ΗΛΕΙΑ : Παρέμβαση της Δρ. Αυγερινοπούλου στον ΕΛΓΑ για έγκαιρη καταγραφή και καταβολή των αποζημιώσεων για ζημίες από το χαλάζι


Για άλλη μια φορά η Ηλεία σε πολλές περιοχές της, όπως τα χωριά Βάρδα, Καπελέτο, Κουγέικα, Κουρτέσι, Λεχαινά και Νησί και η ευρύτερη περιοχή, αλλά και η Αχαΐα, επλήγησαν σοβαρά από φυσικές καταστροφές. Το χαλάζι που σημειώθηκε την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 ισοπέδωσε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στον εύφορο κάμπο του Νομού Ηλείας. Εκτεταμένες και σχεδόν ώριμες σοδειές, κυρίως φράουλες, πατάτες και μαρούλια, αλλά και ευρύτερα οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή, καταστράφηκαν ολοσχερώς αφήνοντας σχεδόν χωρίς εισόδημα δεκάδες καλλιεργητές στο Νομό μας. Το δε χαλάζι ήταν τέτοιο, που ακόμη και τα μέτρα ενεργητικής προστασίας, δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν ή/ και να περιορίσουν σημαντικά τις επιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και τα προστατευτικά νάιλον τρύπησαν.


Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής Ν. Ηλείας, μετά από επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους αγροτών που την ενημέρωσαν εκτεταμένα για το μέγεθος των ζημιών που σημειώθηκαν, προέβη σε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με το Αντιπεριφερειακό Γραφείο του ΕΛΓΑ όσο και με το Γραφείο του Προέδρου του ΕΛΓΑ. Κατά την επικοινωνία διαβίβασε την κρισιμότητα του ζητήματος και επεσήμανε την ανάγκη οι εκτιμητές να φτάσουν και να ελέγξουν άμεσα και έγκαιρα την κατάσταση, αλλά και οι αποζημιώσεις να καταβληθούν εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ο επόπτης του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε χτες τις πληγέντες περιοχές, οι εκτιμητές δε θα μεταβούν στα χωριά αυτά μετά από δύο εβδομάδες, αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων.

Πάγιο αίτημα των αγροτών μας, και δικαιολογημένο, είναι οι αποζημιώσεις σε περίπτωση καταστροφών να καταβάλλονται έγκαιρα χωρίς καθυστερήσεις καθώς άλλωστε τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από κρατικά ταμεία αλλά από τους ίδιους τους αγρότες που τα καταβάλλουν προγενέστερα ως ασφάλιστρα. Οι αγρότες έχουν εγκλωβιστεί σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, όπου ενώ προκαταβάλλουν σημαντικά ποσά ως ασφαλιστικές εισφορές, όταν ανακύπτει ζήτημα αποζημιώσεων υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Σημειωτέων, οι αγρότες οφείλουν τις αμέσως επόμενες μέρες να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις, οι οποίες θα καθυστερήσουν αρκετά, δεδομένου ότι ακόμη εξοφλούνται οι αποζημιώσεις του 2017.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις εστιασμένες προσπάθειες για έγκαιρη καταγραφή των ζημιών από το χαλάζι και καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και για εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών, διότι είναι αδύνατον να σταθούν στα πόδια τους και εξαιρετικά δύσκολο να αναβιώσουν τις καλλιέργειές τους έχοντας απολέσει σημαντικό μέρος των εσόδων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου