ΠΑΤΡΑ : Χρυσωρυχείο ο αθλητικός/θαλάσσιος τουρισμός


 Σε χρυσωρυχείο, χωρίς υπερβολή μπορεί να εξελιχθεί για την Πάτρα, ο αθλητικός/θαλάσσιος τουρισμός αν αξιοποιηθεί σωστά με τις κατάλληλες κινήσεις, τις σύγχρονες πρακτικές αλλά και την αξιοποίηση προσώπων με κοινωνική απήχηση, δεδομένου, ότι η περιοχή διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενώ συντρέχουν και οι βασικές προϋποθέσεις για εναλλακτικό τουρισμό τέτοιας μορφής.
Προς τούτο, όπως επισημάνθηκε, χρειάζεται βέβαια πρωτίστως η συνέργια και συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, ενώ απαραίτητο κρίνεται μια τέτοια προσπάθεια να γίνει υπόθεση, όχι μέρους αλλά του συνόλου των πολιτών της περιοχής.

Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα της Συνεδριακής Εκδήλωσης με θέμα: «Αθλητικός- Θαλάσσιος Τουρισμός: Σταθερή αξία και επένδυση», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου την περασμένη Τετάρτη 6 Ιουνίου.
Μια από τις κυριότερες προτάσεις που έγιναν, ήταν η σύσταση τεχνοκρατικού φορέα με αυτό το αντικείμενο προκειμένου να αποτελέσει καθοριστικό βήμα ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα και τα οφέλη.
Επίσης ως μια σημαντική ευκαιρία για τη Πάτρα να αποτελέσει σταθερό  σημείο αναφοράς στον αθλητικό - θαλάσσιο τουρισμό, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν οι παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες του 2019. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει από τώρα οι φορείς να προσδιορίσουν τα βήματά τους την επόμενη ημέρα από την λήξη τους. Αυτή η επισήμανση ακούστηκε πολλές φορές. Ξεκαθαρίστηκε ότι για  να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες με όλους τους τοπικούς οικονομικούς-κοινωνικούς και αθλητικούς πυρήνες και κυρίως να ξεκινήσει από τώρα ο κατάλληλος προγραμματισμός και κυρίως να προσδιοριστεί η τουριστική ταυτότητα της πόλης.
Έτσι η συνεδριακή εκδήλωση με δεδομένες τις προειδοποιήσεις αλλά και τις αντιδράσεις που στο μεταξύ εκδηλώνονται (εκ μέρους του Δήμου, ο οποίος πάντως δεν εκπροσωπήθηκε και αυτό δεν ήταν τυχαίο) όσο αφορά την προετοιμασία των Παράκτιων, αποδεικνύει ότι η πρωτοβουλία για τον αθλητικό τουρισμό  ελήφθη σε μια κρίσιμη συγκυρία  και για τη συγκεκριμένη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.
Οι αντιπεριφερειάρχες Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Κώστας Καρπέτας, που σημειωτέον ήταν παρόντες σε όλη την διάρκεια της ημερίδας, τόνισαν ότι η Πάτρα δεν στερείται βασικών υποδομών για να φιλοξενήσει αυτού του είδους τον τουρισμό, αρκεί να αποκτήσει brandname.
 «Μπορούμε τώρα να διαμορφώσουμε και να προσαρμόσουμε νέες πολιτικές για να φύγουμε προς τα εμπρός» σημείωσε ο κ. Αλεξόπουλος, ενώ ο κ. Καρπέτας επεσήμανε ότι «το μεγαλύτερο οικοσύστημα της χώρας είναι η οικονομία της φιλοξενίας, αφού σε αυτήν εμπλέκονται δεκάδες επαγγέλματα».
Ο Λαυρέντης Βασιλειάδης, προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, δίνοντας την τεχνοκρατική-οικονομική διάσταση του αθλητικού τουρισμού, ανέφερε ότι «για κάθε ευρώ που θα αφήνουν οι επισκέπτες στην περιοχή μας, μπορούν να δημιουργηθούν οφέλη της τάξεως των 2,65 ευρώ».
Ο Γιάννης Πετράτος, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επανέλαβε ότι «οφείλουμε ως πόλη να στοχεύσουμε στον τουρισμό», κάτι που αποτελεί σταθερή και διαρκή επιδίωξη του φορέα.
Ο Κώστας Πετρόπουλος,  μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Παράκτιων Μεσογειακών  Αγώνων, ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι η Πελοπόννησος είναι ένα «μεγάλο νησί που έχει πολύπλευρες αναπτυξιακές δυνατότητες».
Ο Νίκος Τζανάκος, μέλος, επί σειρά ετών, ΔΣ Οργάνωσης Παγκοσμίων Παιδικών Αγώνων, επεσήμανε  ότι μόνο με μεγάλες αθλητικές οργανώσεις μπορεί η Πάτρα να αποκτήσει όνομα και υπενθύμισε ως παράδειγμα τους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες του 2003 που φιλοξενήθηκαν στην Πάτρα δίνοντας την δυνατότητα σε χιλιάδες μικρούς αθλητές να την προβάλλουν και να την διαφημίσουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Ο Ευάγγελος Λιόλιος, πρόεδρος CoffeeIsland και AΣ Προμηθέα, κατέστησε σαφές με έμφαση και παραστατικό τρόπο  ότι «αν δεν υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός, τότε, όλες οι ενέργειες που κάνουμε μόνοι μας, όσο πετυχημένες και εάν είναι,  θα είναι ασύνδετες. Η χάραξη της πολιτικής πρέπει να εκφράζει θέληση πολιτών όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης»,  πρόσθεσε μεταξύ άλλων και παρατήρησε  ότι «η Πάτρα πραγματικά θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον αθλητικό τουρισμό».
Ο Κώστας Καλογερόπουλος , Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, τόνισε ότι η αγωνιστική ιστιοπλοΐα είναι ένας από τους πυλώνες ανάδειξης του αθλητικού τουρισμού αλλά παρατήρησε ότι ακόμα υπάρχει έλλειμμα ακόμα και σε υποδομές χαμηλού κόστους.
Ο Βασίλης Τουντόπουλος, σύμβουλος οργάνωσης του ΝΟΠ, επεσήμανε ότι «είναι πλέον ευκαιρία να αποφασίσουμε ποια είναι η τουριστική ταυτότητα της πόλης» και πρότεινε τη « δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα συντονισμού και προώθησης του αθλητικού τουρισμού που θα λειτουργεί ως οργανισμός
διαχείρισης προορισμού», πριν και μετά από κάθε διοργάνωση.
Ο Σπύρος Κρότσης, πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου «Ιάσων» ανέφερε ότι «η Πάτρα είναι ένας παράδεισος αθλημάτων εκτός γηπέδων » και έφερε ως παραδείγματα την ιστιοπλοΐα, το κολύμπι, την αναρρίχηση , το τρέξιμο, που ανθούν σε διάφορες περιοχές, σημειώνοντας ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε για «βιομηχανία αθλητισμού».
Τέλος από την πλευρά του ο Θανάσης Κυριαζόπουλος, εκ μέρους της Ανέλιξης Σύμβουλοι Επιχειρήσεων,  που ήταν και ο διοργανωτής-φορέας, επεσήμανε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην επιλογή του θέματος της ημερίδας,  ότι ο αθλητικός τουρισμός σε άλλες χώρες συμβάλλει οικονομικά κατά 25% στο σύνολο του τουρισμού.
Συντονιστές των εργασιών ήταν οι δημοσιογράφοι Ανδρέας Α. Βρής και Γωγώ Καραλή, ενώ στο πάνελ συμμετείχε για ένα μεγάλο διάστημα τιμητικά η πρωταθλήτρια beach volley, Βασιλική Καραντάσιου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου