ΠΑΤΡΑ : Στον αέρα και το Achaia Fest!


 Μια ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στην Πάτρα, το Achaia Fest, οδηγείται άδοξα προς ματαίωση!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου στο οποίο συζητήθηκε το θέμα  το βράδυ της Δευτέρας, δεν κατόρθωσε να πάρει ομόφωνη απόφαση και η πρόταση του οργανωτή αποσύρθηκε ...μετά πολλών επαίνων.
Το Achaia Fest οργανώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 με συνδιοργανωτές το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων. Την σχετική απόφαση είχε λάβει ομόφωνα η προηγούμενη Διοίκηση του Επιμελητηρίου.
Η ιδέα και η οργανωτική ευθύνη της όλης προσπάθειας ανήκε στο Achaia Taste, μια ιδιωτική πρωτοβουλία που σκοπό έχει την προβολή και ανάδειξη των Αχαϊκών προϊόντων. Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Achaia Taste είχε καταθέσει τον Ιανουάριο του 2017 την πρόταση στο Επιμελητήριο για τη διοργάνωση του Achaia Fest, συμμετέχοντας και  στην κάλυψη του οικονομικού κόστους.
Η πρόταση αυτή, πέρυσι, αγκαλιάστηκε από όλες τις παρατάξεις της προηγούμενης διοίκησης και ομόφωνα ελήφθη η απόφαση για τη διοργάνωση.
Τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Ενώ δεν εκδηλώθηκε κάποια διαφωνία για τη σκοπιμότητα οργάνωσης του Achaia Fest, κατέστη αδύνατον να επέλθει ομοφωνία στα διαδικαστικά/οικονομικά  θέματα που αφορούσαν την συμμετοχή του Επιμελητηρίου στη διοργάνωση.
Ο προϋπολογισμός για την οργάνωση του Achaia Fest , όπως παρουσιάστηκε, ανέρχεται στα 117.000 ευρώ και προτάθηκε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου αρχικά με το ποσό των 25.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του Φορέα πρότεινε η συμμετοχή να περιοριστεί στα 20.000 ευρώ, ποσό για το οποίο δεν εκδηλώθηκε διαφωνία, αλλά εκ μέρους της αντιπολίτευσης ζητήθηκε να υπάρξει γραπτή εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων και το θέμα να επανέλθει για έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση.
Τελικά η πρόταση για διοργάνωση του Φεστιβάλ υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις Μαρλαφέκα, Τηλιγάδα και Ρώρου αλλά οι επιμελητηριακοί σύμβουλοι των παρατάξεων Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου ψήφισαν «παρών» ή απήχαν.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας κατηγόρησε τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι επιχειρούν «να ρίξουν την μπάλα έξω από το γήπεδο, προτάσσοντας διαδικαστικά ζητήματα για να ακυρώσουν την ουσία», ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το προεδρείο του Επιμελητηρίου ότι «δεν εισηγήθηκε το θέμα με τους τύπους και τους κανόνες που επιβάλλει η νέα Επιμελητηριακή νομοθεσία».
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο εκπρόσωπος του Achaia taste απέσυρε την πρότασή του για οργάνωση του Achaia Fest ξεκαθαρίζοντας ότι «προσπάθειες σαν το Achaia Fest απαιτούν την σύμπνοια και ουσιαστική συνεργασία όλων των Επιμελητηριακών και τοπικών δυνάμεων. Από τη στιγμή που το αρραγές μέτωπο που διαμορφώθηκε το 2017, φέτος διασπάται, δεν είμαστε διατεθειμένοι να εμπλακούμε σε πολιτικές και παραταξιακές αντιπαραθέσεις, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να επηρεαστεί η επιτυχία της προσπάθειας».
 Οι επισκέπτες του περσινού Achaia Fest, που διοργανώθηκε στο Νότιο Πάρκο από 15 έως 18 Ιουνίου, είχαν ξεπεράσεις  σύμφωνα με τους οργανωτές τις 50.000, ενώ συμμετείχαν περισσότερες από 100 Αχαϊκές Επιχειρήσεις
Στο μεταξύ το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το Achaia Fest έχει ενταχθεί και στον Φάκελο Διεκδίκησης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, ως παράλληλη πολιτιστική εκδήλωση η οποία θα ελάμβανε τον χαρακτήρα προώθησης και ανάδειξης της Αχαΐας, στις αντιπροσωπίες και τους επισκέπτες των 26 Μεσογειακών χωρών που θα έλθουν στην Πάτρα για τους αγώνες.
Κατόπιν όλων αυτών η συνέχεια και η τελική κατάληξη αναμένεται με ενδιαφέρον με δεδομένη και την οριστική ματαίωση,για εντελώς διαφορετικούς βέβαια λόγους, τουλάχιστον για φέτος, της πολυσυζητημένης έκθεσης WESTIA του ΣΚΕΑΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου