ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Με 70 τζαμάλες κι άλλες εκδηλώσεις γιορτάζουν τις Απόκριες


Με παραδοσιακό γαϊτανάκι, με εμπλουτισμένο κι αναβαθμισμένο καρναβάλι, με 70 τζαμάλες που θα ανάψουν στις γειτονιές της πόλης και στα χωριά και με τα Κούλουμα στο Πάρκο Λιθαρίτσια, τα Γιάννενα είναι πανέτοιμα για να γιορτάσουν τις Απόκριες.
Βασικό χαρακτηριστικό και φέτος είναι το έντονο άρωμα παράδοσης, που μετατρέπει την πόλη σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς.
Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου.

«Οι Απόκριες είναι ιδιαίτερες, είναι ξεχωριστές έχουν πάντα έντονο άρωμα παράδοσης στα Γιάννενα. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι οι Απόκριες να αποτελέσουν ένα ακόμη γεγονός που θα φέρει κόσμο στην πόλη. Με αυτή την αρχή και φέτος ο Δήμος, το Πνευματικό Κέντρο, Σύλλογοι και φορείς συνεργάζονται ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κυρίως να διατηρήσουμε το άρωμα της γειτονιάς. Αυτό που αντιπροσωπεύει το άναμμα της τζαμάλας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.
Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου τόνισε ότι οι Απόκριες είναι η γιορτή που περιμένουν μικροί και μεγάλοι, επισκέπτες αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Είναι αφορμή για διασκέδαση, κέφι και χαρά.

«Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζεται για μια διοργάνωση που περιμένουν με ανυπομονησία οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι μας φίλοι, οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες, αρκετοί εκ των οποίων έχουν μάθει για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο γιορτάζουμε τις Απόκριες στα Γιάννενα κι επιστρέφουν κάθε χρόνο για να ξαναζήσουν την ξεχωριστή αυτή εμπειρία», ανέφερε η κ. Ακονίδου.
Η αρχή γίνεται την Τσικνοπέμπτη, στο Πάρκο Κουραμπά στις 6.30 το απόγευμα, με ένα αποκριάτικο γλέντι για παιδιά με μασκαρέματα, παιχνίδια, τραγούδια και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς που διοργανώνουν το ΚΔΑΠ ΡΟΔΑ και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου. 
Τη σκυτάλη παίρνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας το Εικαστικό Εργαστήρι και  τα ΚΔΑΠ του Δήμου με αποκριάτικα εργαστήρια κατασκευής μάσκας, χαρταετού, ζωγραφικής, με διαδραστικά παιχνίδια και συμμετοχή κλόουν και ξυλοπόδαρων.
Την Κυριακή της Αποκριάς, στις 23 Φεβρουαρίου στις 12:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό γαϊτανάκι στην κεντρική πλατεία, μια πρωτοβουλία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών με συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης.
Την Κυριακή 1 Μαρτίου, στις δώδεκα το μεσημέρι, το γιορτινό κλίμα μεταφέρεται στον Κατσικά, με το καρναβάλι. Πρόκειται για μία διοργάνωση από την Δημοτική Κοινότητα Κατσικά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο υπό την αιγίδα του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου.
Μετά έρχεται η σειρά ενός άλλου ¨θεσμού” της πόλης, μίας από τις πιο ξεχωριστές εκδηλώσεις της χρονιάς. Από νωρίς το απόγευμα ανάβουν οι “τζαμάλες” στις τοπικές γειτονιές με πρωτοβουλία των αντίστοιχων συλλόγων και προσφορά ξύλων και κρασιού από το Πνευματικό Κέντρο.
Η αυλαία πέφτει την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου, με τα Κούλουμα τα οποία θα γιορταστούν στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Στις 12 το μεσημέρι ξεκινά το μεγάλο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα και ηπειρώτικη μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου