Θετικοί οι δείκτες από την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό της Περιφέρειας ΗπείρουΣυμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, αλλά και στοχευμένες - συνδυασμένες παρουσιάσεις του τουριστικού προϊόντος, της γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων σε πρωτεύουσες ξένων χωρών -"στόχων", περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2017, το οποίο εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα υποβληθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Στα θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει για τον τουρισμό και την οικονομία της Ηπείρου, από τις δράσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια,  αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Στράτος Ιωάννου.
                         
                                                         
"Από την αρχή έχουμε πει ότι για μας δεν είναι αυτοσκοπός ο τουρισμός στην Ήπειρο, αλλά αυτός πρέπει να συνδυάζεται και με τα τοπικά προϊόντα. Και αυτό το κάναμε πράξη. Το παράδειγμά μας, το επικρότησε και το ακολούθησε και η Υπουργός Τουρισμού", τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι για την καλύτερη προβολή της Ηπείρου, η Περιφέρεια είναι ανοικτή σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους Δήμους. 

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στην προώθηση από την Περιφέρεια σημαντικών έργων υποδομής, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί στα παράλια με τους οποίους θα αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν. Πρόσθεσε ότι σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν και οι μελέτες για την αδειοδότηση των λιμανιών και των μαρίνων, η τοποθέτηση ειδικών κατασκευών για την πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα κ.α. "Έγινε πολύ δουλειά από όλους για να έχουμε τα σημερινά θετικά αποτελέσματα", συμπλήρωσε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, στην τοποθέτησή του, αλλά και απαντώντας σε ερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων, τόνισε ότι τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού Τουριστικής Ανάπτυξης της Ηπείρου, είναι εμφανή, σε όλους τους  φορείς του κλάδου, λέγοντας πως:  "Υπάρχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα της Ηπείρου ως προορισμός, αλλά και αύξηση επισκεψιμότητας, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία στις πύλες εισόδου που , αφενός  δείχνουν αύξηση  του αριθμού των επισκεπτών και αφετέρου σημαντική ικανοποίησή τους".  Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το άνοιγμα νέων αγορών και την αύξηση των επισκεπτών από Κύπρο, Ισραήλ, Ρουμανία κ.α., προσθέτοντας και την προσθήκη νέων πτήσεων από την Easyjet, οι οποίες την προσεχή θερινή περίοδο θα ανέρχονται   σε τέσσερις (από δύο φέτος).

Ο κ. Στρ. Ιωάννου, τόνισε επίσης ότι βασικός στόχος της Περιφέρειας παραμένει ο εσωτερικός τουρισμός, αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύεται η μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια, προκειμένου να έλθουν περισσότεροι ξένοι τουρίστες και  να εισρεύσει περισσότερο συνάλλαγμα στη χώρα και στην Ήπειρο. "Η Περιφέρεια προγραμματίζει και υλοποιεί εκείνες τις δράσεις προβολής που μπορεί, αλλά το ποιός θα φέρει τελικά εδώ τουρίστες είναι θέμα των επιχειρηματιών",  επεσήμανε επίσης.
Όσον αφορά το προτεινόμενο πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2017, ο κ. Ιωάννου, τόνισε ότι η υλοποίησή του θα γίνει πάντα με τη συνεργασία των επαγγελματιών του κλάδου: "Δεν λειτουργούμε ευκαιριακά και θα συνεργαστούμε, όπως πάντα, με όλους τους Δήμους και τους φορείς" υπογράμμισε.  Τέλος προς την υλοποίησή του, ανέφερε ότι περιλαμβάνει δράσεις, που ενδεχομένως να μην υλοποιηθούν στο σύνολό τους, αλλά για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρχει έγκριση του Ε.Ο.Τ.. Τέλος ανακοίνωσε ότι επίκειται η διακήρυξη του διαγωνισμού του νέου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται οι δράσεις τουριστικής προβολής το διάστημα 2017-2020.  

          Συμμετοχές σε εκθέσεις
           
 Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής που εγκρίθηκε περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στις εξής Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις:

Έκθεση Ι.Μ.Τ.Μ. στο Τελαβίβ σε περίπτερο του ΕΟΤ.
 1.  Reisen Hamburg στο Αμβούργο.
 2. Έκθεση I.F.T. στο Βελιγράδι σε περίπτερο του ΕΟΤ.
 3. Έκθεση Ι.Τ.Β. στο Βερολίνο σε περίπτερο του ΕΟΤ.
 4. Έκθεση MEDITERRANEAN PANORAMA στη Στοκχόλμη.
 5. Έκθεση Β.Ι.Τ. στο Μιλάνο.
 6. Έκθεση Ταξίδι στην Κύπρο.
 7. Έκθεση Tour Natur στο Ντίσελντορφ.
 8. W.T.M. στο Λονδίνο σε περίπτερο του ΕΟΤ.
 9. Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.
 10. Grecka Panorama στη Βαρσοβία.

Επίσης προβλέπει την παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος, των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας της Ηπείρου στις πόλεις:

 1. Τίρανα.
 2. Σκόπια.
 3. Βουκουρέστι.
 4. Σόφια.
 5. Κωνσταντινούπολη.
 6. Ρώμη.
 7. Βουδαπέστη
 8.  Κίνα (Jilin)

Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε την τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την υλοποίηση δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Η πρώτη τροποποίηση αφορά τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, με τη δημιουργία Τμήματος Κινήτρων, το οποίο θα έχει αρμοδιότητα για την παρακολούθηση μακροχρόνιων υποχρεώσεων για πράξεις συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από διαρθρωτικά ταμεία. Επίσης στο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων  προβλέπεται η σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις αιτήσεις υπαγωγής δράσεων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από διαρθρωτικά ταμεία, θα γίνεται η παραλαβή των αιτήσεων, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής επενδύσεων και θα παρακολουθούνται οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις των επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.

      Η δεύτερη τροποποίηση αφορά τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, που  θα επωμιστεί τη γενικότερη ευθύνη και εποπτεία της οργάνωσης, εφαρμογής και παρακολούθησης των υπομέτρων / δράσεών του  Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Στην εν λόγω Διεύθυνση δημιουργείται και Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων, το οποίο- μεταξύ άλλων- θα έχει την αρμοδιότητα για τη διερεύνηση της δυνατότητας νέων εγγειοβελτιωτικών έργων καθώς και την εποπτεία και έλεγχο  των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η τρίτη τροποποίηση αφορά τη Διεύθυνση Οικονομικού, στην οποία περιέρχονται οι αρμοδιότητες Ελέγχου, Εκκαθάρισης και Έκδοσης Εντολής Πληρωμής Δαπανών, που έως τώρα ασκούνται από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

 Δόθηκε  στην κυκλοφορία η Γέφυρα Άννινου

Ένα σημαντικό έργο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο Εθνικό Δίκτυο της Ηπείρου,   μετά από επίπονη προσπάθεια της Περιφέρειας ολοκληρώθηκε ως προς το βασικό φυσικό του αντικείμενο και ήδη δόθηκε στη χρήση  χιλιάδων οδηγών και επιβατών. Πρόκειται για τη γέφυρα Άννινου, επί της Εθνικής Οδού Άρτας- Αντιρρίου, στην οποία τελείωσαν οι εργασίες διαπλάτυνσης και από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου παραδόθηκαν σε χρήση και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Το πλάτος της γέφυρας αυξήθηκε πλέον από τα επτά στα εννέα μέτρα, ενώ παράλληλα εκτελέστηκαν εργασίες και αποκατάστασης της  προϋπάρχουσας γέφυρας.

Το έργο θα συμπληρωθεί με την τοποθέτηση στηθαίων σε όλο το απαιτούμενο μήκος, με την τελική ασφαλτόστρωση και την τελική διαγράμμιση επί της γέφυρας. Για τους λόγους αυτούς, η Διεύθυνση Τεχνικών συστήνει στους οδηγούς να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν με συνέπεια την εργοταξιακή σήμανση.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία "Β. ΓΚΑΡΤΖΩΝΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.", με το ποσό της σύμβασης να ανέρχεται σε 263.182 ευρώ (πλέον του ΦΠΑ). 

 Εντάξεις νέων κοινωνικών δομών στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020"

Νέες εντάξεις κοινωνικών δομών Δήμων της Ηπείρου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020" υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 Συγκεκριμένα δημιουργούνται Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, με προϋπολογισμό 112.320 ευρώ το καθένα. Ημερομηνία έναρξης των πράξεων ορίζεται η 01/02/2017 και λήξης η 31/7/2020.

Ωφελούμενοι/ες της πράξης είναι οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης του Κέντρου Κοινότητας και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Κοινωνικό παντοπωλείο και παροχής συσσιτίου,
κοινωνικό φαρμακείο Δήμου Αρταίων

Με άλλη απόφαση του Περιφερειάρχη εντάσσονται στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" δύο Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών  του Δήμου Αρταίων με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Παροχής Συσσιτίου για 160 ωφελούμενους και η δεύτερη τη δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου με τουλάχιστον 100 ωφελούμενους. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 416.520 ευρώ,  ημερομηνία έναρξης της πράξης είναι η 1 Απριλίου 2ο17 και λήξης η 31η Μαΐου 2020.

Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο Φιλιατών

Κοινωνικό Παντοπωλείο, θα λειτουργήσει ο Δήμος Φιλιατών, στο πλαίσιο των κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Η σχετική πράξη με προϋπολογισμό 117.οοο ευρώ, με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, εντάσσεται στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020".  Ως ημερομηνία έναρξης ορίστηκε η 1/4/2017 και λήξης η 31/5/2020. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δ. Φιλιατών, θα διασφαλίζει την σταθερή τροφοδοσία 110 περίπου οικογενειών κάθε μήνα, ενώ θα διαθέτει επίσης  είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, cd κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου