Αύγουστος 2017: Πανσέληνος, Περσείδες, μερική και ολική έκλειψη Ηλίου

Η ολική έκλειψη του Ηλίου στις 21 Αυγούστου, η Μερική έκλειψη Σελήνης που θα προηγηθεί τη Δευτέρα 7 Aυγούστου και η κορύφωση της «βροχής» από πεφταστέρια είναι τα αστρονομικά φαινόμενα που κυριαρχούν αυτόν τον μήνα. θα παρατηρηθεί το πρώτο καλοκαιρινό αστρονομικό φαινόμενο του 2017. Η Μερική Έκλειψη της Σελήνης, με μία μαγική Πανσέληνο, θα είναι ορατή από όλη την Ευρώπη και τη χώρα μας, μετά τη δύση του ήλιου, χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου. Επίσης, από την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.
Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η οποία ξεκιά στις 19.22, η Σελήνη θα εισέρχεται στη σκιά της Γης, με αποτέλεσμα να αλλάζει χρώμα και να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη.


Ολική έκλειψη ηλίου
Την ίδια ώρα, η NASA προετοιμάζεται για την ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή μόνο στο βόρειο ημισφαίριο και κυρίως σε περιοχές της Γαλλίας και των ΗΠΑ, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου. Τελευταία φορά που οι Αμερικανοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ανάλογο φαινόμενο ήταν το 1991.
Ήδη, η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης του φαινομένου.
Οι Περσείδες
Στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας και συγκεκριμένα αργά το βράδυ του Σαββάτου 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Κυριακής, αναμένεται να κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», οι γνωστές Περσείδες.
Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2017.
Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές».
Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.
Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.
Οι Περσείδες – που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. – προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου