
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Αξιότιμο κ. Αλέξη Τσίπρα


Θέμα: «Αποπληρωμή μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από την υπεραπόδοση που έχει προκύψει στα έσοδα του ελληνικού δημοσίου»


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Δεν αμφισβητεί κανείς την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ειδικότερα για την λήψη μέτρων ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

 
Ωστόσο οφείλουμε να αναδείξουμε μια εξίσου σημαντική ανάγκη, αυτή της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, η οποία τα τελευταία χρόνια λειτουργεί κάτω από ασφυκτικές συνθήκες ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας.
Όπως γνωρίζετε, βάσει των όσων έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους εταίρους και δανειστές της, στο κεφάλαιο 2.2 του Μνημονίου Συνεννόησης που υπέγραψε η ελληνική Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, γίνεται σαφής αναφορά στον τρόπο διαχείρισης ενδεχόμενης υπερεπίδοσης σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ειδικότερα, προβλέπεται η μεταφορά του 30% του πλεονάζοντος ποσού σε ειδικό λογαριασμό για την μείωση του χρέους, καθώς και η χρήση ενός πρόσθετου 30% για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες προμηθευτές.
Βάσει αυτών των προβλέψεων, εξυπακούεται, ότι το υπόλοιπο 40% του ποσού υπερεπίδοσης θα μεταφέρεται στα αποθεματικά του Κράτους.
Επίσης, στο συμπληρωματικό Μνημόνιο, που υπεγράφη στις 9 Ιουλίου 2016 αναφέρεται (κεφάλαιο 2.1) ότι σε περίπτωση επαρκούς απόδοσης των διοικητικών μέτρων για την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να δημιουργείται μια μόνιμου χαρακτήρα δημοσιονομική υπερεπίδοση έναντι των στόχων, οι ελληνικές αρχές σε συνεννόηση με τους θεσμούς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Ζητούμε να κατευθυνθεί το προβλεπόμενο ποσοστό του ποσού της υπερεπίδοσης σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους στην αποπληρωμή μέρους των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, διότι είναι άκρως απαραίτητο για την συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο της συμφωνίας για την μείωση της φορολογίας και την διαμόρφωση ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος, απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την ενθάρρυνση νέων παραγωγικών επενδύσεων, ώστε να καταστεί μια μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και των συνταξιούχων.
Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναθέρμανση της αγοράς για την επιτάχυνση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ευχόμαστε Καλές Γιορτές, υγιές, δημιουργικό και παραγωγικό το Νέο Έτος!!!
  

Με εκτίμηση,


Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου