Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας



Της Ευσταθίας Γιαννιά*
Η 8η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, είναι ημέρα με ξεχωριστή σημασία, όχι μόνο για τις ίδιες τις γυναίκες, αλλά για την κοινωνία συνολικά, καθώς υπενθυμίζει τον σπουδαίο ρόλο των γυναικών στην εξέλιξη και την πρόοδο της.
Είναι η ημέρα, που τιμούμε τους αγώνες όλων εκείνων των πρώτων γυναικών, όπως η Bathsua Pell Makin (1608-1674), η Hannah Woolley (1622-1675), η Mary Astell (1666-1731), η Mary Wollstonecraft (1759-1797), η Harriet Taylor (1851), η Mary Stewart, η Elizabeth Stanton, η  Έμελιν Πάνχερστ και οι κόρες της Κρίσταμπελ και Σύλβια, αλλά και των άγνωστων, που αγωνίστηκαν για τις «αυτονόητες» σήμερα ελευθερίες και δικαιώματα, υφιστάμενες διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια ακόμα και τη φυσική τους εξόντωση. 

Ουσιαστικά όμως η ημέρα, οφείλει να νοηματοδοτεί και τις επόμενες πρωτοβουλίες, για την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών, που θα εξαλείψουν κάθε είδους διάκριση και ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα και θα εγγυηθούν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών, σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι στις διαφορές, σε κάθε επίπεδο. Για παράδειγμα, ενώ οι γυναίκες αποτελούν 1,7 δις της παγκόσμιας εργατικής δύναμης και το 75% των ειδικευμένων εργαζόμενων, εν τούτοις  κερδίζουν κατά μέσο όρο ως και 16% λιγότερο από τους άνδρες. Επίσης στον εργασιακό χώρο αντιμετωπίζουν περισσότερες κοινωνικές διακρίσεις, ενώ μόνο το 28% των γυναικών αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους και ανώτατες θέσεις σε εταιρίες. Υπάρχει πάντα η «γυάλινη οροφή» που καθιστά σχεδόν ανέφικτη την ισότιμη πρόσβαση και μόνο η νομική κατοχύρωση για την καταπολέμηση της ανισότητας δεν επαρκεί.
Ας αφιερώσουμε λοιπόν την ημέρα στον καθημερινό αγώνα που δίνει η γυναίκα, αλλά ας δεσμευθούμε ως κοινωνία, ότι κάθε ημέρα από εδώ και στο εξής, θα είναι και ένα νέο βήμα υπέρ της ισότητας, της ευημερίας και της κοινωνικής προόδου.

Ευσταθία Γιαννιά είναι Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ, μέλος του Τομέα Εσωτερικών της ΝΔ, με αρμοδιότητα σε θέματα Προστασίας του Πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου