«Εμπόριο ελπίδας»



Της Ευσταθίας Γιαννιά*
Ένα κατ’ επίφαση συνέδριο, το οποίο οι ιθύνοντες της κυβέρνησης ονόμασαν «Αναπτυξιακό», ήταν το αποτέλεσμα της πρόσφατης, «επικοινωνιακού» χαρακτήρα διήμερης επίσκεψης του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην Πάτρα.
Ο κ. Τσίπρας, με την παρουσία του στη Δυτική Ελλάδα επιχείρησε να ανατρέψει το κλίμα της αβεβαιότητας και της έλλειψης εμπιστοσύνης, μίας διακυβέρνησης που μέχρι σήμερα τίποτα αναπτυξιακό και ελπιδοφόρο δεν έχει να επιδείξει.
Ο οδικός χάρτης ενεργειών της κυβέρνησης για την Αχαΐα, στο σύνολό του αφορά έργα που έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, διανθισμένος με ελκυστικές αλλά ασαφείς υποσχέσεις, περί ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας.

Με μαξιμαλιστικές για μια ακόμα φορά υποσχέσεις, χωρίς ουσιαστικό αναπτυξιακό αντίκρισμα, δεν εξήγησε πώς μπορεί η Αχαΐα να προσελκύσει επενδύσεις, όταν: ο πρωτογενής τομέας παραπαίει, ο ΦΠΑ σφίγγει σαν θηλιά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η περιοχή στερείται κυρίαρχων υποδομών και έργων, η μεταποίηση διέρχεται το δικό της «Γολγοθά», η υπερφορολόγηση και οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές καταστρέφουν την επιχειρηματικότητα, υφίστανται ακόμα από τον Ιούνιο του 2015 οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και η έλλειψη ρευστότητας, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις διαρκώς συρρικνώνονται.
Πως θα αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή μας και θα ανακοπεί η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό, όταν η Ελλάδα διατηρεί αρνητική πρωτιά σε όλους τους δείκτες απασχόλησης, με το χάσμα να διευρύνεται από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Είναι απόλυτα αποκαλυπτικά τα στοιχεία στο τέλος του 2017 για την απασχόληση στην Ελλάδα. Η χώρα μας καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε (58%), το 73,4% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει κάτω από το επίπεδο του 2008. Με προγράμματα part time εργαζομένων βεβαίως το κλίμα δεν αντιστρέφεται, απεναντίας εντείνεται, αφού η αγωνία και η αβεβαιότητα αντικαθιστούν τη δημιουργικότητα.

Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση, ότι το βιώσιμο μέλλον της Αχαΐας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με της χώρας. Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση μόνο για την Αχαΐα, αν δεν δημιουργηθεί στερεή βάση ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα.

Στις αόριστες υποσχέσεις της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία με συγκεκριμένο συνεκτικό σχεδιασμό, αντιπαραθέτει, τη μείωση της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων (και των αγροτικών) από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια, μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή όλων των φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και μείωση του φόρου εισοδήματος για όλα τα Συλλογικά Αγροτικά Σχήματα από 13% στο 10%. Σταθερό  φορολογικό περιβάλλον, μείωση της γραφειοκρατίας προσαρμοσμένης στις ανάγκες της εποχής και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Πρωθυπουργός όμως και οι Υπουργοί του, δεν έλαβαν καμία ουσιαστική δέσμευση. Ήταν ένα ακόμη εμπόριο ελπίδας, όπως ακριβώς και το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης».


Ευσταθία Γιαννιά είναι Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ, μέλος του Τομέα Εσωτερικών της ΝΔ, με αρμοδιότητα σε θέματα Προστασίας του Πολίτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου