Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων "SOLEN - Το Περιβάλλον μας Ενώνει "




Το πρόγραμμα με τίτλο "Το περιβάλλον μας ενώνει- SOLEN" , μια διακρατική πρωτοβουλία για τη νεολαία που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του ERASMUS+ KA1, φιλοξενήθηκε και υλοποιήθηκε στην Αθήνα, από τις 02 έως τις 09 Οκτωβρίου  με το συντονισμό της E.K.O. (ΌΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ). Συμμετείχαν πενήντα εννέα (59) νέοι ηλικίας 18-30 ετών από εννέα (9) διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία) που με κέφι, ενθουσιασμό και έμπνευση συνέδραμαν τα μέγιστα στην  επίτευξη των στόχων του έργου που επικεντρώθηκαν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντα και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων ως ενεργών πολιτών.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν από κοινού μέσα από γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα και να προτείνουν λύσεις υπό το πρίσμα της Συμφωνίας του Παρισιού και του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν τοπικές και εθνικές εμπειρίες, μελετήθηκαν διάφορες μελέτες περιπτώσεων και καλές πρακτικές, μοιράστηκαν και ανταλλάχθηκαν εξειδικευμένες πληροφορίες ενώ ενισχύθηκε ο διαπολιτισμικός διάλογος.

Κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών επισκέψεων στην Αθήνα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο, στο Δημαρχείο της Αθήνας, όπου παρουσιάστηκε ένα  παρόμοιο έργο του Δήμου Αθηναίων για τις Ανθεκτικές Πόλεις και επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και άλλα αρχαιολογικά και τουριστικά αξιοθέατα τα οποία τους προσέφεραν μια σημαντική συμβολή στην ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και την καθημερινή κοινωνικοοικονομική ζωή των Αθηναίων.
Πολλές πολιτιστικές βραδιές διοργανώθηκαν από κάθε ομάδα νέων όπου όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξοικειωθούν και να εκτιμήσουν την κουλτούρα του κάθε εταίρου. Πέρα από την ανάπτυξη ενός μεγάλου δικτύου οργανώσεων με παρόμοιες ιδέες και προσδοκίες, νέες φιλίες και διαπροσωπικές σχέσεις δημιουργήθηκαν  μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες του προγράμματος. Όλοι οι εταίροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε ένα μελλοντικό έργο με σχετικό περιεχόμενο, καθώς η εμπειρία από το SOLEN θεωρήθηκε εξαιρετικά γόνιμη για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου