Νέες κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα κατά της Συντακτικής Συνέλευσης


Νέες κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα κατά της Συντακτικής ΣυνέλευσηςΗ αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αποφάσισε να αναβάλει από σήμερα για αύριο τη διαδήλωση που σκοπεύει να οργανώσει ώστε να συμπέσει με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Συντακτικής Συνέλευσης που επικρίνεται ζωηρά από τη διεθνή κοινότητα, η οποία εκφράζει ανησυχίες για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη δύο προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.«Προσοχή: η πορεία εναντίον της Συντακτικής Απάτης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ημέρα που η δικτατορία έχει την πρόθεση να 'εγκαινιάσει' την απάτη» ανακοίνωσε χθες το βράδυ μέσω Twitter ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα.

Έπειτα από έκκληση αντιτσαβιστών ηγετών (από το όνομα του Ούγκο Τσάβες, προέδρου από το 1999 μέχρι τον θάνατό του το 2013), οι αντιπολιτευόμενοι επρόκειτο να διαδηλώσουν στο Καράκας για να καταγγείλουν τον «αθέμιτο», σύμφωνα με τους ίδιους, χαρακτήρα αυτής της «υπερεξουσίας» που θα χαράσσει επ' αόριστον την πορεία της Βενεζουέλας. Η ακριβής ημερομηνία της έναρξης των εργασιών αυτής της συνέλευσης, η έδρα της οποίας θα είναι το κοινοβούλιο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση.

Προοιωνιζόμενος μια ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση κατά την έναρξη των εργασιών της Συντακτικής, ο Χούλιο Μπόρχες, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, ανακοίνωσε πως η νομοθετική εξουσία θα συνεχίσει παρ' όλα αυτά να συνεδριάζει. Μια συνεδρίασή της προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.

Τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, που εξελέγησαν την Κυριακή σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίσθηκε από αιματηρά επεισόδια, πρόκειται να αρχίσουν τις εργασίες τους σε ένα πλαίσιο ισχυρών εντάσεων με τις ΗΠΑ, το οποίο ενισχύθηκε από τις πολυάριθμες διεθνείς καταδίκες μετά τη σύλληψη δύο προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.

Ο Λεοπόλντο Λόπες, 46 ετών, ιδρυτής του δεξιού κόμματος Voluntad Popular (Λαϊκή Βούληση), και ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα, 62 ετών, συνελήφθησαν στα σπίτια τους, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Αμφότεροι είχαν ήδη φυλακιστεί και είχαν πρόσφατα τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεώρησε «προσωπικά υπεύθυνο» τον Βενεζουελανό ομόλογό του για την κατάσταση των δύο αντιπολιτευομένων και καταδίκασε «τις ενέργειες της δικτατορίας του Μαδούρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου