ΠΑΤΡΑ : Κινητός Κινηματογράφος



Ο  Κινητός Κινηματογράφος Πάτρας κάνει στάση στο  Ανοικτό Θεατράκι Ιτεών, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 21.30, με την γλυκόπικρη, ασπρόμαυρη κωμωδία "Πλάθιδο" του μάστορα Λουίς Γκαρσία Μπερλάνγκα.Η προβολή εντάσσεται τις παράλληλες εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017 και γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και την Πρεσβεία της Ισπανίας. Είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες,  ενώ το 1961 ήταν υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.  
Ακόμη και  ο σπουδαίος Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ υποκλίνεται μπροστά στον δάσκαλο, όπως τον αποκαλεί, Μπερλάνγκα και παραδέχεται, ότι τον έχει επηρεάσει όσο κανείς άλλος. Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι κινηματογραφόφιλοι της πόλης έρχονται σε επαφή με έναν τόσο σπουδαίο και συνάμα τόσο άγνωστο Ισπανό δημιουργό κινουμένων εικόνων.Η αρχή είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν ο "Γυμνός Οφθαλμός" σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Τομέα του Δήμου Πατρέων, με τη συμπαράσταση του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα είχαν παρουσιάσει τις ταινίες του Μπερλάνκα ", "Καλώς ορίσατε κύριε Μάρσαλ!", "Ο Δήμιος" και "Ο μικρός ταύρος".


Η ΤΑΙΝΙΑ
ΠΛΑΘΙΔΟ του Λουίς Γκαρσία Μπερλάνγκα
(Placido, Ισπανία, κωμωδία, ασπρόμαυρο, 85′, 1961)
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, κάποιες κυρίες επινοούν την χριστουγεννιάτικη εκστρατεία "Δειπνήστε με έναν φτωχό", ώστε κι αυτοί, που έχουν ανάγκη, να καθίσουν στο τραπέζι με τις οικογένειες, που έχουν τον τρόπο τους και να πολαύσουν για ένα βράδυ την ζεστασιά και την και αγάπη που στερούνται.
Ο Πλάθιδο, έχει προσληφθεί για να συμμετάσχει με το μοτοσακό του στο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι, αλλά μια αναποδιά τον εμποδίζει να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στις προετοιμασίες του: την παραμονή της πρωτοχρονιάς λήγει το πρώτο γραμμάτιο για το μοτοσακό του, που αποτελεί το μοναδικό βιοποριστικό μέσο γι’ αυτόν...
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Ο Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα γεννήθηκε στη Βαλένθια το 1921 και το 1947 εισήχθη στο Ινστιτούτο Κινηματογραφικών Ερευνών και Εμπειριών της Μαδρίτης. Οι ταινίες του χαρακτηρίζονται από την καυστική ειρωνεία και την πικρή σάτιρα για τις διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις της Ισπανίας της εποχής του. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο εντυπωσίασε με την ικανότητά του να εξαπατά έξυπνα την λογοκρισία της εποχής με καταστάσεις και διαλόγους όχι πολυ ξεκάθαρους αλλά μιας πραγματικά ευφυούς δεύτερης ανάγνωσης. Με μεγάλη ανθρωπιά και εκπληκτική απλότητα ήταν ο ιστορικός και η συνείδηση – καλή και κακή – μιας χώρας βασανισμένης από τα τραύματα του πολέμου, ήταν ο θεματοφύλακας του συλλογικού ισπανικού βίου αυτής της τυρρανισμένης εποχής.
Σ’ αυτόν και στον Αντόνιο Μπαρντέμ, αποδίδεται η ανανέωση του ισπανικού κινηματογράφου. Τιμήθηκε με διεθνή βραβεία και διακρίσεις στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Βενετία, Μόντρεαλ, Βερολίνο). 
Στο Φεστιβάλ του Κάρλοβυ Βάρυ συμπεριελήφθη στην δεκάδα των σημαντικότερων κινηματογραφιστών στον κόσμο. Έχει λάβει επίσης αμέτρητες διακρίσεις στην Ισπανία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Τεχνών "Πρίγκηπας της Αστούριας" το 1986, το Χρυσό Μετάλλιο Καλών Τεχνών το 1981, το Εθνικό Βραβείο Κινηματογραφίας το 1980. 
Το 1961 η ταινία του Πλάθιδο, ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Πέθανε τον Νοέμβριο του 2010 σε ηλικία 89 ετών κτυπημένος από την νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν τον Ιούλιο του 2010 γιά τα εγκαίνια μιας αίθουσας προβολών στην Μαδρίτη, που πήρε το όνομά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου