Περί των ανασκαφών για την Αρχαία Ελίκη

 

Γράφει ο Ανδρέας Αλεξ. Βρής  (*)

Με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε την μακροσκελή και λεπτομερή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τις πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή Νικολεϊκων .

Και χαρήκαμε που ξαφνικά ανακάλυψε ( το ΥΠΠΟ)πως υπάρχει Αρχαία Ελίκη. Γιατί τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια δεν έχει γίνει κάποια

ανάλογη επίσημη ενημέρωση.

Μπράβο λοιπόν στους συντελεστές , ιδιαίτερα στις δύο κυρίες αρχαιολόγους για την επιτυχία τους  και καλή συνέχεια.

Μόνο που όπως όλοι γνωρίζουν καλά, και εδώ αρχίζουν οι ενστάσεις μας, επί  30 χρόνια με την ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης ασχολείται μεθοδικά και επισταμένα, με αδιαμφισβήτητη επιτυχία και έμπρακτα απτά αποτελέσματα ,στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, η διακεκριμένη αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου, που έχει αφιερώσει τη ζωή της σε αυτή την προσπάθεια και γι΄ αυτό έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης. Τόσο που το όλο θέμα εδώ και αρκετά χρόνια να είναι επιστημονικά  ,επιβεβαιωμένο ως ζητούμενο και σχεδόν εξαντλημένο.

Η πρόσφατη ανακοίνωση  του ΥΠΠΟ ( και πάλι συγχαρητήρια στις δύο κυρίες αρχαιολόγους) δείχνει  - καθόλου περιέργως και ανεξήγητα για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα - να επιμένει να αγνοεί τι έχει συντελεστεί ερευνητικά  30 χρόνια μέχρι τώρα και χωρίς να κρατά ούτε τα στοιχειώδη δεοντολογικά και επιστημονικά προσχήματα, μοιάζει να φορά ωμά παρωπίδες ή και μάσκα που είναι της μόδας.

Τυχαίο ? Κάθε άλλο.

Πρόκειται για αποκάλυψη της προέκτασης και συνέχειας μιας εμπαθούς  και μεθοδευμένης πάγιας τακτικής παρεμπόδισης, παράκαμψης και υποβάθμισης του έργου και των επιτευγμάτων της Ντόρας Κ.

Μικρο-παραγοντισμό, μικροψυχία και ενδο-επιστημονική μικρότητα που δεν ταιριάζει σε ανθρώπους του πολιτισμού … φέρνει στο φώς αυτή η συμπεριφορά διά χειρός Υπουργείου.

Όμως στο ίδιο μήκος κύματος με απορία και λύπη είδαμε ότι ευθυγραμμίστηκε, για προφανείς λόγους ή από κακή πληροφόρηση και ο Περιφερειάρχης αν και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία.

  Διαφορετικά δεν εξηγούνται οι πανηγυρικές δηλώσεις για τις πρόσφατες ανασκαφές περί «μνημείου διεθνούς ακτινοβολίας και πρόκλησης ανάδειξης της Αρχαίας Ελίκης» εδώ και πίσω, σαν να ανακαλύψαμε πάλι την Αμερική, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρει τι έχει γίνει μέχρι τώρα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το όλο θέμα αρχίζει και τελειώνει μόνο με τις πρόσφατες ανασκαφές. Κρίμα. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι διακατέχεται από ανοικτούς ορίζοντες.

Κρίμα δηλαδή γιατί είναι τουλάχιστον άδικο να αγνοείται, με την ευκαιρία, τόσο κραυγαλέα ένα εξαιρετικό και σπουδαίο έργο στην Περιφέρεια , έργο το οποίο πρώτος θα έπρεπε να γνωρίζει και να υπερασπίζεται μαζί βέβαια με κάθε άλλη προσπάθεια για τον ίδιο σκοπό.

Μια επί τόπου επίσκεψη στα μέχρι τώρα ευρήματα από τι έρευνες της Επιστημονικής Ομάδας  Κατσωνοπούλου ίσως τον πείσει, ή ας μεταβεί κάποιος  συνεργάτης του, να διαπιστώσει επί τόπου τι συμβαίνει.

Στο μεταξύ ας φροντίσει να πληροφορηθεί πόσο καιρό τώρα το ΥΠΠΟ σαμποτάρει και παρεμποδίζει τη συνέχεια των ανασκαφικών ερευνών από τη Ν.Κ. και τους συνεργάτες της μεταξύ των οποίων και η Εταιρία Φίλων Αρχαίας Ελίκης και αν θα συνεχίσει να ανέχεται τέτοια αντιμετώπιση.

Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η εχθρική τακτική της Πολιτείας, τελικά σε βάρος της ίδιας της Αχαϊας, έχει ταυτότητα και γυναικείο ονοματεπώνυμο κατ’ εξακολούθηση κάτω από διάφορες θέσεις- κλειδιά στο ίδιο αντικείμενο.

Υ.Γ. Αλήθεια οι βουλευτές Αχαϊας τι λένε για όλα αυτά ? Η δεν έχουν άποψη?

(*) Ο Ανδρέας Βρής είναι δημοσιογράφος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου