Θα τιμηθεί ο Θάνος Μικρούτσικος στο Ηρώδειο

Το μεγάλο ραντεβού για την πολυαναμενόμενη συναυλία- «μνημόσυνο» στο Θάνο Μικρούτσικο, με την οποία σηκώνει αυλαία το φετινό, δύσκολο καλοκαίρι το Φεστιβάλ Αθηνών έχει δοθεί το διήμερο 15-16 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Η όλη σύλληψη της εκδήλωσης ανήκει στη σύζυγο του αείμνηστου πατρινού συνθέτη Μαρία Παπαγιάννη, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια ανέλαβε η κόρη του Σεσίλ Μικρούτσικου. Θα τραγουδήσουν οι αγαπημένοι του ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Χρήστος Θηβαίος και Κώστας Θωμαΐδης και θα παρουσιαστούν κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου που θα απαγγείλει η ηθοποιός Ρένια Λουιζίδου
 
Στο πιάνο θα είναι ο δεξιοτέχνης Θοδωρής Οικονόμου και επικεφαλής της ορχήστρας ο βιρτουόζος των πνευστών, ενορχηστρωτής, παραγωγός και στενός συνεργάτης του Θάνου, Θύμιος Παπαδόπουλος. Θα αναδειχθούν επιλεκτικά κομμάτια από τη θεατρική του μουσική– από τη δεκαετία του ’70 ως τις μέρες μας–  δίχως να λείψουν οι μεγάλες του επιτυχίες που αγάπησε το ευρύτερο κοινό. Προμηνύεται βέβαια μια βραδιά μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, με σημαντικές παρουσίες του ελληνικού πενταγράμμου στις κερκίδες.
Ο Θάνος Μικρούτσικος που γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947 και πρωτοσπούδασε μουσική εδώ, στο Ωδείο της Φιλαρμονικής, έχασε τη μάχη για τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο στο νοσοκομείο Metropolitan, έχοντας πολεμήσει με γενναιότητα τον καρκίνο. Τιμημένος με το βραβείο Δημήτρης Μητρόπουλος είχε γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική.  Όμως το δημοφιλέστερο μέρος της δουλειάς του κινήθηκε στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε κείμενα ελλήνων και ξένων ποιητών. Στην πόλη μας συνέδεσε το όνομά του με τα πρώτα «χρυσά» χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του οποίου ήταν ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής (1986-1990).  Πέρα από σπουδαίο μουσουργό, όσοι τον γνώρισαν από κοντά τον θυμούνται ως ακούραστο εργάτη της τέχνης, πολιτικό διανοούμενο αλλά και απολαυστικό συνομιλητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου