ΠΑΤΡΑ : Εκπαίδευση διάσωσης στη θάλασσα





Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δεύτερη σειρά Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ) από την Πανελλήνια Ένωση Πιλότων (Π.Ε.Π.) και την iForce Επικοινωνίες υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στην Πάτρα στις 27-28 Μαΐου. Η εκπαίδευση συμπεριέλαβε θεωρητικά μαθήματα και πρακτική εκπαίδευση στην θάλασσα. Σημαντική ήταν ή συμμετοχή του Δήμου Αιγιαλείας, του Οργανισμού Λιμένα Πατρών, του Λιμενικού Σώματος, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Τμήματος Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πάτρας. Σε μήνυμα του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Αναμφίβολα, κάθε οργανωμένη προσπάθεια που θέτει ως στόχο την ακεραιότητα  της ανθρώπινης ζωής και ιδιαίτερα την προστασία της στη θάλασσα, σε μία χώρα με την έκταση των ακτογραμμών όπως της Ελλάδας, η οποία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, ανάγεται ως ύψιστης σημασίας πρωτοβουλία, που θα πρέπει να απολάβει της μέγιστης δυνατής υποστήριξης και κοινωνικής συμμετοχής.» 










Τους εκπαιδευόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες και μέλος της ΠΕΠ κ. Φωκίων Ζαΐμης ο οποίος τόνισε ότι τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται αφενός σε στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας αλλά είναι πλέον ανοικτά και σε πολίτες άνω των 18 ετών. Τόνισε ότι θα μπορούσαν πέραν της χρηστικότητας του μαθήματος να αποτελέσουν και ένα μόνιμο πόλο έλξης ακόμα και για ξένους ενδιαφερόμενους για να τονώσουν την τοπική τουριστική κίνηση συνδυαζόμενη με τα τοπικά ξενοδοχεία και αξιοθέατα της εκάστοτε περιοχής. Ο εκπαιδευτής μέλος της ΠΕΠ Κ Πανταζίδης Ευστράτιος, Σμήναρχος (Ι) ε.α εκπροσωπώντας την ΠΕΠ ανέφερε τα βασικά θέματα και την διαδικασία του σεμιναρίου. Εν συνεχεία χαιρετισμό απηύθυνε η κα. Αθανασία Αναγνωστοπούλου Βουλευτής Αχαΐας και τ. Υπουργός, ο κ. Νίκος Γυφτάκης, Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο κ. Σωτήρης Σιώκος, Έφορος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πάτρών που συνεχάρησαν τους διοργανωτές. Οι εθελοντές εκπαιδευτές του προγράμματος Επισμηναγός Γκαϊδόγιαννης Νικόλαος και Αρχισμηνίας Κουτσούκος Παναγιώτης, κάτοχοι πτυχίου ναυαγοσώστη, αυτοδύτη των ενόπλων δυνάμεων με πολύχρονη εμπειρία  στην θαλάσσια επιβίωση, εντυπωσίασαν με τις γνώσεις και την μεταδοτικότητά τους εκπαιδευόμενους.

Μεταξύ άλλων η εκπαίδευση αφορούσε στα εξής θέματα :  Σωστικά μέσα-λειτουργία Σωσιβίου,  επίδειξη υλικών survival kit , λειτουργία λέμβων 7-25 ατόμων, άνοιγμα λέμβους 7-25 ατόμων, επικίνδυνη θαλάσσια ζωή, κολύμβηση-επιβίβαση σε λέμβους, ιατρικά προβλήματα στην θαλάσσια επιβίωση – πρώτες βοήθειες, έρευνα – εντοπισμός - διάσωση, χρήση ειδών εντοπισμού διάσωσης κλπ. Το σεμινάριο αποσκοπούσε στην εκπαίδευση  στελεχών πολιτικής προστασίας Δήμων, Περιφερειών, Οργανισμών, πιλότους, πλήρωμα αεροπλάνων ή πλοίων, ιδιώτες με συχνή χρήση αεροπλάνων, πλοίων αλλά και κάθε άλλο άτομο που έχει ενδιαφέρον να έχει μια κατάρτιση στο αντικείμενο αυτό χωρίς διακρίσεις. Στο τέλος της εκπαίδευσης εδόθη βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι πόλεις στις οποίες θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο είναι οι εξής: Κέρκυρα:  Ρόδος, Χανιά, Ηράκλειο Κρήτης, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Βόλος αλλά και οπουδήποτε αλλού εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον καταρχήν από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες.

LINKS:            www.iforce.gr    www.hellenicpilotsassociation.org
Για  περαιτέρω πληροφορίες ή δυνατότητες συμμετοχής ή χορηγικές ευκαιρίες επικοινωνήστε με την iForce Επικοινωνίες στο info@iforce.gr, 210 3392500, 6936-850951

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου