Τραγωδία: Στους 50 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική


Τραγωδία: Στους 50 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική - LIVE οι εξελίξεις


  • Στους 50 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, καθώς νωρίς το πρωί εντοπίστηκαν κοντά σε ταβέρνα στην Αργυρή Ακτή ακόμα 26 νεκροί. «Βρήκαμε άλλους 26 νεκρούς αγκαλιασμένους, τον έναν πάνω στον άλλον», είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού. 
  • Αρκετά παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς. Πολλά από τα θύματα εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους.

     
     Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 156 άτομα με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, από τους οποίους οι 11 ειναι διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
  • Ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά στη Ραφήνα θα διπλασιαστεί.
  • Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.
  • Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τρεις πυρκαγιές στην Αττική (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος) καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά.
  • Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
  • Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέτα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα.
  • Διεθνή συνδρομή αιτήθηκε η Ελλάδα
  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Ανατολική και Δυτική Αττική
  • Λίγο πριν από τη 1 άνοιξαν η παλιά και η νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου
  • Άνοιξαν τα διόδια σε Αττική και Ολυμπία Οδό
  • Παροχή δωματίων σε ξενοδοχεία της Αττικής για όσους επλήγησαν
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Ελλάδα καθώς η πύρινη λαίλαπα που σάρωσε την Αττική άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και σάρωσε περιουσίες.
Η τραγική καταγραφή συνεχίζεται ενώ τα μέτωπα της φωτιάς δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.
Τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε την είδηση για τους 24 νεκρούς. «Η Αττική αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη νύχτα. Είχαμε 3 παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και παραπάνω από 15 μέτωπα που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα. Το πύρινο μέτωπο στον Νέο Βουτζά εξελίχθηκε σε καταστροφική πυρκαγιά.
Στο Μάτι είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών και νεκρών. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει δυστυχώς τους 20 και οι τραυματίες είναι πάνω από 80».
«Ο συντονισμός γίνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου αργά το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν δυνάμεις από Ισπανία και Κύπρο, αλλά και από τις ΗΠΑ. Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και πρέπει να συνεχίσουμε».
Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Υγείας τουλάχιστον 150 είναι οι τραυματίες από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.
Σε επίπεδο υποδομών, ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καταστραφεί είναι μεγάλος.
Στην Καλλιτεχνούπολη Πεντέλης, η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι το μεσημέρι της Δευτέρας προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον τρία σπίτια και πλησίασε τον οικισμό του Νέου Βουτζά, τμήμα του οποίου εκκενώθηκε σύμφωνα με τον δήμαρχο δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνού.

Εκκενώθηκαν επίσης οι παιδικές κατασκηνώσεις και οι κατασκηνώσεις του στρατού σε όλη τη γύρω περιοχή. Συνολικά 621 παιδιά μεταφέρθηκαν στην παραλία του Αγίου Ανδρέα περιμένοντας για την ασφαλή απομάκρυνσή τους.
Το αρματαγωγό «Ικαρία» και το αρματαγωγό «Έλλη» του στρατού προσέγγισαν στην παραλία Μαραθώνα, στο ύψος του Ζούμπερι, για να παραλάβουν εγκλωβισμένους κατοίκους.



Στην Κινέτα Αττικής, πύρινο μέτωπο που ξεπέρασε τα 6 χιλιόμετρα σε μήκος κατέστρεψε δεκάδες σπίτια και οδήγησε στο κλείσιμο της νέας και της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου από το 39ο έως το 57ο χιλιόμετρο. Διακόπηκαν επίσης τα δρομολόγια του Προαστιακού Αθήνας – Κόρινθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου