ΠΥΡΓΟΣ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;

Συνεδριακή εκδήλωση υψηλού επιπέδου με αναπτυξιακό περιεχόμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων ανακοίνωσαν ότι διοργανώνουν σε Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 18/10 στο Επιμελητήριο Ηλείας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις – Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης Διονύσης Νικολάου.Η εκδήλωση με θέμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Αρχαίας Ολυμπίας (πρώην ΣΠΑΠ) με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Lyktos Group Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος θα αναφερθεί στη στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση και στις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή εποχή.


Στη συνέχεια διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί-ερευνητές θα παρουσιάσουν αποτελέσματα ερευνών της διαΝΕΟσις που αφορούν σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θάνος Πάλλης θα παρουσιάσει μία αποτελεσματική στρατηγική ανάπτυξης των λιμένων στην Ελλάδα, ο Επίκ. Καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τριάντης θα αναφερθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura, ενώ ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Οικονόμου θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία.  Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Λίζα Δουκακάρου.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν τρία επιτυχημένα σχήματα συνεργατικότητας από εκπροσώπους των ακόλουθών συνεργατικών σχημάτων:  α) Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, β) Αγροτικός Συνεταιρισμός Πήγασος – 7Grapes και γ) Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομάδα Παραγωγών Κάμπου.  Την εν λόγω συζήτηση θα συντονίσει ο π. Υπουργός Πέτρος Ευθυμίου.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα τοποθετηθούν με σύντομες παρεμβάσεις επί των ευρημάτων των ερευνών οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο κ. Διονύσης Νικολάου δήλωσε ότι: «Στόχος μας είναι να προβληματίσουμε και να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου, αναδεικνύοντας και χτίζοντας επάνω στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πρωτογενούς παραγωγής».
Αναφερόμενος ειδικά στον πρωτογενή τομέα ο κ. Διονύσης Νικολάου ανέφερε:
«Ο μοναδικός συνδυασμός κλίματος και φυσικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας, η δυνατότητα να κτισθούν «brands» στηριγμένα στην ιστορία και στον πολιτισμό μας, η προοπτική να υπάρξει μεταποίηση, ποιοτική τυποποίηση και εξαγωγικός προσανατολισμός, η δυνατότητα συνδυασμού του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό είναι παράγοντες που μπορούν να τον αναδείξουν ως αναπτυξιακό κλειδί της χώρας».
Τέλος, υπογράμμισε ότι από σχετικές έρευνες της διαΝΕΟσις έχει προκύψει ότι η συντριπτική πλειοψηφία (73,3%) των πολιτών τάσσεται υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων μάλλον, παρά υπέρ της κατανάλωσης ως κινητήριο μοχλό δημιουργίας μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Με τη σειρά του ο κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος ανέφερε:
«Ο νομός μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή διαθέτουν έναν μεγάλο αριθμό ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναξιοποίητα. Το φυσικό περιβάλλον, αλλά και η γεωγραφική μας θέση, μας δίνουν απλόχερα ευκαιρίες ανάπτυξης.
Πρωταρχική προτεραιότητα του Επιμελητηρίου Ηλείας είναι ακριβώς αυτή. Η συνέργεια με τη διαΝΕΟσις και η κοινή εκδήλωση με την παρουσία τόσο σημαντικών προσωπικοτήτων, πιστεύω ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου, θα φωτίσει πτυχές και θα αναδείξει λύσεις στα σημαντικά εμπόδια ανάπτυξης του τόπου μας».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
 
17:00-17:10         Χαιρετισμοί:
  • Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας            
  • Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής διαΝΕΟσις

17:15-17:45    Κεντρική ομιλία:

•             Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος LYKTOS Group

17:45-19:00         Παρουσίαση ευρημάτων των ερευνών της διαΝΕΟσις
Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο για την Ελλάδα
Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας
 

Στρατηγική Ανάπτυξης των Λιμένων στην Ελλάδα
 
Θάνος Πάλλης, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας.
Προστατευόμενες Περιοχές Natura
Κωνσταντίνος Τριάντης, Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας.
 

Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελληνική Οικονομία
Δημήτρης Οικονόμου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας της έρευνας


Τη συζήτηση θα στυντονίσει η δημοσιογράφος Λίζα Δουκακάρου

19:00-19:45         Νέο Σχήμα Συνεργατικότητας

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εξής σχημάτων συνεργατικότητας:
• Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων
• Αγροτικός Συνεταιρισμός Πήγασος «7 Grapes»
• Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομάδα Παραγωγών Κάμπου

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Ευθυμίου, π. Υπουργός και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας.

Θα ακολουθήσουν σύντομες τοποθετήσεις από τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

 
Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου