ΠΑΤΡΑ : Ο Στέλιος Κούλογλου παρουσιάζει στην το βιβλίο του για τη δικτατορία
Το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου«Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» (εκδ. Εστία) θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23Ιουνίου 2017, ώρα 8.30 μ.μ.στην Πάτρα, από το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι», στο αίθριο του Μέγαρου Πραπόπουλου (Φιλοποίμενος 36-42). Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Παπαναστασόπουλος, δικηγόρος, Αλέξης Σίνος, επιχειρηματίας, και Άκης Ταγκαλάκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Το βιβλίο περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία: διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από τη χούντα. Καταθέτει επίσης τις απόψεις του όλο σχεδόν το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε την 21η Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον πρέσβυ Φίλιπς Τάλμποτ μέχρι τον πολιτικό σύμβουλο Ρόμπερτ Κήλυ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα, που ήταν ο σύνδεσμος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με τον Παπαδόπουλο.
Συνολικά περιλαμβάνει μαρτυρίες που έδωσαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους οι:
Νίκος Αθανασιάδης, Μανόλης Αλεξάκης, Μίμης Ανδρουλάκης, Κίττυ Αρσένη, ΣήφηςΒαλυράκης, ΜιχάληςΒαρδάνης, Κώστας Βασιλάκης, ΓιώργοςΒελδεμίρης, ΓιώργοςΒερνίκος, ΛευτέρηςΒερυβάκης, Γιώργος Βότσης, Γιώργος Γαβριήλ, ΚώσταςΓεωργουσόπουλος, Μανώλης Γλέζος, Μιχαήλ Γουνελάς, Ηλίας Δημητρακόπουλος, Κώστας Δημητριάδης, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Σπύρος Ζουρνατζής, Φοίβος Ιωαννίδης, ΜανώληςΚαραπιπέρης, ΑντώνηςΚαρκαγιάννης, Ρόμπερτ Κήλυ, ΓιάννηςΚλωνιζάκης, ΠερικλήςΚοροβέσης, Γιώργος Κοτανίδης, Άλμπερτ Κουράντ, ΚώσταςΚωτσάκης, Χρήστος Λάζος, ΝικήταςΛιοναράκης, Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, ΝίκοςΜανιός, ΔιονύσηςΜαυρογένης, ΘανάσηςΜπαϊκούσης, ΜάκηςΜπαλαούρας, ΝίκοςΜπίστης, Τομ Μπόγιατ, Άρις Μπουλούκος, ΓιώργοςΜωράκης, Τζον Ντέι, Νίκος Οικονομάκος, Στάθης Παναγούλης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Μηνάς Παπάζογλου, Ιωάννα Παπαθανασίου, Γιώργος Παυλάκης, Νικόλαος Παππάς, Άγγελος Πνευματικός, ΦώτηςΠροβατάς, Γεώργιος Ράλλης, Γιάννης Γ. Ρέγκας, Αντώνιος Σκαρμαλιωράκης, ΓιάγκοςΣκουλάς, ΘεόδωροςΣκουλικίδης, Άννα Σολωμού, Γιάννης Στεφανίδης, Γιώργος Στράτος, ΑντώνηςΤαβάνης, Ουίλιαμ Φίλιπς, Τάλμποτ, Θεοδόσης Τάσιος, Στέφανος Τζουμάκας, Άγγελος Τσαγκαράκης, Καίτη Τσαρουχά, Νίκος Φαρμάκης, Τζον Φατσέας, ΓιάννηςΧαραλαμπόπουλος, Νάντης Χατζηγιάννης, ΔημήτρηςΧατζησωκράτης.

Ο Στέλιος Κούλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μικρασιάτες. Απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στη δημοσιογραφία στη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Ινδία. Διετέλεσε ανταποκριτής εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο Παρίσι και τη Μόσχα και κάλυψε τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.Εργάστηκε ως αρθρογράφος και πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες Η Αυγή, Η Καθημερινή και Το Βήμα, στο Αντί και σε άλλα ελληνικά περιοδικά. Έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα LeMondeDiplomatique και με το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE.
Ήταν αρχισυντάκτης και παρουσιαστής του «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» στην ΕΡΤ, που βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη, από το 1996 ως το 2008,οπότε και διακόπηκε από την ΕΡΤ. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε στο Διαδίκτυο την ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr.
Η σειρά των ντοκιμαντέρ του «Κομμουνισμός: Η μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα», «Ο αγώνας του θανάτου» και «Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου» κέρδισαν σειρά διεθνών βραβείων. Σήμερα συνεχίζει να αρθρογραφεί και να σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ. Από το 2014 είναι ευρωβουλευτής και ζει στις Βρυξέλλες.
Από τις Εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο και την ελληνική Αριστερά» (2005).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου