ΠΑΤΡΑ : Συνάντηση Γυναικών Activewomen, με έντονο ευρωπαϊκό προφίλ.









Πολλές γυναίκες – προσωπικότητες από τους χώρους των επιχειρήσεων, της επιστήμης, της πολιτικής, του πολιτισμού, και του αθλητισμού, έφερε στην  Πάτρα τις προηγούμενες ημέρες η καθιερωμένη πλέον, Συνάντηση Γυναικών Activewomen, που πήρε και έντονο ευρωπαϊκό προφίλ.

Όσες και όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες της, είχαν την ευκαιρία, να επωφεληθούν πολλαπλά, μιας  κατά γενική ομολογία, ποιοτικής εκδήλωσης, υψηλών απαιτήσεων με άρτια οργάνωση και πλούσιο περιεχόμενο, γεμάτης ουσιαστικά μηνύματα , χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και ελεύθερο γόνιμο διάλογο, πού κράτησε αμείωτο ντο ενδιαφέρον του πυκνού όσο και επίλεκτου ακροατηρίου κάθ’ όλη την ( 4ωρη περίπου ) διάρκειά  της.





















Στο διά ταύτα τα συμπεράσματα ήταν ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε , πολλές γυναίκες  επιχειρηματικά πρωτοπορούν, ανοίγουν δρόμους, καινοτομούν και έχουν δυναμική παρέμβαση στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, αν και η θέση τους υστερεί  ακόμα στην αγορά εργασίας,  ενώ γενικά  η πολυσυζητημένη ισότητα παραμένει ζητούμενο ακόμη και σήμερα παντού στον κόσμο.
Το ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία είναι πώς αυτές οι  Συναντήσεις  δεν κινούνται μέσα στα στενά όρια φεμινιστικών αντιλήψεων αλλά έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά βήματος έκφρασης, ευαισθητοποίησης  και προβληματισμού  με πολύ ευρύτερο ορίζοντα γι’ αυτό και το ανδρικό φύλο συμμετέχει κάθε φορά  από κοινού ενεργά.
Έτσι ήδη ο πήχυς για την 4η Συνάντηση του 2018 έχει τοποθετηθεί πιο ψηλά.
Ειδικότερα, τα δικαιώματα των γυναικών, η διαχρονική θέση τους στην ελληνική κοινωνία, οι επιπτώσεις της κρίσης, αλλά γενικότερα η ελεύθερη  ανάπτυξη της προσωπικότητας και η ανάδειξη του συνόλου των δεξιοτήτων αποτέλεσαν τους κεντρικούς άξονες στην φετινή  3η Συνάντηση «Activewomen- Δραστήριες  Γυναίκες- Πάτρα 2017»,  που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Αστήρ».
 
Μέσα από την ιστορική αναδρομή, την παράθεση στατιστικών στοιχείων, αλλά και τις προσωπικές εμπειρίες για μια ακόμη φορά καταδείχθηκε ότι η γυναίκα, διαχρονικά – ακόμη και από την Επανάσταση του 1821- εξακολουθεί να διεκδικεί τη θέση που πραγματικά της αξίζει στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή.
Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι η οικονομική κρίση επιδείνωσε την κατάσταση με την Ελλάδα να συνεχίζει να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ.  Με βάση  τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (2016), από τα συνολικά 144 κράτη που εξετάζονται, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 92η θέση της λίστας.
Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ της Ουρουγουάης και του Τατζικιστάν και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Φόρουμ, θα χρειαστούν συνολικά 199 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ελλάδα! Στην 87η θέση συναντάμε την Ινδία, ενώ όσο και αν φαίνεται παράδοξο οι γυναίκες στην Κένυα και στην Γκάνα έχουν περισσότερες ευκαιρίες και δικαιώματα απ’ ότι εκείνες που ζουν στην Ελλάδα. Αντίθετα, τις πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν οι Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.
Διαπιστώνεται πάντως ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες η όποια ανέλιξη υπάρχει, φτάνει έως ενός ορισμένου σημείου, καθώς  υπάρχει το όριο της “γυάλινης οροφής” που εμποδίζει  τις γυναίκες να φτάσουν στην κορυφή.
Στην 3η  Συνάντηση «Activewomen- Δραστήριες  Γυναίκες» κατέθεσαν τις απόψεις τους οι κ. Εύα Καϊλή - ευρωβουλευτής, πρόεδρος Science and Technology Options Assessment, οργάνου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (STOA), Άννα Καραμάνου - πρώην Ευρωβουλευτής  και πρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύη Τατούλη,  νομικός - αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Γυναικών και πολιτικός,  Αντιγόνη Λυμπεράκη καθηγήτρια οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστήμιου και πολιτικός, Δημοσθένης Πολύζος, αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης  Πανεπιστημίου Πατρών, Ντόρα  Κατσωνοπούλου, Δρ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης,   Μαίρη Κανάκη, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Ευανθία Ρεμπούτσικα,  μουσικός και συνθέτης, Ελένη Ζαβέρδα-Κίτρου, ειδική στο Ιατρικό Τατουάζ Αποκατάστασης, Γεωργία Παπαντωνοπούλου, δημιουργός και ιδιοκτήτρια  διαδικτυακής επιχείρησης, Αμαλία Αντωνοπούλου  μουσικός ,οι εθελόντριες action aid Νατάσα Μπεζεριάνου, εκπαιδευτικός, και  Χαρά Λαμπροπούλου, και η πρωταθλήτρια κολύμβησης του ΝΟΠ Γεωργία Μαρινοπούλου  .
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκαναν η βουλευτής Αχαΐας του  ΣΙΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρώτρια  υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου,  ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αχαΐας  Γρηγόρης Αλεξόπουλος  και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας.
Θετικό μήνυμα για τα προοπτικές τουρισμού απηύθηνε Ιωάννα Μουλίου- Νίσσλερ διαχειρίστρια προγραμμάτων – Υπεύθυνη Τουρισμού και Πολιτισμού σε Ευρωπαϊκές στρατηγικές μακρο-περιφερειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία παρενέβη  τηλεφωνικά από τις Βρυξέλλες, καθώς έγινε ζωντανή  σύνδεση.
Εξ άλλου τα χειροκροτήματα του κοινού απέσπασε η εμφάνιση της νεανικής ομάδας Πόλο της ΝΕΠ, με την αρχηγό της Σοφία Μανέτα  και τον προπονητή  Δημήτρη Μπιτσάκο  η οποία είχε μόλις επιστρέψει  από νικηφόρο αγώνα στην Αθήνα.
   Ξεχωριστές ήταν οι στιγμές της απονομής τιμητικών διακρίσεων σε γυναίκες που έχουν ξεχωρίσει μέσα από τη διαχρονική δράση τους.  Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι:
 -Γωγώ Ι. Καραλή, δημοσιογράφος
                     - Κατερίνα Παπαθανασίου, πρόεδρος  των Republicans in Greece
 -Ευανθία Ρεμπούτσικα, μουσικός –σύνθετης
-Βάγια Ζεπάτου, μουσικολόγος – καλλιτεχνική διευθύντρια της Ορχήστρας Νυχτών  Εγχόρδων  «Θανάσης Τσιπινάκης»
και   Ελένη Θεοδωροπούλου, εθελόντρια.  
Στη διάρκεια της Συνάντησης, λειτούργησε και Έκθεση κοινωνικών φορέων με ενημερωτικό υλικό, στην οποία συμμετείχαν  το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου Αγκαλιάζω, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πατρών, η Κίνηση Πρόταση, ο Όμιλος Inner Wheel Patra Europe, ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού Άλμα ζωής, ο Σύλλογος Μαχητές και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών- Σώμα Νοσηλευτικής και Σώμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Τμήματος Πάτρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού



Την Συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ πολλών άλλων,  οι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος, Ιάσων Φωτήλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Κώστας Καρπέτας καθώς και ο Γιώργος Μαυραγάνης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών.
Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος, που ήταν ο οργανωτής φορέας, εκπροσώπησαν οι αντιπρόεδροι Γιάννης Ταλούμης, Πέτρος Μαντάς και ο γενικός γραμματέας Φωκίων Ζαΐμης, ενώ τον συντονισμό των εργασιών είχε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Α. Βρης.
Την 3η Συνάντηση «Activewomen- Δραστήριες  Γυναίκες Πάτρα 2017 » τελούσε υπό  την αιγίδα του  Παγκόσμιου Δικτύου  Επιχειρηματικότητας της Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε.) και του Συνδέσμου  Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών ( Σ.Ε.ΒΙ.Π.Α), με τη συνδιοργάνωση και υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
 Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες  Ολυμπία Οδός ΑΕ, Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ, Δούρος ΑΕ (Dur), Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας, Χιών ΑΒΕΕ, Ψηφιακές Εκτυπώσεις Digiland , Smart Mode, iForce, και Εκδόσεις Κερπινη.
Ειδικοί συνεργάτες : Το Μαγειρειό της Αγοράς, το Ρεστοράν Salumeria , το ξενοδοχείο Αστήρ, η Λουκουμοποιία Κούλου, η Οινομεσσηνιακή, ο Επαγγελματικός Οδηγός Πάτρας και το Susi bar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου