Europa League: Η σύγκρουση δύο παραδοσιακών δυνάμεων!

Το κοινό χαρακτηριστικό του Αγιαξ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που συγκρούονται απόψε στον τελικό του Europa League είναι ότι πρόκειται για δύο παραδοσιακές δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που αναζητούν τη χαμένη τους αίγλη.Λιγότερο η Γιουνάιτεντ που βρίσκεται έξω από τα πράγματα εδώ και τέσσερα χρόνια και μακριά από ευρωπαϊκό τελικό εδώ και έξι. Ο Αγιαξ βρέθηκε για τελευταία φορά στην κορυφή της Ευρώπης τη δεκαετία του 1990 και φιλοδοξεί να επιστρέψει στηριζόμενος στη συνταγή που τον έκανε διάσημο στον πλανήτη: στα θαυματουργά πιτσιρίκια του!Θα τα καταφέρει άραγε η πιο νεανική ομάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης; Θα το γνωρίζουμε το βράδυ, καθώς ο αγώνας αρχίζει στις 21:45 με διπλή τηλεοπτική μετάδοση (Cosmote Sport 1 και ΕΡΤ 1/ΕΡΤ HD).

 Αν αρχίσουμε τις χρονικές αντιπαραβολές που σχετίζονται με την ηλικία των Ολλανδών, θα χρειαστούμε σελίδες ολόκληρες! Ενα παράδειγμα που αφορά τον μεγάλο απόντα του τελικού, τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς... Οταν ο Σουηδός στέφθηκε πρωταθλητής Ολλανδίας με τον Αγιαξ το 2002, σχεδόν όλοι οι παίκτες του «Αίαντα» που θα αγωνιστούν στον τελικό δεν είχαν πάει ακόμα σχολείο ή ήταν μαθητές δημοτικού! Παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 1993 έως το 1999 με... βετεράνο τον 31χρονο Λάσε Σένε. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις διάσημες ακαδημίες του συλλόγου, όχι όμως και ο Αντρέ Ονανά. Ο βασικός γκολκίπερ του Αγιαξ και αντικαταστάτης του Κάσπερ Σίλεσεν είναι μόλις 21 ετών, όμως αποκτήθηκε στα 20 από τη Μπαρτσελόνα, με την οποία διέπρεψε στο Youth League, αλλά φαίνεται πως δεν υπήρχε χώρος στην πρώτη ομάδα.

Η Γιουνάιτεντ έχει το δικό της «φυντάνι», τον Μάρκους Ράσφορντ που εμφανίστηκε πέρυσι από το... πουθενά και θεωρείται πλέον βασικός. Απόντος του Ιμπραϊμοβιτς, ο 19χρονος επιθετικός θεωρείται μάλιστα «αιχμή του δόρατος» από τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος θέλει να πανηγυρίσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής των «Κόκκινων Διαβόλων». Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη επιστροφή, ενώ σε πρακτικό επίπεδο θα επαναφέρει τη Γιουνάιτεντ στα «σαλόνια» του Champions League. Ο νικητής κερδίσει μια θέση στη διοργάνωση των πρωταθλητών, κάτι που χρειάζεται επειγόντως η Μάντσεστερ που κατετάγη μόλις 6η στην Premier League. Αντίθετα, ο Αγιαξ θα συμμετάσχει στους προκριματικούς ως δεύτερος του πρωταθλήματος Ολλανδίας. Πρώτος τελικός για τον τεχνικό του Αγιαξ, Πίτερ Μπος, ο οποίος αναζητά την πρώτη διάκριση της προπονητικής του καριέρας! Εως τώρα έχει να επιδείξει μόνο ένα πρωτάθλημα ερασιτεχνών (!) με την Απελντόορν το 2002.
Εκτός από τον τραυματία Ζλάταν, θα απουσιάσουν ακόμα οι Ρόχο, Γιανγκ, Σο από τη Γιουνάιτεντ, ενώ μοναδικός τιμωρημένος είναι ο Φίερχεφερ. Ετσι, ο Αγιαξ χάνει τον έναν από τους δύο γεννηθέντες τη δεκαετία του 1980 που υπολογίζονται ως βασικοί! Ο έτερος είναι ο Λάσε Σένε. Ολοι οι υπόλοιποι έχουν γεννηθεί από το 1992 και μετά!
Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ - «Friends Arena», Στοκχόλμη
Πανέμορφο και υπερσύγχρονο στάδιο, που αποπερατώθηκε το 2012 και στις 25 Οκτωβρίου η Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας έκοψε την κορδέλα. Η χωρητικότητά του είναι 50.000 θεατές, αλλά ξεπερνά τους 70.000 σε συναυλίες καθώς από την αρένα του έχουν περάσει ο Μπρους Σπρίνγκστιν, οι AC/DC και μόλις πριν από 2 εβδομάδες οι Depeche Mode. Η τοποθεσία του είναι ειδυλλιακή, ακριβώς δίπλα στη λίμνη Rastasjon. Είναι έδρα της ΑΪΚ Στοκχόλμης (με μέσο όρο 21.000 εισιτηρίων!) και της εθνικής Σουηδίας. Διαθέτει πάρκινγκ για 300 πούλμαν και 4.000 αυτοκίνητα, παρότι στα 700 μέτρα υπάρχει σταθμός του τρένου.
Γύρω από το γήπεδο έχουν κατασκευαστεί πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, γραφεία και συνεδριακά κέντρα, ενώ από το 2015 λειτουργεί το μεγαλύτερο Mall της Σουηδίας με 240 καταστήματα.
Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ - Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
Ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα είναι ο «άρχοντας» του τελικού. Για τον 41χρονο Σλοβένο από το Κόπερ αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, αφού δεν έχει διευθύνει ποτέ τελικό εκτός από έναν στο Ευρωπαϊκό Ελπίδων πριν από 10 χρόνια (Ολλανδία-Σερβία 4-1).
Η διαιτητική ομάδα του τελικού:
Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
Βοηθοί: Γιούρε Πραπρότνικ και Ρόμπερτ Βούκαν (Σλοβενία)
Επιπρόσθετοι: Ματέι Γιούγκ και Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)
Τέταρτος: Τζανλούκα Ρόκι (Ιταλία)
Αναπληρωματικός: Τόμαζ Κλάτσνικ (Σλοβενία)
* Ακριβώς 22 χρόνια συμπληρώνονται την ημέρα του τελικού (24/5) από τότε που ο Αγιαξ κατέκτησε το τελευταίο του διεθνές τρόπαιο, το Champions League του 1995, νικώντας 1-0 τη Μίλαν στη Βιένη
* Σκόρερ σ΄έκείνον τον τελικό ήταν ο Πάτρικ Κλάιφερτ που την Τετάρτη ίσως δει τον γιο του, Τζάστιν, να αγωνίζεται εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
* Αντίπαλος με την παλιά του ομάδα θα βρεθεί ο Ντάλεϊ Μπλιντ, που προέρχεται από τα τμήματα υποδομής του Αγιαξ και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με την πρώτη ομάδα. «Θρύλος» του Αγιαξ είναι ο πατέρας του, Ντάνι Μπλιντ.
* Από τις ακαδημίες του Αγιαξ προέρχεται και ο γεννημένος στο Αμστερνταμ Τίμοθι Φοσού-Μενσά, που πήγε στο Μάντσεστερ το περασμένο καλοκαίρι σε ηλικία 18 ετών.
* Τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στο φετινό Europa League έχει ο Αντρέ Ονανά. Ο γκολκίπερ του Αγιαξ έχει αγωνιστεί σε 13 από τα 14 ματς της ομάδας του και έχει συνολικά 1200 λεπτά.
* Μόνο μία φορά έχει επισκεφτεί τη Σουηδία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν ηττήθηκε 3-1 από τη Γκέτεμποργκ σε όμιλο του Champions League το 1994
* Τέσσερις φορές έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν οι δύο φιναλίστ. Στον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA το 1976 προκρίθηκε η Γιουνάιτεντ με 0-1, 2-0. Επίσης στη φάση των «32» του Europa League το 2012 πάλι νικητές ήταν οι Αγγλοι με νίκη 2-0 στο Αμστερνταμ και ήττα 1-2 στο «Ολντ Τράφορντ». Σ' εκείνη την ομάδα της Γιουνάιτεντ βρίσκονταν οι Σμόλινγκ, Φιλ Τζόουνς, Ασλεϊ Γιανγκ και Ντε Χέα ενώ στον πάγκο ήταν και ο Πολ Πογκμπά πριν φύγει για τη Γιουβεντους!
* Ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει «του χεριού του» τον Αγιαξ. Ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε 5 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις με απολογισμό 17-2 τέρματα. Ο Πορτογάλος έχει έως τώρα 100% ρεκόρ στους τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς που έχει οδηγήσει τις ομάδες του.
* Μακράν η πιο επιθετική ομάδα στο φετινό Europa League είναι ο Αγιαξ, πρώτος σε τελικές προσπάθειες (225), αλλά και σε εύστοχες (95)
* Ο Μπερτράν Τραορέ αγωνίζεται στον Αγιαξ ως δανεικός από την Τσέλσι. Είχε κάνει ντεμπούτο στους «μπλε» τον Σεπτέμβριο του 2015, επι Μουρίνιο!
* Μόνο τέσσερις ομάδες έχουν καταφέρει να κερδίσουν και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει να γίνει η πέμπτη, έχοντας ήδη στα γραφεία της τρία κύπελλα Πρωταθλητριών (1968, 1999, 2008) και ένα Κυπελλούχων (1991). Οι τέσσερις είναι:
Πρωταθλητριων Κυπελλούχων UEFA/Europa
Μπάγερν 1974,1975,1976,2001,2003 1967 1996
Αγιαξ 1971,1972,1973,1995 1987 1992
Γιουβέντους 1985, 1996 1984 1977,1990,1993
Τσέλσι 2012 1971,1998 2013
* Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Αγιαξ σκοπεύει να γίνει η πρώτη ομάδα στα χρονικά που κατακτά τα τρόπαια σε όλες τις μορφές τους! Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, Κύπελλο UEFA/Europa League.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου