Δημαρχιακή οπισθοδρόμηση ταχύτητας … 5G


 Tου Ηρακλή Ρούπα
( Οι ανεξήγητες αγκυλώσεις του Δημάρχου Πατρέων)
Όταν αντιλαμβάνομαι μία πρωτοβουλία που αναμένεται να δώσει ώθηση στην φτωχοποιημένη Αχαΐα και την προβληματική Πάτρα –από όπου και αν προέρχεται- την επικροτώ και προσπαθώ με όποιον τρόπο μπορώ να την αναδείξω. Δυστυχώς, τέτοιες πρωτοβουλίες σήμερα σπανίζουν. Ειδικά όταν πρόκειται για τεχνολογία και διευκόλυνση της έρευνας και της ανάδειξης της προοπτικής παραγωγικής συλλειτουργίας του Πανεπιστημίου, του Δήμου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η επιλογή της Πάτρας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G αναδεικνύει μία τέτοια σπάνια μέχρι σήμερα προοπτική που λίγοι φαίνεται να αντιλαμβάνονται την πραγματική της διάσταση.

 
Προοπτική όμως, που ο Δήμαρχος φαίνεται δύσκολα να αναγνωρίζει μέσα από μία ακατανόητη οπισθοδρομηκότητα αγκυλώσεων, δημιουργώντας προσκόμματα σε μια εκ φύσεων αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο καλός Δήμαρχος οδηγείται σε μία ιδιότυπη διαπραγμάτευση – με τον εαυτό του- καθώς σχεδόν πάντα προγράμματα και προτάσεις που ενέχουν τον κίνδυνο να τον θέσουν εκτός κομματικής γραμμής, πρώτα απορρίπτονται και μετά γίνονται αποδεκτά μέσα από καλυμμένες διαδικασίες. Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα η χρήση των ΕΣΠΑ.
Προσφέρεται στην Πάτρα μία μοναδική δυνατότητα και ο Δήμαρχος αναμένει αποσαφηνίσεις παρομοιάζοντας την σπουδή του αυτή με κακές πρακτικές του παρελθόντος που δημιούργησαν προβλήματα στην διέλευση του τραίνου μετά το Ρίο. «Πιάσε το αυγό και κούρευτο» επι το λαϊκότερον. Βέβαια προβληματισμό προκαλεί και η γενικότερη απάθεια άλλων φορέων που θα έπρεπε να αναδείξουν το θέμα ως μείζον, καθώς όποτε προκύπτει θέμα «κόντρας» με τον Δήμαρχο προτιμούν να απέχουν από αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία. Με το κρυφτούλι όμως προκοπή δεν γίνεται παρά μόνον μία ωραία… παιδική ενασχόληση.
Καθώς όμως η Πάτρα έχει περιέλθει σε δίνη τραγική,  ως προς την αναπτυξιακή της προοπτική – παρά τα συνέδρια και τις ανακοινώσεις- καλό θα είναι το «παίγνιον» να μεταλλαχθεί σε παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού μας στην πράξη. Από όλους και με την συνεργασία όλων.  Αν δεν επιθυμεί ο Δήμαρχος να αναδείξει την διαπραγματευτική του διάθεση αλλά και ενδιαφέρον για τον Νομό συνολικά, του παρέχεται η ιδανική ευκαιρία με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τις ιδιωτικές εταιρίες να βοηθήσει ουσιαστικά.
Η παροχή δωρεάν internet σε συγκεκριμένες ομάδες που θα πρέπει λόγω κρίσης να αναπτυχθούν όπως άνεργοι νέοι, ή φοιτητές που επιθυμούν να εναχθούν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον τεχνολογιών θα μπορούσε να ήταν μία βάση «διαπραγμάτευσης». Γιατί όχι σε συνεργασία και με τους άλλους δήμους ώστε συλλογικά να γίνει ουσιαστικότερος προγραμματισμός για τον Νομό. Το έχει σκεφθεί κανείς όμως; Υπάρχει διάθεση να λειτουργήσουν με αυτό το σκεπτικό ή άλλοι δήμοι; Τους έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα;  Ποιος σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες; Ερωτήματα για ενεργούς πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου